DOLAR 34,1991 -0.07%
EURO 37,5882 0.26%
ALTIN 2.880,320,38
Ankara
23°

KAPALI

Sporcu tercih yapmak zorunda: Okul mu? Spor mu?
  • 9.Köy
  • Spor
  • Sporcu tercih yapmak zorunda: Okul mu? Spor mu?

Sporcu tercih yapmak zorunda: Okul mu? Spor mu?

Yıldız futbolcular antrenman ve okula devamsızlık arasında sıkışıyor. Beşiktaş Futbol Akademisi Teknik Sorumlusu Mehmet Ekşi altyapıların sorunları hakkında konuştu. Ekşi, eğitim sisteminin çocukları okul ya da spor arasında bir tercih yapmaya zorladığını söyledi. ‘’Bu sorun ben futbol oynarken nasılsa, hala öyle’’ diyen Mehmet Ekşi’ye göre, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’de eğitim ve sporu birlikte yürütmüyor. Kulüplerle işbirliği yok.

ABONE OL
6 Haziran 2023 15:13
Sporcu tercih yapmak zorunda: Okul mu? Spor mu?
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de iyi sporcular yetişiyor, fırsat bulan öğrenciler iyi okullarda başarılı olabiliyor. Ama ikisi bir arada olamıyor. Avrupa’da eğitim ve ders programı kulüplerin okul çağındaki alt yapı sporcularına göre ayarlanırken burada sporu seçen ‘’yok’’ yazılıyor.

9.Köy Haber Merkezi amatör kulüplerden, süper lige yıldız futbolcuların ikilemini araştırdı. Amatör kümedeki olanakları sınırlı Edremitspor’un altyapısında ve İstanbul’da BJK tesislerinde yaşanan sorunlar aynıydı.

Beşiktaş Futbol Akademisi Gençlik Gelişim Teknik Sorumlusu Mehmet Ekşi, “biz burada 8 yaşından 19 yaşına kadar olan sporculara eğitim veriyoruz. 12 farklı takım yapıyor bu. Ve bu takımların her birinin ayrı sahada antrenman yapması lazım ama saha yetersizliğinden dolayı 2-3 takımı aynı anda antrenmana çıkartıyoruz. İstanbul’da bu anlamda saha yetersizliği var. Diğer kulüplerde de durumun farklı değil’’ dedi.

Milli Eğitim sisteminin kulüplere yardımcı olmadığını söyleyen eski futbolcu şimdi futbol idarecisi olan Mehmet Ekşi’ye göre bu sistem ikisini bir arada götüremezsin diyor.  Sporcuların okullarının 16.00’da bittiğini hatırlatan Ekşi, bu yüzden hem sporcuların hem de kendi programlarının etkilendiğini söyledi. Ekşi, “Çocuklar sabah okula gidiyorlar, akşam 4’te çıkıyorlar ve antrenman için minimum 5’te hazır olabiliyorlar. Nasıl çalışacağız? Gece yarısına kadar çalışamayız. Okul devamı zorunlu tutuyor ve çocukların antrenmanları da aksıyor. Bunun yanı sıra bu çocukların yapması gereken ödevleri var. Nasıl yetişecekler? Bu sistem çocuklara ya oku ya da sporcu ol, ikisini bir arada götüremezsin diyor” şeklinde konuştu. Mehmet Ekşi

Türkiye Futbol Federasyonu Eğitim ve Akademi Ligleri Sorumluluğu görevini yaparken bu konuda çok fazla toplantı yaptıklarını belirten Ekşi, eğitim konusunun bir türlü çözülemediğini, Milli Eğitimin bu konuda kulüplere yaklaşmadığını söyledi. Ekşi, “Eskiden sabah ve öğlen devam eden okullar vardı. Çocukların bir kısmı 8-13, diğer kısmı da 13-18 saatlerinde okula gidiyordu. Öyle bir sistem şimdi olsa işlerimiz daha kolay olur. Sabah okula giden çocuklarla öğlen, öğlen okula giden çocuklarla sabah çalışabilirim ve böylelikle alanımız da yeterli olur ama çocukların hepsi akşam okuldan çıkıyor ve bu konuda Milli Eğitim de kulüplere yanaşmayınca bu sorun çözülemiyor” dedi.

