Sıcak havalar en çok yaşlıları etkiliyor: Sıcaklarda nelere dikkat edilmeli?
Sıcak havalar en çok yaşlıları etkiliyor: Sıcaklarda nelere dikkat edilmeli?
Küresel iklim değişikliğinin Türkiye'ye etkileri kapsamında, yaz aylarında sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Özellikle yaşlı vatandaşların artan sıcaklıktan daha çok etkilendiklerini anlatan Dahiliye Uzmanı Dr. Berivan Akdoğan, sıcaklıkla mücadele yöntemlerini 9. Köy'e anlattı.
Küresel iklim değişikliği Türkiye’yi de vurmaya başladı. İklim değişikliği nedeniyle yaz ayları geçen yıllara oranla çok daha sıcak geçiyor. Mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklardan en çok etkilenen kesimin yaşlı vatandaşlar olduğunu söyleyen Dahiliye Uzmanı Dr. Berivan Akdoğan, 9. Köy’e sıcaklarla mücadele yöntemlerini anlattı.
Yaşlı vatandaşların kırılgan yaş grubunda yer aldığını vurgulayan Dr. Akdoğan, “65 yaş üstü vatandaşlar ısıya gereken cevabı veremiyor, yaş aldıkça insanların derisinde damarlanma azalıyor. Buna bağlı olarak ter gibi vücut salgıları azalıyor ve hipertermi, yani “sıcak çarpması” denilen durum gelişebiliyor. Bu durum aynı zamanda vücutta deri türgorunda azalmaya neden olabilir” dedi. Akdoğan, 65 yaş üstü vatandaşların sıcak havalardan korunmak için şapka, şemsiye ve tenlerini koruyacak uzun kollu kıyafetler seçmeleri gerektiğini de belirterek, “Yaşlı hastalarda genellikle şeker, tansiyon, kalp hastalıkları sıklığı daha fazla olmaktadır. Özellikle böbrek yetmezliği olan yaşlı hastaların sıvı kaybı daha yüksek olduğu için daha yüksek risk grubunda olduklarını söyleyebilirim. Bu hastalıklar sıcaklığın etkisiyle daha kötü duruma gelebilir bu yüzden mümkün olabildiğince sıcak havalarda dışarı çıkılmamalı ve dikkat edilmelidir” diye konuştu.
Dr. Berivan Akdoğan
“İklim krizi hastalıkları tetiklemektedir”
İklim krizine bağlı olarak son yıllarda sıcaklıkların bir-iki derece artmasının, hareket kabiliyeti yetişkin hastalardaki gibi yeterli düzeyde olmayan yaşlı hastaların suya ulaşmada ve vücut sıvı açığını karşılamada zorluk çekebileceklerine de vurgu yapan Dr. Akdoğan, “10:00-15:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalıdırlar. Bu saatler hava sıcaklığının en yüksek düzeye ulaştığı saatlerdir. Bu zaman diliminde güneş açıları dike yakın geldiği için vatandaşların sıvı kaybı daha fazla olmaktadır. Bu saatlerde çıkıldığında ise mutlaka şapka, güneş kremi, gözlük ve bol sıvı almalı” diye konuştu.
Ne kadar sıvı alınmalı?
Yaz aylarında güneş altında çalışmak zorunda olan kişilerin genellikle hastanelere böbrek yetmezliği bulguları ile başvurduklarını anlatan Dr. Akdoğan, “Bu konuda halk sağlığı eğitimleri ve önleyici hekimlik hizmetleri verilebilir. Bu konuda toplum sağlığı birimimiz ve evde sağlık hizmetlerimiz var, bunların daha yaygın olması gerekiyor” dedi.
Sıcak havalarda sıvı kaybı çok olduğu için bunu dengelemek için sıvı alınması gerektiğini belirten Akdoğan, “Sıvı alımı insanların ek hastalıklarına göre değişmekle birlikte, boy-kilo oranlarına göre ne kadar sıvı alacakları konusunda insanlar bilgilendirilmeli. Zira özellikle yaşlı kesimde çok sıvı alındığında kalp yetmezliği ve ileri böbrek yetmezliği olan hastalarda alınan fazla sıvı vücuttan atılamayabilir ve başka ciddi problemler ile hastalar sağlık kurumlarına başvurabilir” dedi.
Akdoğan sıcak havalarda sağlığın korunabilmesi için şu tavsiyelerde bulundu:
Tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı
Şekerli yiyeceklerden kaçınılmalı
Bolca su tüketilmelidir
Klima önünde çok durulmamalıdır
Özellikle tozlu havalarda maske takılmalıdır çünkü tozlu havalar girip ve enfeksiyonlara neden olmaktadır.
Klima kullananlar için klimanın tam karşısında durulmamalı ve hava akışını düzenli sağlamak için düzenli olarak fitrelerin değişmesi gerekmektedir. Hava kirli olduğunda klima o havayı sürekli döndürüp size tekrar geri gönderir. Bu yüzden odaların sık sık havalandırılması gerekmektedir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.