DOLAR 34,7529 0.1%
EURO 36,6248 0.37%
ALTIN 2.962,790,67
Ankara

KAPALI

Osmaniye’de imece usulü kışa hazırlık
  • 9.Köy
  • Emek
  • Osmaniye’de imece usulü kışa hazırlık

Osmaniye’de imece usulü kışa hazırlık

Osmaniye’de kadınlar, kış boyunca tüketmek üzere domates konservelerini, biber salçalarını, turşularını imece usulü hazırladı. Doğal nar ekşisi yapımı ile devam eden kış hazırlıkları ağustos-eylül-ekim ayları boyunca devam etti.

ABONE OL
21 Kasım 2024 16:22
Osmaniye’de imece usulü kışa hazırlık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ahmet Erkan Yiğitsözlü

Çukurova’da kış hazırlıkları için en hareketli aylar olarak gösterilen ağustos, eylül ve ekimde kadınlar imece usulü çalıştı. Kış hazırlıkları yapanlardan biri de beş çocuk annesi Hürlü Toklu’ydu.

Hazırladıkları ürünlerin geleneksel yöntemlerle yapıldığını vurgulayan Hürlü Toklu, “Bu üç aylık dönemde biz kadınlar kış hazırlıkları için çalışırız. Hem kendimizin hem de komşularımızın kışlık ürünlerini hazırlarız. Yorucu bir dönemdir ama keyifli geçer” diye konuştu.

Salça, domates konservesi, nar ekşisi…

Hürlü Toklu ev yapımı kışlık hazırlıklarını şöyle anlattı, “İlk olarak ağustosta kırmızı biber salçası yaparız. Biberlerimizi temizleyip çektikten sonra güneşte kurutarak salçalarımızı hazırlarız. Burada salçaya herhangi bir katkı maddesi girmez. Ardından yazın çıkan taze domateslerle konserveleri yaparız. Bunları kışın yeriz. Sonra turşularımızı kurarız. Nar ekşisi hazırlamak için de ekşi narları toplarız. Daha sonra kadınlar birbirine yardıma giderek narı çırpar, suyunu çıkartır. En son olarak da narı kaynatarak ekşimizi hazırlarız.

Salamura zeytin mesaisi

Kış hazırlıklarının, zeytinlerin toplanması sonrası salamura yapımıyla son bulduğunu aktaran Hürlü Toklu, “Ekim ayında da zeytinler hasat edilmeye başlanır. Bir kısmı yağlık olarak ayrılır. Bir kısmından da kendimize salamura zeytin hazırlarız. Zeytinleri ayıklayıp temizledikten sonra doğal yöntemlerle elde kırarız. Sonra bunu salamura haline getiririz” dedi.

Hürü Toklu, kadınların zaman zaman odun ateşinde sac üzerinde yufka ekmek de hazırladığını belirterek, “Ama ne yazık ki günümüzde bu azaldı. Eskisi kadar yufka ekmek yapılmıyor. Ancak biz yapmaya ve geleneklerimizi yaşatmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Hepsi doğal yöntemlerle yapılıyor”

Yüzyıllardır aynı yöntemlerle kış hazırlıklarını yaptıklarını belirten Hürlü Toklu, “Marketlerde de bu ürünlerin hepsi mevcut ama bizim ellerimizle yaptığımız,  gözümüzle gördüğümüz ürünlerde hiçbir katkı maddesi yok. Hepsi doğal yöntemlerle yapılıyor. Yemeklerimizin lezzeti de buradan geliyor” sözleri ile doğal ürünlerin hem sağlıklı hem de lezzetli olduğunu söyledi.

“Yardımlaşma toplumdaki dayanışma ruhunu ortaya çıkarıyor”

Toprakkale Yörükler Dernek Başkanı Kemal Karalar, Çukurova’da yufka ekmek, salça domates konservesi, salamuralık zeytin gibi hazırlıkların geleneksel yöntemlerle imece usulü yapılmaya devam etmesinin önemini şu sözlerle hatırlattı, “Eskiye nazaran azalsa da kadınlarımız geleneklere uygun hazırlık yapmaya devam ediyor. Bu durum toplumdaki dayanışma ruhunu ortaya çıkarıyor. İşi biten, komşusunun işine koşuyor. Aileler komşular birinden kopmuyor.”

Kemal Karalar, Çukurova kadınları arasındaki dayanışmayı şu örneklerle aktardı, “Özellikle düğün ve cenaze yemeklerinde dayanışmayı görürüz. Düğün ve cenazede kadınlar hemen toplanır yardıma koşar. Ayrıca kış hazırlıkları yapılırken de herkes birbirine yardıma koşar. Zor görünen işler bu sayede kolayca yapılır.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.