Köylü topladığı kuşburnunu değerlendirecek fabrika istiyor
Köylü topladığı kuşburnunu değerlendirecek fabrika istiyor
Kuşburnunun yetiştiği ender yörelerden biri olan Bayburt'un Demirözü ilçesinde köylüler, ürünlerini değerlendirecek fabrika kurulmasını istiyor. Gökçedere beldesinde yaşayan Ahmet Fettah, "Bu konuda sürekli yetkili kurumlara talebimizi iletiyoruz fakat olumlu bir dönüş alamadık" dedi.
Bayburt’un Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesinde kuşburnu hasadı devam ediyor. Beldede kuşburnu toplayan vatandaşlardan Ahmet Fettah, kuşburnunun doğal olarak yetiştiği ender yörelerden birisi olan bölgede, toplanan ürünün marmelat, reçel ve kuşburnu suyu olarak değerlendirdiklerini belirtti. Toplamasının oldukça zahmetli olan kuşburnunun daha iyi değerlendirilmesinin köylüler için ek maddi imkanlar da sağlayabileceğine dikkat çeken Fettah, yetkililere bölgede kuşburnunu işleyecek bir fabrika kurulması çağrısı yaptı.
Ahmet Fettah 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “Kuşburnu toplama işi meyvenin ağaç yapısının dikenli olması dolayısıyla çok zahmetli fakat topladığımız ürünleri satabileceğimiz fabrika yatırımı bölgemize yapılsa bizde çektiğimiz çileye rağmen maddi gelir elde ettiğimiz için meyve toplama işini güneşin altında, dikenlerin elimizi kanatmasını da çok önemsemeden daha büyük istekle devam ettiririz. Bu konuda sürekli yetkili kurumlara talebimizi iletiyoruz fakat olumlu bir dönüş alamadık” dedi.
Kuşburnunun birçok rahatsızlığa iyi geldiğini, bu nedenle yaygın şekilde kullanıldığını da ifade eden Fettah, şöyle konuştu; “Yöremiz iklimine uyumlu olan kuşburnu bitkisi, yıllardan beri köylülerimiz tarafından büyük rağbet görüyor. Birçok rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle de tüketimi oldukça yaygın bu yıl ilçemizde ve köylerinde Kuşburnu bereketi yaşanıyor ama bu ürünü işleyecek tesis olmadığından maddi getirisi olmuyor, yapılan araştırmalarda 100 gram kuşburnunun içerisindeki C vitamininin 1 kasa portakala eşit olduğu tespit edilmiştir. Yetkililerin bu konuda daha duyarlı olmalarını yatırımı teşvik edecek girişimlerde bulunmalarını, bu mucizevi ürünün işlenerek bölge ekonomisine büyük katkılar sağlamasını bekliyoruz.“
Kuşburnu, grip ve soğuk algınlığına karşı, bazı kanser türlerinin oluşmasına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede, stres, sigara, egzoz dumanı gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan yıpranmayı önlemede, cildi güzelleştirmede, kolesterol, yorgunluk, varis, romatizmaya karşı, dolaşım bozukluklarına karşı, kan yapıcı, tansiyon düzenleyici, hemoroit ve ülser gibi hastalıklara karşı, basur tedavisinde, alyuvarların aktivitelerinin artırılmasında, mide krampları ve sindirim sistemi zorluklarına karşı, böbrek ve mesane üşütmelerine karşı, kuşburnunun çayı, marmeladı ve diğer ürünleri de kullanılıyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.