“Biz sporcu öğrencilerimizi özel okula gönderiyoruz’’

Ekşi, devlet okullarında yaşanan sorunlar nedeniyle Beşiktaş altyapı oyuncularının neredeyse tamamının özel okulda okuduğunu ve kulübün bu konuda destekçi olduğunu açıkladı. Ekşi, “Biz çocuklarımızı özel okullara yönlendiriyoruz. O okullarda eğitimlerini alıyorlar ve bizler de okullardan son 1-2 saat için izin istiyoruz. Onlar da imkanları dahilinde bu izni sağlıyorlar ve çocuklar antrenmanlara gelebiliyorlar. Bununla birlikte burada eğitim departmanımız var ve her bir çocuğumuz için özel hocalar eksiğinde burada eksiklerini gidermeye çalışıyoruz. Biz sorunu bu formülle çözmeye çalışıyoruz zaten bundan başka çözüm de görünmüyor” dedi.

“Barcelona alt yapısında okul tesislerin içinde’’

İspanyol kulübü Barcelona’nın altyapısı La Masia’yı ziyaret ettiğini söyleyen Ekşi, gözlemlerini şu sözlerle aktardı:

“La Masia’yı gördüm. Orada çocuklar bir kompleksin içinde her şeye sahip şekilde çalışıyorlar, tesisin içerisinde okula gidiyorlar, sosyalleşiyor ve eğitim alıyorlar. Bizimkiler de devamsızlık gibi sorunlarla uğraşıyorlar. Bu çocukların Avrupa’daki meslektaşlarıyla eşit eğitim alması lazım, uçurum olmamalı. Sırf bu nedenden dolayı yıldız oyuncularımız için okula mı göndersek yoksa antrenmana mı gelse diye ikilemde kalıyoruz. Eğitim konusu benim futbolculuğum zamanında da aynıydı, hiçbir şey değişmedi. Bu konuda tüm kulüpler sıkıntı yaşıyor ve Kulüpler Birliği’nin bu konuyu gündemine alması gerekiyor. Buralarda yetişen çocuklar ileride bizi temsil edecekler ve iyi yetişmeleri gerekiyor” dedi.

‘’Tercih zorunluluğu çocukların psikolojisini bozuyor’’

Beşiktaş Futbol Akademisi Eğitim ve Psikolojik Danışmanı Firdevs Kıvrak da okulların, sporcular için oluşturmak istedikleri sistemin karşısında durduğunu söyledi. Kıvrak, “Bu durum çocukta çıkmazlık hissi uyandırabilir ve bunalıma sürükleyebilir” dedi.

Sporcuların eğitim ve spor arasında kalmaması için baştan itibaren dengeli bir sistemle gidilmesinin zorunlu olduğunu aktaran Kıvrak, dengeli bir sistemin yürüyebilmesi için en büyük destekçinin devlet veya devlet kurumları olması gerektiğini belirtti. Kıvrak, “Altyapıdaki sporcuların neredeyse tamamı devamsızlık problemleri yaşıyor. Biz bunu aşmak için sporcularımızı özel okullara yönlendiriyoruz çünkü spor liseleri de yetersiz ve sayıları oldukça az. Antrenman tesislerine yakın okul olmayınca çocuğu toplu taşımaya mahkûm ediyoruz ve sporcu antrenmana gelince zaten hali hazırda yorgun oluyor ve performansı etkileniyor” dedi. Bu konunun atılacak birkaç adımla çözülebileceğini belirten Kıvrak, “Beşiktaş semti açısından düşünelim. Burada herhangi bir lisenin bir kısmı spor lisesine dönüştürülüp, onları sınava hazırlayıp, müfredatı uyarlayabilir. Bir adım atılması gerekiyor çünkü bu sistemdeki okullar bizim oluşturmaya çalıştığımız sisteme karşı konulmuş bir set gibi duruyor” dedi. Firdevs Kıvrak

Sporcuların birçok noktada psikolojik baskı altında olduğunu söyleyen Kıvrak, eğitim sistemindeki zorunlulukların sporculara ayrı bir baskı yüklediğini belirtti. Kıvrak, “Biz onların üzerinden baskıyı almaya çalışıyoruz ama tüm bu baskıların sporcuyu bunalıma sürükleyebilir” dedi. Kıvrak, tüm bu sürecin oyuncunun performansını da etkilediğini vurgularken, ekonomi ve futbolunun şartlarını göz önünde bulundurulduğunda tercih yapmanın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Kıvrak, “Hepimizin belirli noktalarda ayrımı var ama özellikle sporda kurumların desteği çok önemli. Biz elimizden geldiğinde onların yüklerini almaya ve destek olmaya çalışıyoruz ama bazen kısır döngüde hissediyoruz” dedi.

