DOLAR 32,4671 -0.09%
EURO 34,8689 -0.38%
ALTIN 2.446,000,42
Ankara
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

Üniversite öğrencisinden tank savunma projesi: Mekanik Sinir Sistemi
  • 9.Köy
  • Teknoloji
  • Üniversite öğrencisinden tank savunma projesi: Mekanik Sinir Sistemi

Üniversite öğrencisinden tank savunma projesi: Mekanik Sinir Sistemi

Kastamonu Üniversitesi öğrencisi Buğra Çelebi’nin geliştirdiği "Mekanik Sinir Sistemi" tanklara yönelik bütün saldırıların ve lazer ışınlarının yönünü, açısını anında içeriye, diğer araçlara, komuta merkezine bildirecek. Sistemin prototipini üreterek patent hakkı kazanan Buğra Çelebi bu çalışmasıyla görüş mesafesi sıfır dahi olsa tüm saldırıları anında analiz edebilecek.

ABONE OL
22 Ocak 2024 15:30
Üniversite öğrencisinden tank savunma projesi: Mekanik Sinir Sistemi
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Gizem Azboy

Üniversite öğrencisi Buğra Çelebi, geliştirdiği yapay sinir sistemi projesiyle Türkiye savunma sanayisi için önemli bir kapıyı araladı.

Ortaokuldan beri elektrik motorlarıyla ilgilenen teknoloji meraklısı Buğra Çelebi 21 yaşında büyük bir başarıya imza attı. Prototip üretimini tamamlayarak patent hakkı kazanan Çelebi, geliştirdiği “Mekanik Sinir Sistemi” ile tank savunmasında çığır açacak bir teknoloji deneyi ortaya koydu.

Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü öğrencisi Buğra Çelebi’nin geliştirdiği “Mekanik Sinir Sistemi”, tanklara yönelik bütün saldırıların ve lazer ışınlarının yönünü ve açısını anında merkeze bildirecek. Dış dünya ile ilişkisi sadece tank içindeki monitörlerle sınırlı olan personel, bu proje başarılı olursa  360 derecelik algı hassasiyetiyle korunacak. “Mekanik Sinir Sistemi” ile savaş, çatışma ve fırtına gibi görüş mesafesinin düştüğü, hatta sıfıra yaklaştığı zamanlarda dahi saldırıların, lazer ışınlarının hangi yönden hangi açıyla geldiğini, hem içerdeki personele hem de komuta merkezine bildirmesi amaçlanıyor.

Kastamonu Teknokent İhtisas Odaklı Girişimcilik ve Kuluçka Programını bitiren Buğra Çelebi’nin sistemi, tankların saldırı sırasında nereden vurulduğu ile ilgili anında net bilgi üretecek.

Elektrik motorların teorik test, deney ve prototipleri üzerine yoğunlaşan Çelebi, çok küçük yaşlardan bu yana teknolojiye meraklı olduğunu, elektrik motorların çalışma sistemine ilgisinin ortaokulda başladığını söyledi.

Anadolu lisesinde okuyordum bu alana ilgim vardı ve lise hayatım boyunca meslek liselerindeki uzman hocalardan projelerim hakkında bilgi almaya giderdim. Üniversiteye başlamadan kendimi epey geliştirdim bu alanda. Gelecekte askeri ve sivil alanda yeni teknikler geliştirip katma değeri yüksek ürün ve hizmetler sunmayı amaçlayan bir şirketim olsun istediğim için Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümünü tercih ettim.”

Buğra Çelebi’nin sistemi, askeri araçlara uyarlanan mekanik sinir sistemlerinin öncü bir örneği niteliğinde. Çelebi, gerçekleştirdiği sisteme benzer çalışmalar bulunduğunu fakat onların lazer sistemiyle çalıştığını söyledi.

 “Tankın mürettebatı vizörlerle dışarıyı inceleyip, ek kameralarla etrafı tarasalar bile tanklarda görüş açısı çok dar olduğu için 360 derecelik bir hakimiyet oluşmuyor. Sistemden bahsetmemiz gerekirse ESP 32 kartımız mevcut. Geliştirme kartı 2 sensör arasındaki vurulan noktayı hesaplayıp burada bir hayali nokta belirliyor. Telefon veya herhangi bir cihaza bu bilgi gönderilebiliyor. Mesela bir şehir içi savaşta içeri giren tank, şehrin içine herhangi bir binanın pencereden atılan roket atışıyla vurulduğunda düşmanın konumunu mürettebatın tespit etmesi çok zor oluyor. Ayrıca gece savaşlarında daha da zorlaştığı için veya tozlu olan şehir savaşlarında, kum fırtınası olan bölgelerde aracın nereden vurulduğunu tespit edemiyorlar. Zırh delinmesi veya delinmemesi önemli değil. İlk atıştan sonra mürettebat panik durumuna geçiyor. Burada düşmanının konumunu ve türünü (piyade, tank, zırhlı araç) anlık olarak tespit edip aracın durumuna göre karşı saldırı veya kaçma kararı alma şansı sunuyoruz. Yani araç vurulduğunda hangi açıyla vurulduğunu düşmanın haritada nerde olduğunu deneysel olarak bu sistemle ölçebiliyoruz.

 Hayallerine adım adım ilerlemeyi hedefleyen Çelebi, Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarılarına vurgu yaparak, bu tür yerli üretimlerin sadece savunma kapasitesini artırmakla kalmayıp aynı zamanda teknoloji üretiminde de öncü bir rol oynadığını, “TEKNOFEST Take Off” gibi çeşitli yarışmalara kurduğu ekibiyle katılacağını belirterek, alanında uzman olma yönünde çalışmalarına devam edeceğini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (1)
  • Enes Aydemir

    Tebrik ederim ülkemizde böyle bilgili gençlerimizin bulunması ve böyle iyi haber yaparak öne çıkarılması gerekiyor. 😉

    Yanıtla
    +0
    -0


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.