Berivan Yüksel Yan
2019 yılında “Önce Çocuklar Derneği” bünyesinde 8 gönüllü kadının çabaları sonucunda bir hobi projesi ile doğan ve daha sonra 2021 yılında “Nefel Natural Toys” çatısı altında çalışmalarına devam eden “Nefel Kadın Kolektifi” 105 kadına sosyal ve ekonomik alan açıp, kadınları üreterek hayata dahil ediyor.
Nefel Natural Toys’un günden güne büyüdüğünü belirten Nefel Kadın Kollektifi Koordinatörü Arzu Sunar, “Projemiz 8 kadınla başladı. Amacımız kadınlara, hiçbir şey yapamasa bile kendi çocuğuna doğal oyuncak örmeyi öğretmekti” dedi. Dernek müfredatının izin vermemesi nedeniyle dernek çatısı altında satış yapamadıklarını, bu yüzden 2021 yılında dernekten ayrılıp Nefel Natural Toys’u kurduklarını anlatan Sunar, “8 kadın; 60’a, 70’e ve son olarak 105 kadına ulaştı. Burası, bu atölye, bu fiziki mağaza herkese ait ve şeffaf. Burada müdür, sahip, patron gibi statüler söz konusu değil” dedi.

Arzu Sunar
“Çocuklarımız temiz içerikli, doğal oyuncaklar ile oynasın”
Tüketim çılgınlığı ve zararlı içerikli oyuncaklara tepki olarak Japon amigurami tekniği ile oyuncaklar ördüklerini söyleyen Sunar, “Dedik ki; ‘Çocuklarımız doğal oyuncaklarla oynasın. Her kadın çocuğuna doğal oyuncak yapmayı öğrensi’. Şimdiki oyuncakların maalesef ki çoğu kansorejen madde içeriyor, yine birçoğu çocukların tek sefer oynayabileceği şekilde tasarlanmış. Amacımız çocuklarımızın temiz içerikli oyuncaklarla oynamasının yanı sıra, kendi kültürleriyle de tanışmalarını sağlamaktı. Bu nedenle ördüğümüz ilk oyuncaklara Kürtçe isimler vererek, yöresel kıyafetler giydirdik. Ve bu oyuncaklarımız çok sevildi” dedi.
Gönüllülük esası ile toplumsal fayda sağlayan projeler gerçekleştirdiklerini aktaran Sunar, “Amacımız mağdur olan ailelere ve çocuklara ulaşıp yüzlerinde küçük de olsa bir tebessüm oluşturabilmek. Bu nedenle Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’a sevgi ile ördüğümüz 650’ye yakın oyuncağı gönderdik. Bunun dışında İsviçre’de Xezal Vakfı ile bir dayanışma sergiledik ve bu çerçevede tutuklu aile yakınlarının çocuklarıyla ‘100 Çocuğa 100 Kitap 100 Oyuncak Kampanyası’ yaptık. Bu çocukları çok mutlu etti. Bu tür sosyal çalışmalar bizi çok güçlendiriyor ve yaptığımız işin manevi boyutu yükseldikçe, maddi boyutu da bizi çok etkilememiş oluyor” dedi.
“Üreten kadınlar kendilerini değerli hissediyor”
Nefel Kadın Kolektifi’nin kadınlar üzerinde olumlu etkiler yarattığına da dikkat çeken Sunar, “Burası kadınlar için nefes alma alanı oldu. Buraya gelen arkadaşlarımızda ilk gözlemlediğimiz şey kadınların ürettikçe kendilerini değerli hissetmeleriydi ve bu çok keyifliydi. Onlar kendi değerlerini anladıkça aileleri de onlara değer vermeye başladı. Şu anki ekonomik koşullarda ciddi bir kazanç elde etmiyoruz belki ama en azından kadın sadece evde oturup çocuk bakıp, ev işi yapıp, gündüz kuşağı izlemesin, o boşluğu biz dolduralım istiyoruz. Ve biz kadınları buraya beklemiyoruz, bütün kadınların evlerindeyiz. Nefel onlarla birlikte. Kışın daha yoğun bir katılım oluyor, yazın herkes bir yere dağılıyor. Artık öyle bir oldu ki bazen kapıdan girip, ‘Siz burada iş veriyormuşsunuz neymiş bu iş? ’ diye soranlar oluyor. Kapımız herkese açık” diye konuştu.

Ördükleri oyuncakları İngiltere’de bir mağazada satışa sunduklarını aktaran Sunar, “Oyuncaklarımızın çoğu sertifikalı ve telif hakları için de hazırlık yapılıyor. Tarifleriyle birlikte bize ait oyuncaklar bunlar. Zorlanıyor muyuz ? Çok zorlanıyoruz. Lojistik sorunlarımız çok fazla, prosedürler çok fazla, gümrük beyannameler durumları çok fazla. Bunlar ekstra giderler olarak bize dönüyor ama yine de her şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Kurucumuz Cevahir Sadak Düzgün orada ve mağazanın her şeyiyle ilgileniyor” dedi.
Sur kadınlarını atölyelerimize bekliyoruz
Kadın Kültür Sanat ve Edebiyat Derneği (KASED) ve Çand MA ile ortaklaşarak haftanın iki günü Sur ilçesindeki kadınlar için amigurami atölyeleri düzenlediklerini aktaran Sunar, “Haftanın 2 günü, Cuma saat 13.00’de KASED’de, Salı 13.00’de ise Çand MA’da atölyeler düzenleyeceğiz, diğer günlerde burada olacağız. Kadınların bu atölyelere katılmalarını istiyoruz. Katılımlarımız ücretsiz, malzemeleri de biz sağlayacağız. Atölyelere katılan arkadaşlar isterlerse bizimle de çalışabilecekler. Bu anlamda hem öğrenmiş, hem de kazanmış olacaklar. Atölyeler ve mağazamız dışında bize ulaşmak isteyenler İnstagram üzerinden @nefel_natural_toys adresi ile bize ulaşabilirler” dedi.

Hamide Sevim
“Burada olmak bizi mutlu ediyor”
2 Yıldır Nefel Natural Toys çatısı altında oyuncaklar ören Nefel Kadınlarından Hamide Sevim ise 9. Köy’e şunları söyledi:
“Ben buraya eşimin tavsiyesi ile geldim. Normalde birçok kadının eşi çalışmasını istemez ama bizde durum tam tersi. Yavaş yavaş öğrenmeye başladım. Daha önce de örgü örüyorum tabi ama bunlar kazak, lif, patik gibi şeylerdi. Bu oyuncaklar amigurami tekniği ile örülüyor. Burada bize bu tekniği öğrettiler. Başlarda zorlandım ama öğrendikçe keyifli oldu. Çocuklarıma ve torunlarıma da oyuncaklar yaptım. Burada olmak bizi mutlu ediyor. Kadınlar arasında güçlü bir dayanışma var. Yeni gelen arkadaşlara da yardımcı oluyoruz, modelleri tekniklerini gösteriyoruz, heveslendiriyoruz ve heyecanlarını yeniyorlar. Örgü örerek stres atıyoruz, çünkü örerken bir tek yaptığımız işe odaklanıyoruz bu da bizi rahatlatıyor. Ben buraya geldiğimde 50 ye yakın kadın vardı, şimdi ise 105 kadın var. Çevremdeki kadınların hemen hepsi burada, hem kendi kazancımız oldu, hem de bir sanat öğrendik.“