Haber: Burak Akbalık
Elon Musk’ın satın aldığı Twitter, akademik araştırma için sağladığı ücretsiz veriden ücret almaya başladı. Akademisyenler, daha önce ücretsiz olan Twitter’ın yüzde 1’lik veri paylaşımı için aylık 100 ABD Doları ücret alma politikasının, akademik araştırmaları olumsuz etkileyeceğinden kaygılı.
Indiana Üniversitesi Yapay Zekâ Bölümü Sosyal Medya Gözlemevi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Dr. Tuğrulcan Elmas, Twitter’ın veri politikasındaki değişikliği şöyle anlattı:
“Twitter API, yani veri verme politikasını toptan değiştirdi. Standart veriyi başvuran herkese veriyordu. Bu standart verinin içinde tüm tweetlerin %1’i örneklemi vardı. Bir de standard set içinde olmayan Decahose isimli veri verme sistemi vardı, o da tweetlerin %10’uydu. Bunun için Twitter’la iletişim kurup pazarlık yapıp anlaşıyordunuz. Ama bu Decahose’a abone olanlar azınlık. Benim şu anki okulumun Decahose anlaşması var ama önceki okulumun yoktu. Standard veri araştırmacıların ihtiyaç duyduğu neredeyse her şeyi sağlıyordu.”
Twitter hem veriyi ücretli yaptı, hem içeriği azalttı
Twitter’ın daha önce ücretsiz verdiği standart veri paketini artık ücretli hale getirdiğine dikkat çeken Elmas, “Şimdi standart veri ücretli hale getirildi. Ayda 100$. Ayda 100$ araştırmacılar için büyük para değil ama verdikleri verinin boyutu çok kısıtlı. Önceden standart veri sisteminde ayda 10 milyon tweet indirebiliyordum ben. Şu an ayda 10 bine düştü bu sayı. Eldeki Twitter araştırmalarını bitirdikten sonra ya başka platforma geçeceğim ya da Twitter’dan veriyi kazıyarak (web scraping) indireceğim. Bence başkaları da aynı şeyi yapacak” dedi.
Elmas, Twitter’ın diğer sosyal medya platformlarından da veri anlamında ayrıştığını vurgulayarak, “Diğer platformlardan farklı olarak; bir kullanıcının halka açtığı tüm bilgilere erişebiliyordunuz. Örneğin benim Youtube’da hangi kanallara abone olduğumun verisini indiremezsiniz, Twitter’da takip ettiklerimi indirirsiniz” diye konuştu.
“Twitter araştırmalar için önemli bir platform”
Twitter’ın halkla ilişkiler ve siyasal iletişim gibi konularda Instagram, Facebook ve Tiktok’tan daha çok veri sunduğunu vurgulayan Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Beris Artan Özoran da, “Twitter daha çok siyasal söylemlerin yer aldığı bir platform. Twitter’da insanlar daha fazla kendi politik görüşlerini açıklıyorlar. Hashtaglar üzerinden tartışmalar yaşanıyor. Dolayısıyla biz akademisyenler için Twitter oldukça önemli bir platform” dedi.
“Doların yüksek olduğu ülkelerde verilere ulaşmak neredeyse imkansız”
Yeni veri politikalarının araştırmacılar açısından korkunç olduğunu vurgulayan Özoran, şöyle dedi:
“Elon Musk satın almadan önce dilediğim tarihler arasında sınırlı bir veriye erişebiliyordum, ama eriştiğim veri araştırma yapmam için yeterliydi. Fakat Elon Musk satın aldıktan sonra şu anda sadece 7 gün geriye kadar verilere erişebiliyoruz. Bu da araştırmalar için yeterli olmuyor. Özellikle bu verilerin parayla satılıyor olması akademik çalışmalara ket vuracaktır diye düşünüyorum. Ayrıca bu verileri dolar üzerinden satıyorlar, dolayısıyla bizim gibi doların yüksek olduğu ülkeler için artık bu verilere ulaşmak da neredeyse imkânsız hâle geldi. Dolayısıyla Twitter üzerine yapılan çalışmaların hızla azalacağını düşünüyorum.”