Türkiye’de kahvaltı deyince yurttaşın aklında beliren çay-simit-peynir üçgeninde zam karmaşası derinleşti. Türkiye’de simit fiyatları kimi illerde 7.5 TL’ye kadar çıkınca, öğrenci yurtlarında kahvaltıda simit verme uygulaması da son buldu.
Simit, Bursa’da 7.5, “gevrek” denildiği İzmir’de ise 5 TL’den satılmaya başlandı. Ancak İzmirli gevrekçiler de zam talebinde bulundular.
Simit fiyatları, Kocaeli’de ise tam bir karmaşa haline geldi; Kocaeli Fırıncılar Odası, zam talebinde bulunduklarını fakat henüz yanıt alamadıklarını duyurmuştu. Odadan henüz yanıt gelmemesine rağmen bazı simitçiler simidi 7,5 liradan satmaya başladı. Zammın henüz resmileşmemiş olmasından dolayı bazı simitçilerin de hala 6 liradan satmaya devam etmeleri, yurttaşta kafa karışıklığına neden oldu.
İzmir Konak’ta bir sokak gevrekçisi, zam beklemediklerini söylerken “zam gelse bile en fazla 6 liradan satılır” dedi. İzmir Simitçiler Odası’na bağlı olduklarını ifade eden ve adını vermek istemeyen gevrekçi, gevrek ve boyozun şu anda 5 liradan satıldığını ekledi.
Öğrenciler artık simit yiyemiyor
Bursa Teknik Üniversitesi Biyomühendislik öğrencisi olan Başak Koşmaz, Bursa’da simitlerin iki aydır 7,5 liradan satıldığını söyledi. Kaldığı öğrenci yurdunda çıkan kahvaltıdan memnun olmadığını dile getiren Koşmaz, “Normalde simit severdim ama artık neredeyse hiç almıyorum. Bizim yurtta mesela geçen seneye kadar kahvaltıda ara sıra çıkardı ama bu sene başından beri bir kere çıktı. O da küçük parçalar halinde ve hepimize yetmemişti” dedi.
“Simit fiyatlarından memnun değilim”
Ege Üniversitesi Gazetecilik öğrencisi Melek Kılınç simit fiyatlarıyla ilgili şu şekilde konuştu: “Elbette simit fiyatlarından memnun değilim. Öğrenci olarak fiyatı hiç uygun değil. Çevremde kimle konuşsam ilk değindikleri konu ekonomi. Bir ülkede simidin bu kadar pahalanması dolaylı olarak ne kadar kötü bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Asgari ücretin artışı hiçbir anlam ifade etmiyor. Hatta çevremdeki insanların ‘asgari ücret sabit kalsa da hiçbir şeye zam gelmese’ gibi söylemler duyuyorum. Öğrenci olarak da fiyatlardan hiç memnun değilim. Simit fiyatlarını azaltsınlar, 3 lira yapsınlar.”
Kılınç, öğrenci yurdunun kahvaltısından memnun olmadığını dile getirerek “KYK yurdunda simit çıktığına hiç şahit olmadım. Poğaça çıkıyor. Geçen yıla oranla poğaça çıkma sıklığı da azaldı. Mesela geçen sene 5 günde 1 poğaça çıkıyorsa şimdi 10-15 günde bir çıkıyor. Uzun zamandır vermiyorlar. Ama simit hiç çıkmıyor” diye sözlerine ekledi.
Ege Üniversitesi Eczacılık öğrencisi İremnur Cila da simit fiyatlarından şikayetçi. Cila, üreticinin de tüketicinin de haklı olduğunu söyleyerek, “Üreticinin artan fiyatlardan dolayı üretim maliyeti artıyor. Haklı olarak ürününü satarken zam istiyor. Alıcının da zaten alım gücü düşük. Zamlarla daha da düşüyor. Haklı olarak zam olmasını istemiyor. Yani şu an iki taraf da kendince haklı. Sistemin işleyişi düzelmedikçe iki taraf da mağdur olmaya devam edecek” diye konuştu.
“10 lira olsa da alacağım”
Aydın Kuşadası’nda da simidin fiyatı 6 liraya çıktı. Simidi çok sevdiklerini, çay ve peynirle kahvaltının vazgeçilmezi olduğunu söyleyen bir yurttaş, “5 lirayken de alıyordum, 6 lirayken de alıyorum. Hatta 10 lira olsa yine alacağım” dedi.
Simit fiyatları neden arttı?
Simit fiyatlarının bu kadar yükselmesinin ardında ise, hammaddelerindeki fiyat artışları yatıyor. Geçen sene bir çuval susamın fiyatı 750 lirayken bu yıl 1000 lira artışla 1750 liraya yükseldi. 18 kiloluk pekmez 660 liradan 1500 liraya çıktı. Hammaddeye gelen zamlardan sonra simide zam geleceğini söyleyen simitçiler, “masrafı karşılamıyorsa zam yapmaya mecburuz” dedi.
İzmir Simitçiler Odası ise İzmir’de zam gündeminin olmadığını, zam talebi doğrultusunda Gıda Komisyonu’yla birlikte karar verileceğini ifade etti.
HABER : Haber: Büşra Çetinkaya
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.