DOLAR 32,3245 0.21%
EURO 35,1555 0.02%
ALTIN 2.298,540,94
Ankara
20°

KAPALI

Türkiye’deki limanlar depreme karşı hazırlıklı mı?
  • 9.Köy
  • Ekonomi
  • Türkiye’deki limanlar depreme karşı hazırlıklı mı?

Türkiye’deki limanlar depreme karşı hazırlıklı mı?

Kahramanmaraş depremlerinde ciddi hasar gören İskenderun Limanı’ndan sonra gözler deprem bölgelerinde yer alan diğer limanlara çevrildi. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin raporuna göre en fazla ithalat-ihracat yapan 10 il, birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.

ABONE OL
3 Nisan 2023 13:48
Türkiye’deki limanlar depreme karşı hazırlıklı mı?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Esin Özdemir / Kapak Fotoğrafı: Depophotos – Serdar Özsoy

6 Şubat Depremlerinin ardından çıkan yangınların günlerce sürdüğü İskenderun Limanı’nın 2 ay daha faaliyet gösteremeyeceği tahmin ediliyor. Gerekli önlemler alınmazsa, olası depremler Türkiye’deki diğer limanları da etkileyecek. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği’nin (TÜRKLİM) 2022 Raporu’na göre, Türkiye’deki limanların yüzde 72’si deprem bölgesinde yer alıyor. En fazla dış ticaret yapan 10 il, toplam ihracatın yüzde 82’sini, toplam ithalatın ise yüzde 78’ini gerçekleştiriyor. Kıyı ve Liman Mühendisi Şule Arukan, Türkiye’deki limanların mevcut durumunu 9.Köy’e değerlendirdi. İnşaat Mühendisi Koray Gök ise Sığacık ve Mersin Limanı’na dikkat çekti. 

“2008 yılından önce inşa edilen limanların durum analizi yapılmalı”

Kıyı ve Liman Mühendisi Şule Arukan, 2008 yılından önce inşa edilen limanların riskli olduğunu ve mevcut durum analizlerinin mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayarak, limanlardaki depreme hazırlık sürecini şöyle anlattı:

“Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, 2008 şartnamesi öncesinde yapılan deniz yapılarının deprem yönetmeliğine uygunluğunun doğrulanması için daha önce bir genelge yayınladı. Limanlar ve işletmeler, işletme izinlerini devam ettirebilmek için yapıların deprem performanslarını teyit ettirdi. Ancak belli bir noktadan sonra, bu çalışmaların işletme izinlerinin devam edilebilmesi için yapıldığı sektör tarafından biliniyor. Maalesef mühendislikten ve teknik gerçeklikten uzak, AYGM onaylarını alabilmek için yalnızca bu işi yapan firmalar ortaya çıktı. “

2008 yılından önce yapılan çoğu deniz yapılarının teknik olarak aklandığını kaydeden Arukan, “2008’de yayınlanan Kıyı ve Liman Yapıları Deprem Yönetmeliği ile, özellikle rıhtım ve iskele yapıları için tasarım yaklaşımları ve performans kriterleri oluşturuldu. Bu şartnamenin rıhtım ve iskele yapıları için dönem koşulları altında güncel, modern mühendislik prensiplerine sahip olduğu söylenebilir” dedi.

“2008 sonrası inşa edilen deniz yapılarında risk yoktur denmesi de güçtür”

Arukan, mühendisliğe ve projelendirmeye yeterince özen gösterilmediğini belirterek şunları söyledi:

“Konuyla ilgili tecrübesi olmayan, uzman olmayan, yeterli kadrosu bulunmayan firmalar, rekabetçi fiyatlar vererek birçok projeye imza attılar. Bu projelerin tasarım deprem hareketleri altında risk barındırmayacağını söylemek pek mümkün değildir. Sonuç olarak 2008 öncesi inşa edilen deniz yapıları için tasarım deprem hareketleri altında risk taşıdığı söylenebilir. 2008 Kıyı ve Liman Yapıları Deprem Yönetmeliği ile yapıların deprem performansları açısından daha iyi bir noktada olacağı düşünülse de şartnamenin pratikte yeterince uygulanmaması sebebiyle 2008 sonrası inşa edilen deniz yapılarında risk yoktur denmesi de güçtür.”

Limanlarda alınması gereken önlemler 

Limanların ve deniz yapılarının yüksek bütçeli yatırımlar olduğunu söyleyen Arukan, limanlarda alınması gereken önlemleri şöyle açıkladı:

“Öncelikle 2008 öncesi inşa edilen deniz yapılarının kapsamlı durum tespit ve yapısal analizlerinin yapılması gerekmektedir. Buna göre gerekli bakım-onarım ve güçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. Gerekmesi halinde tasarım ömrünü tamamlamış veya tamamlamaya yakın olan yapılar tekrar inşa edilmelidir. Özellikle çevresel ve operasyonel risk taşıyan sıvı yük terminalleri ve limanlarında depreme karşı dayanıklılığın sağlanması şarttır. Tüm bu çalışmalar 2020 yılında yayınlanan güncel Türkiye Kıyı ve Liman Yapıları Deprem Yönetmeliği’ne göre ‘deniz yapıları konusunda uzman, danışman firmalar’ tarafından yapılmalıdır.”

“Tsunami en dikkat edilmesi gereken konudur”

Sığacık ve Mersin Limanı’na dikkat çeken İnşaat Mühendisi Koray Gök ise şöyle dedi:

“Liman inşaatları, üniversitelerde projelendirilmektedir. Burada belirli bir ölçekte limanın aynısı yapılır ve maruz kalacağı etkiler simüle edilir. Hatta daha fazla etkiye maruz kalırlar. Bu yüzden güvenli projelerdir. İmalat ve denetim konusunun ayrıca irdelenmesi lazım. Tsunami en dikkat edilmesi gereken konudur. Sığacık Limanı’nda oluşan tsunami sonrası yaşananları hepimiz biliyoruz. Sığacık’ta yaşanan taşkın sonrası her yer sular altında kaldı. Acil tahliye prosedürünün gerçeğe uygun olarak tatbik edilmesi ve hazırlıklı olunması gerekiyor. Çıkabilecek olası yangınlara karşı müdahale ekibinin ve ekipmanların olması gerekiyor. Mersin Limanı’nda bunu yaşadık. “

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.