DOLAR 34,0572 0.22%
EURO 37,6508 -0.09%
ALTIN 2.740,570,46
Ankara
29°

AZ BULUTLU

Tekstil sektörü can çekişiyor

Tekstil sektörü can çekişiyor

Enflasyon ve döviz kuru arasındaki dengesizlik birçok tekstil işletmesini iflasın eşiğine getirdi. Tekstil yöneticileri, ihracat için çalışan firmalar adına özel döviz kuru düzenlemesi ve SGK prim desteği isterken, tekstil çalışanları ise yaşanan sorunlar nedeniyle çalışma şartlarının ağırlaşmasından şikayetçi.

ABONE OL
18 Ocak 2024 16:39
Tekstil sektörü can çekişiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsmail Kılıç 

Yüksek enflasyon ve izlenen döviz kurunu baskılama politikaları tekstil sektörünü vurdu. Sektör yetkilileri mevcut sorunu çözmek adına ihracat için çalışan firmalara özel kur düzenlemesi ve SGK prim desteği çağrısında bulundu.

Sağlam: “Giderler çoğaldı, gelirler azaldı”

Mersin Tekstil Konfeksiyon Sanayicileri Derneği Başkanı Ekrem Sağlam, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, tekstil sektöründe yaşanan sorunun yalnızca Mersin ile sınırlı olmadığını ve tüm Türkiye için geçerli olduğunu aktardı:

Türkiye yüksek enflasyon ile yaşıyor. Bunun sonucu 2 senedir haklı olarak çalışan maaşları hem ocak ayında hem temmuz ayında ciddi derecelerde arttı. Burada iç piyasaya çalışan işletmeler artan maliyetler karşısında hemen gerekli zamları yaparak malını piyasaya sürüyor ve yoluna devam ediyor. Ancak ihracat odaklı çalışan üretici işletmeler, ABD ve Avrupa’daki pazarlarına gereken zammı yapamıyor. Çünkü oralarda yüksek enflasyon diye bir olgu yok. Baskılanmasından dolayı, kur da işçi ücretlerine oranla bir artış göstermiyor. Kısaca maliyet yükseliyor ve gelirler yok oluyor.

Sorunlar nasıl çözülür?

 Tekstil sektörünün kurtarılabilmesi için bazı önlemler alınmasının gerektiğini söyleyen Ekrem Sağlam, bu önlem önerilerini şu şekilde sıraladı:

Bence ihracat odaklı çalışan işletmeleri kurtarabilecek 2 seçenek var. İlk olarak bir süreliğine ihracat üzeri çalışan işletmelere maliyet kuru planlaması yapılabilir. Bu şekilde ihracatçının maliyeti giderler karşısında da denk olur. Bununla birlikte devlet, ihracatçı işletmelerde bulunan çalışanların SGK maliyetlerine gelen zammı ödeyebilir, böylece binlerce profesyonel çalışanın işini kaybetmesinin ve ihracatçı iflaslarının önüne geçilebilir” dedi.

9.Köy’e konuşan sektörden Emre Baki Karar da gelir ve giderler arasındaki dengenin bozulması ile yaklaşık 9 ay önce iflas ettiğini ve Türk firmalarının Çin ve benzeri farklı ülkelerdeki firmalarla rekabet edemediğini söyledi.

İşçiler de şikayetçi; “İşletmeler kârını korurken, işçi sağlığından oluyor”

9.Köy tekstil sektöründe yaşanan bu sorunun, tekstil işçilerine yansıması da araştırıldı.

Tekstil sektöründe işçi olarak çalışan Dilek Kılıç, önceki çalıştığı tekstil firmasından yaklaşık 5 aylık maaşını almadığını belirterek, “Üretime devam edilmesi durumunda maaş ödemelerinin yapılacağını söyleyerek bizleri işletmede çalıştırmaya devam ettiler. Sonucunda firma hiçbir alacağımızı ödemeden iflas ettiğini belirtti ” dedi.

Tekstil sektöründe bazı sorunların yaşandığını ancak işletmelerin iflas edecek kadar zarar etmediklerini belirten tekstil işçisi Buse Nam ise “Bir işçi günde 10 ürün üretiyorsa, bu durumlar yaşandıktan sonra baskılarla 15 ürün üretmeye zorlandı. Yemek molasının saatleri düşürüldü, bazı işletmelerde çay molası kaldırıldı. İşçiler yalnızca mola saatlerinde tuvalete gidebilmeye başladı. Bu tarz yöntemlerle üretim miktarı artırılarak işletmelerin zararları yoka indirildi. Tekstil işçileri bu şartlar altında sağlığından oldu” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.