Amatör altyapılarda sorun daha büyük 

Türk futbolunun en üst seviyesi olan Süper Lig takımları altyapıda çeşitli sıkıntılar yaşarken, 9.Köy Haber Merkezi Bölgesel Amatör Lig (BAL) takımlarında neler olduğunu da Edremit Spor altyapı sorumlusu Halil Kubilay Ersöz ile konuştu. Ersöz, BAL ligi takımlarında sıkıntıların yakın zamanda çözülemeyecek kadar çok olduğunu söyledi.

2 yıldır Edremit Spor bünyesinde çalışan Ersöz, amatör takımlarının altyapısını kimsenin önemsemediğini söyledi. Ersöz, “Bizlerin bir tesisi yok. Aynı sahada birkaç kulüp antrenman yapmaya çalışıyoruz. Antrenman yaptığımız sahanın zemini de sentetik çim. Sentetik çimler sakatlanmak için çok elverişli bir zemin. Doğal çim olan bir sahamız var, orada sadece A takım çalışabiliyor. Bırakın tesisleşmeyi, sahayı,  çocuklara şort, tişört alıyoruz “neden bu kadar harcama yaptık?” diye soruyorlar. Bazen deplasmana maça gittiğimizde suyumuz bile olmuyor. Şu an çalıştığım kulüpte de önceden çalıştığım kulüplerde de altyapılara kimse önem vermiyordu çünkü herkes günlük başarı derdinde ve sadece A takıma odaklanmış durumda. Herkes “bu çocuklar bizim geleceğimiz” diyor ama hepsi söylemde kalıyor” dedi.

“Öğrenciler antrenmanlara aç geliyorlar’’

Her çocuğun okul çıkış saatinin farklı olması nedeniyle antrenman saatlerini belirlemekte güçlük yaşadıklarını söyleyen Ersöz, “Bazı çocuklar 3’te bazıları 5’te okuldan çıkıyor. Koştur koştur buraya gelmeye çalışıyorlar, kimisi aç geliyor, kimisi yorgun oluyor ve performans veremiyor. Sınav haftası geldiğinde aile baskılarından dolayı antrenmanlara gelemiyorlar, geldiğinde de performansı veremiyor çünkü geride kalıyor. A takımda sadece bir oyuncu için verilen 1-2 milyon liraların çeyreğini bu çocuklar için harcasak, her şey daha farklı olabilir. Düşünün bu çocukların yemekhanesi yok, spor salonu yok. Çocukları yönlendirip dışarıdan spor salonuna gönderiyoruz” dedi.

“Benim çocuğumu da takıma al” 

Takımına gönderilen bazı sporcuların siyasi yakınlıklarından dolayı takıma girdiğini söyleyen Ersöz, durumu şu sözlerle açıkladı:

“Birçok kulübün içerisinde spordan gelmeyen insanlar var ve tek önemsedikleri şey maddi destekler ve günlük başarılar. Bir siyasetçinin tanıdığı oluyor, başkanı arıyor, “benim çocuğu da al” diyor ve başkan da bana “bu çocuk buralarda kalsın hocam, destek yapacaklar” diyor.

“Okulu ya da sporu bırakanlar oldu”

Hocalığını yaptığı sporculardan tercih yapmak durumunda kalan çocuklar olduğunu belirten Ersöz, “Bir sporcum vardı, çok yetenekliydi. Antrenmanlara aksatmaya başladı. Bir gün neden gelmiyorsun diye sorduğumda çocuğun babasının yevmiyeli inşaat çalışanı olduğunu ve borçları olduğu için çalışmak durumunda kaldığını öğrenmiştim. Bu çocuk sadece 16 yaşındaydı. Önce okulu bıraktı, sonra işten izin alamadığı için sporu da bırakmak zorunda kaldı” dedi.

“Altyapı hocalarının maaşı bile düzgün yatmıyor’’

Altyapı hocalarının çoğunun asgari ücrete veya altında çalıştığını belirten Ersöz, verdikleri emeğin karşılığını alamadıklarını söyledi. Ersöz, “Bizler çocukların okullarına göre programlarımızı ayarlıyoruz ve akşam 8-9’da antrenmanlarımız bitiyor. Sosyal hayatımız zaten yok. Asgari ücrete çalışıyoruz, yan haklarımız yok. Birçok arkadaşım maaşlarını bile gününde alamıyor. Düşünün hocalara asgari ücret verip, milyonluk oyuncular yetiştirmesini bekliyorlar” dedi.

HABER : Haber: Burak Altınok

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.