İnternet üzerinden yapılan dolandırıcılıklara elektrik para kuruluşlarının adını kullanan çeteler de katıldı. Sosyal medya üzerinden kendilerini “dijital reklam ajansı” olarak tanıtan çeteler, vatandaşla “hesaplarını kiralama” vaadiyle para teklif ediyor, hesap ve kişisel bilgilerini ele geçiriyor.
Hesabın kontrolünü ele geçiriyorlar
Dolandırıcılık şöyle işliyor; çeteler, ilk iletişimde güven sağlayabilmek için kendilerini kurumsal hesaplardan ‘dijital reklam ajansı’ kimliğiyle tanıtıyorlar. Vatandaşlara “hesaplarını 20 bin TL karşılığında kiraya verebilecekleri” bilgisini veren çeteler, kiralama şartı olarak da, hesabın sözleşmeli ve 1 milyon TL işlem yapabilir kapasitede olması gerektiğini bildiriyorlar.
Mağdur kişi işleme katılacağını bildirdiğinde ise çete mensubu, hesaba 100 TL yükleme yapmasını ve hesap üzerinde bir bloke olmadığını ispatlamasını istiyor. Vatandaşa hesap kiralama süresinin 15 saat kadar olduğu, bu 15 saat sonunda “hesapların sorunsuz şekilde kullanılmaya devam edilebileceği” de bildiriliyor.
Vatandaşın hesabına girebilmek için ise İBAN numarasına ödeme yapılacağı söylenerek, kayıtlı telefon numarası, hesap numarası ve şifre isteniyor. Bu adımdan sonra bir SMS iletiliyor. Mağdur mesajdaki kodu karşı tarafa gönderdiğinde ise, hesap tamamen kontrolden çıkıyor.
Çete elemanları, dolandırdıkları kişiye “Yurtdışında kurulu olan bir şirketten hesabına swift yolu ile ödeme yapılacağını”, bunun için sözkonusu hesap kiralama ücretinin de “8 saatte hesaba yatacağını” söylüyorlar. Mağdur, hesabına “kira ücreti” yatırılmasını beklerken, çete hesap üzerinden çok miktarda para transferi gerçekleştiriyor.
Mağdur, 8 saatin sonunda çetenin vaadettiği “kira ücretinin” hesabına geçmediğini görünce, ilk temas kurduğu kişiyi arıyor. Ancak bu sefer de karşısında muhatap bulamıyor.
Avukat uyardı: “Suç şekil değiştiriyor…”
9. Köy’ün bilgisine başvurduğu Avukat Emrah Altunoğlu, bu konuda yurttaşların çok dikkatli olması, benzeri tuzaklara düşmemesi gerektiğini vurguladı.
Bu sistemin içine girmiş bulunan kişilerin mutlaka bir avukat veya bir savcıdan destek alması gerektiğini söyleyen Altunoğlu, şöyle konuştu;
“Maalesef bu tip dolandırıcılıklar bu toplumun bir gerçekliği haline gelmiş durumda. 10-15 yıl önce telefonla yurttaşları arayıp biz polis/savcıyız, hakkınızda çok ciddi bir soruşturma var, şunu yapmanız gerek gibi tehditlerle belli işlere sürükleyen çeteler zamanla toplumla birlikte biçim değiştirdiler. Nasıl ki suç değişiyorsa suçlu da değişiyor. Biz bunu şöyle yorumluyoruz, eskiden pek çok şey sözleşmeler yoluyla imza karşılığı oluyordu ancak artık her şey bilişim ve internet yoluyla gerçekleşebiliyor. Hukuk da bunu kendi evrimine uydurmaya çalışıyor.”
“Bir uyuşturucu ticaretinin içine düşmüş olabilirsiniz”
Sistemin “çok profesyonelce” hazırlandığını ve “örgüt işi olduğunu” vurgulayan Avukat Altunoğlu “Big Data ve IP nedir bilen yazılım mühendisleri ile de karşı karşıyayız. Haliyle ortada çok basit bir ‘internet bankacılığı kullandırma’ olayı yok. Bu örnek içinde bir uyuşturucu transferinin ortasında kalınabilir ve bunun finansmanı ‘mağdurun’ hesabından geçmiş olabilir” dedi.
“En iyi ihtimalle yardım ve yataklık”
Avukat Emrah, mağdurun hesabı üzerinden yapılan para transferlerinin “terörün finansmanı” ya da “kara para aklama” gibi çok ciddi suçlarla bağlantılı olabileceğine de dikkat çekerek, şu uyarıyı yaptı;
“Bu para transferi bir terör faaliyetinin finansmanı yada kara paranın birkaç hesap üzerinden farklı bir ülkeye kaçırılması olabilir. ‘Kara’ dediğimiz para uyuşturucu ticareti yapılarak elde edilmiş olabilir. Bu tip durumlarda mutlaka bir avukat aracılığıyla savcılığa başvurulmalı. Çünkü Terörle Mücadele Kanunu ve Uyuşturucu ile Mücadele Kanunlarının ruhu bambaşka. Terörle mücadele kanununda fiilin gerçekleşmesi ihtimalini güçlendirmek dahi suç olarak kabul edilebiliyor. Bu vaka incelemesinde ‘mağdurun’ en iyi ihtimalle yardım ve yataklık suçu işlediği kabul ediliyor.”
“Tutuklu kaldığınız sürenin bir karşılığı yok”
Söz konusu suç örgütlerinin vatandaşın hesabını ele geçirmesinin ardından, mağdurun ömür boyu kayıt yasağı ile karşılaşması da söz konusu. Avukat Altunoğlu’na göre, çetelere hesap ve kişisel bilgilerini “kira alacağım” diye veren kişilerin, tutuklanması bile söz konusu. Altundoğlu bu konudaki olasılıkları şöyle anlattı;
““Temel hak ve özgürlüklerinizi de kaybedebilirsiniz. Bu ne demek oluyor? Tutukluluk hali yaşanabilir, bunun örnekleri var. Mahkeme kararıyla tanımadığınız birisine ödeme yapmak zorunda da kalabilirsiniz. İlgili kişiler bulunduğu takdirde uygun koşullar varsa zararınızı onlara rücü etme ihtimaliniz var. İlgili kişilerin kaçak kişiler olduğu ve üzerine kayıtlı bir mal varlığı olmayacağını unutmamak gerekiyor. O parayı almanız mümkün olmayabilir. Parayı geri alsanız bile ceza evinde kaldığınız tutukluluk süresinin bir karşılığı olmadığını düşünüyorum”.
HABER : Haber: Buğra Barış Yalınkılınç
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.