DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
Ankara
24°

KAPALI

“Yargı da enkaz altında…”

“Yargı da enkaz altında…”

Barolar, Kahramanmaraş depreminin ardından etkilenen vatandaşların haklarını korumak için harekete geçti. Türkiye Barolar Birliği, depremden etkilenen binaların kayıt altına alınması için "enkaz radarı" adlı bir mobil uygulamayı hayata geçirirken, Ankara Barosu da hukuki mücadelenin takipçisi olunacağını açıkladı.

ABONE OL
20 Şubat 2023 17:53
“Yargı da enkaz altında…”
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Barolar, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve 7.6 şiddetinde gerçekleşen ve 10 ilde büyük hasarlara yol açan afet sonrası depremzede vatandaşlarının yaralarını sarmak, hukuksal haklarını savunmak için harekete geçti. Türkiye Barolar Birliği depremden etkilenen binaların kayıt altına alınması için “enkaz radarı” adlı bir mobil uygulamayı hayata geçirirken, Ankara Barosu da hukuki mücadelenin takipçisi olunacağını açıkladı. Ankara Barosu Başkanı Mustafa Köroğlu, Baro’nun gerçekleştirdiği depreme özel toplantıda, deprem bölgesinde yaşanan hukuksuzluklara dikkat çekerek, “yargı da enkaz altında” diye konuştu.
Haber: Şevval Ateş
Ankara’da gerçekleşen, Ankara Barosu’na mensup avukatların depremzedelere hukuki destek amacıyla yapılacakları tartıştıkları toplantıda TTB’nin “deprem radarı” uygulaması da ele alındı. Baro Başkanı Köroğlu, deprem bölgesindeki evlerin hasar tespit sürecinin kolaylaşması ve delil karatmaların önüne geçilmesi adına Türkiye Barolar Birliği’nin hayata geçirdiği enkaz radarı uygulamasının, bölgede görev yapan avukatların da, vatandaşların da “işlerini kolaylaştırmayı amaçladığını” söyledi. Köroğlu, ”Bu uygulamadan hem avukat arkadaşlarımız hem de gönüllü vatandaşlarımız fayda sağlayabilecek. Hasarlı binaların anlık fotoğrafını çekerek uygulamaya yükleyip, kayıt altına alarak vatandaşlarımız karanlığa ışık tutacak” şeklinde konuştu.

Av. Mustafa Köroğlu

Deprem kriz masası kuruldu

Deprem sürecinde bir lojistik firma kadar planlı çalıştıklarını ifade eden Köroğlu, ”Depremin gerçekleştiği sabah baromuza gelerek çalışmalara başladık. Bölgemize 9 tır 217 servis aracı gönderdik. Daha sonra deprem kriz masası oluşturarak ekibimizle bir ihtiyaç listesi oluşturduk” dedi.  Baroda görev yapan avukat ve stajyer avukatların destekleriyle gıda kutuları oluşturarak afet bölgelerine gönderdiklerini, bu yardımların yanında deprem için 5 milyon 800 bin TL para topladıklarını belirten Köroğlu, bir de bülten çıkardıklarını anlattı. Köroğlu, “Bültende cenaze teşhisinden, sigorta hakkına kadar her konuda bilgiler bulunuyor” dedi. Avukatların bu zorlu zamanda psikolojik desteğe ihtiyaçları olduğunu kaydeden Köroğlu, bunun için Gelincik Merkezi kurduklarını belirtti.
”Yargı da enkaz altında”
Depremde sadece insanların enkaz altında kalmadığı, “yargının da enkaz altında kaldığını” söyleyen Baro Başkanı Köroğlu şöyle konuştu;
“10 ilde yaşayan vatandaşımız bu zorlu süreci atlattı. Deprem bölgesinde çalışan savcı, hakimlerin yargı sürecini sürdürecek hali ne yazık ki yok. Bu süreçte karar verebilecek valilik ve kaymakamlık kurumların sorumluluk alamadıklarını gördük. Karar verememe sebeplerini ben şuna bağlıyorum. Ülkemizde olan hiyerarşik yapıdan kaynaklandığını düşünüyorum.”
Teknik anlamda bölgedeki personel sayısının yetersiz olduğunun da altını çizen Baro Başkanı, ”bölgede 40 savcı görev yapıyor ve onlar da neler yapacaklarını bilmiyorlar” dedi.
”Hatay kardeş baro oldu”
Hatay’da durumun diğer illere göre daha kötü olduğunu ve yüzlerce meslektaşlarını kaybettiklerini dile getiren Köroğlu, “Deprem sebebiyle Hatay baromuz yerle bir oldu. Yargı gücümüz ne yazık ki zayıf kaldı. Gönderdiğimiz tırlardan birini çalışma ofisi olarak değerlendirmek istiyoruz. Bunun için Hatay’da görev yapan arkadaşlarımız bu konu üzerine çalışıyor” dedi. Adıyaman ilinin kendi haline terk edildiğinden sitem eden Köroğlu, “Adıyaman Barosuyla iletişim halindeyiz orayı da el birliğiyle toparlayacağız” diye konuştu.

Eğitimde kısıta iptal davası

Deprem sonrası üniversitelerin online eğitime geçirilmesi kararının doğru olmadığını söyleyen Köroğlu, şöyle dedi;
“Depremde ailelerini kaybeden öğrencilerin hayatlarına devam etmeleri sürecinde okullarımız çok kıymetli. Eğitim alanında başka çözümler üretilebilirdi.”
Köroğlu, karara ilişkin Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) iptal davası açtıkları bilgisini de verdi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.