Gazetecilik öğrencileri, teknolojik gelişmeler ve yapay zekanın gazetecilik mesleğine etkisinin ilerleyen yıllarda kendilerini işsiz bırakabileceğinden endişeli. 9. Köy'e konuşan gazetecilik öğrencileri, mesleklerinin teknolojiye kurban gitmesinden duydukları kaygıyı anlattı.
Gazetecilik öğrencileri, yapay zeka alanındaki gelişmelerin mesleklerine yönelik yarattığı olası tehditlerden dolayı endişeli. 9. Köy’e konuşan gazetecilik öğrencileri, teknolojik gelişmeler ve yapay zeka alanındaki ilerlemenin yanı sıra, mesleğin “yalan haber” ve “yanlı habercilik” tehdidi altında bulunduğuna da dikkat çektiler.
Çukurova Üniversitesi öğrencisi Elif Arslan, ilerleyen yılllarda mesleğin teknolojiye kurban gitmesinden kaygı duyduğunu vurgulayarak, “Özellikle yapay zekanın son yıllardaki etkisinin gazetecilik mesleği açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. İş bulma konusunda sorun yaşayacağımı düşünüyorum. Bunun başlıca sebebi ise artık yerel veya uluslararası haber ajansları tarafından muhabire ihtiyaç duyulmaması ki bu da artık teknoloji ve internetin sağlamış olduğu ulaşılabilirlik sayesinde olmakta” diye konuştu.
Gazetecilik alanındaki bir başka tehdidin ise “yanlı gazeteciler” olduğuna dikkat çeken Arslan, “Dönemin gazetecilik anlayışı taraflılık ve yanlılık düzeyinde ilerliyor. Herkesin bir görüşü var ve o görüşe körü körüne bağlılar. Doğru,yanlış veya gerçek,sahte olması açıkçası çok da umursanmıyor” diye konuştu.
“Gazeteciler kendini geliştirmeli”
Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Yaşar Soylu ise, yapay zekanın mesleği ele geçirmesinden endişe etmek yerine, gazetecilerin kendilerini geliştirmesi gerektiğini söyledi. Soylu, “Yapay zekanın akıl almaz derecede geliştiği günümüzde, her meslek grubu gibi basın ve medya çalışanları da bu durumdan kaygılanıyor. ilerleyen dönemlerde farklı konu dallarında kendilerine gerek kalmayacakları hususunda tedirginlik yaşıyorlar. Ben ise bu eksende insanın kendini her zaman geliştirebileceğini düşünüyorum. bu gelişmeyi yapay zekayı kullanarak da yaşayabilirim.
Tolga Çiftçi
Sosyal medyanın gelişmesiyle insanları yazılı basın ve konvansiyonel medyaya kanalize etmek bir hayli zor. bu doğrultuda gazetecilerin her zaman çağı yakalaması gerektiğini düşünüyorum” dedi. Ankara Üniversitesi öğrencisi Tolga Çiftçi de gazetecilikten beklentisinin medyanın teoride değil, gerçekte “dördüncü bir güç haline gelmesi” olduğunu söyledi. Çiftçi,”Gazetecilikten beklentim, ülkedeki kötü gidişata dur diyebilecek dördüncü bir güç olması. Bu gücü kullanan gazeteciler kamuoyunun yararını ön planda bulundurarak büyük haberlere imza atabiliyorlar” dedi.
Muhabirlik faaliyetinin ön planda yer aldığı bir gazetecilik mesleği hayal ettiğini de kaydeden Çiftçi, “alanda olmayı ve muhabirlik faaliyetinin ön planda bulunduğu bir gazeteciliği, masa başında haberlere takla attıran bir gazeteciliğe tercih ederim” diye konuştu.
Gazetecilerin mevcut çalışma koşullarının da kendisini kaygılandığını kaydeden Çiftçi, şöyle konuştu;
“Bugün pek çok arkadaşım çalıştıkları gazetelerde ya maaşlarını alamadan ayrılmak zorunda kalıyor ya da çok çalışıp düşük ücretlere maruz bırakılıyor. Benim istediğim eşit işe eşit ücret ve insani çalışma şartları. Mesleği icra ederken ‘yarın, öbür gün çıkarılır mıyım’ korkusuyla ve düşüncesiyle yaşarsam elimdeki işleri berbat etmem kaçınılmaz olur. Bu psikolojiden uzaklaşmak ve mesleğime odaklanmak istiyorum” dedi.
Gazetecilik mesleğinde iş bulmanın da giderek zorlaştığına dikkat çeken Tolga Çiftçi, “İş bulma konusu da çetrefilli bir konu, Türkiye’nin mevcut yapısında bizim neslimiz maalesef işsiz. Gazetecilik alanında yelpaze gittikçe daralıyor. Her ne kadar ülkenin en iyi okullarında da eğitim alsanız, mezun olduktan sonra bu yelpazenin dışında kalabiliyorsunuz” dedi.
“Telefonu olan herkes bu mesleği yapar oldu”
Herkesin gazetecilik yapmaması gerektiğini belirten Çiftçi, “Güçlü bir meslek örgütü şart, aynı Barolar Birliği ve Türk Tabipler Birliği gibi. Çünkü bugün gerçekten bir telefona sahip olan herkes bu mesleği yapar oldu. Ben burada ‘gazetecilik kutsaldır, onu belirli bir kesim yapmalı’ demiyorum ama herkes gazetecilik yapmamalı. Bunu net bir şekilde söylüyorum. Çünkü bu mesleği bize öğreten
hocalarımızdan tutun, bu mesleğin yaşaması için bedel ödemiş onlarca gazetecinin hakkını böyle ödeyemeyiz. Toplumsal duyarlılığı yüksek olmayan ve gazetecilik ahlakına uygun davranılmayan gazeteciliği, gazetecilik olarak nitelendirmiyorum” diye konuştu.
Sunulan haberlerin insanlara, gerçeği olduğu gibi aktarmasını beklediğini söyleyen Çukurova Üniversitesi Öğrencisi Furkan Köse ise gazetecilik mesleğine ilişkin kaygılarını şu sözlerle anlattı;
“Gazetecilik global ve prestijli bir meslek. Böyle bir sıfatın elbet zorluğu da var. Kaygım meslekte hata yapmak, çünkü ufak bir hata bile geleceğinizi büyük ölçüde sekillendirebiliyor. İş bulma konusunda sorun yaşayacağımı düşünüyorum. Çünkü kendimi yeteri kadar geliştirebildiğimi düşünmüyorum.”
Kader Kaplan
Gazetecilikten beklentisinin objektif ve dürüst habercilik olduğunu söyleyen Çukurova Üniversitesi öğrencisi Kader Kaplan da, “mesleğe yönelik çok büyük kaygıları” olduğunu söyledi. Kaplan, ” Çalışacağımız bir iş bulabilme olanağımız Türkiye’de çok az. Gazetecilik anlayışı müthiş yozlaşmış. Politik gücün etkisinde taraflı, yalan haberler yapılıyor” diye konuştu.
Gazeteciliğin, özgür düşüncenin savunucusu, halkın haber alma hakkını koruyan bir meslek olduğuna vurgu yapan Çukurova Üniversitesinden İsmail Akgöz ise “Bu meslekte çalışırken doğru, tarafsız ve objektif haberler yaparak toplumu bilgilendirmek, gerçekleri araştırmak ve halkın sesini duyurmak istiyorum. Aynı zamanda, yeni teknolojileri takip ederek ve geliştirerek gazetecilik mesleğinin geleceğine katkıda bulunmayı da hedefliyorum” diye konuştu.
İsmail Akgöz
Gazetecilik mesleğinin, dijital teknolojinin gelişmesiyle birlikte büyük bir dönüşüm geçirdiğini söyleyen Akgöz, “Bu dönüşümün devam edeceği açık. Bu nedenle, meslekte çalışan gazetecilerin bu değişime ayak uydurabilmesi için sürekli olarak kendilerini güncellemeleri gerekiyor. Ayrıca, internet ve sosyal medya gibi yeni medya kanallarının da önem kazanmasıyla birlikte, geleneksel medya organları arasındaki rekabet de artıyor. Bu rekabet ortamında, gazetecilik mesleğinin geleceği hakkında endişelerim var” dedi.
Sevgili arkadaşlar, itibarsızlaşan ve inandırıcılığını yitirmiş bir mesleğe talip olmanız çok acı. ana akım medyanın iktidar partisinin destekçileri tarafından satın alınmasıyla, mensuplarının siyasete hizmet etmesi, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek ve bu leke hiç çıkmayacaktır.heves ve heyecanınızı anlamakla birlikte, gelecekte yaşayacağınız istihdam sorununun yanında, sömürülecek ve karşılık bulamayacak emeğiniz için sektör mensubu biri olarak üzgünüm.Ne yazık ki, ideallerinizin peşinden koşamadan mezuniyetinizle büyük çoğunluğunuz pr ajanlarında, bir kısmınız da sektör dışından başka mesleklere yönelecek olmanız ülke realitesidir. Bunun için de üzgünüm…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Sevgili arkadaşlar, itibarsızlaşan ve inandırıcılığını yitirmiş bir mesleğe talip olmanız çok acı. ana akım medyanın iktidar partisinin destekçileri tarafından satın alınmasıyla, mensuplarının siyasete hizmet etmesi, Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek ve bu leke hiç çıkmayacaktır.heves ve heyecanınızı anlamakla birlikte, gelecekte yaşayacağınız istihdam sorununun yanında, sömürülecek ve karşılık bulamayacak emeğiniz için sektör mensubu biri olarak üzgünüm.Ne yazık ki, ideallerinizin peşinden koşamadan mezuniyetinizle büyük çoğunluğunuz pr ajanlarında, bir kısmınız da sektör dışından başka mesleklere yönelecek olmanız ülke realitesidir. Bunun için de üzgünüm…