Özel sektör öğretmenleri “taban maaş” talebiyle ayakta !
Özel sektör öğretmenleri “taban maaş” talebiyle ayakta !
Özel okul öğretmenleri “taban maaş" talebiyle 29 Ocak’ta TBMM önünde eyleme hazırlanıyor. Öğretmenler Sendikası Diyarbakır İl Temsilcisi Nurhan Önkol, “Taban maaş hakkımızı istiyoruz. Bütün öğretmenlere örgütlü mücadeleye katılmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Türkiye’de özel eğitim kurumlarında çalışan 200 bine yakın öğretmen, düşük maaşlar ve kötü çalışma koşulları nedeniyle eyleme hazırlanıyor. 2014 yılında Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması sonucu, özel sektörde çalışan öğretmenlerin ücret ve çalışma koşullarının “patronların insafına bırakıldığını” savunan özel okul öğretmenleri, 29 Ocak’ta Ankara’ya gelerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde eylem gerçekleştirecek.
“Taban maaş hakkımızı istiyoruz”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Diyarbakır İl Temsilcisi Nurhan Önkol, 9. Köy’e yaptığı açıklamada; 2014’te kaldırılan Özel Eğitim Kurumları Kanunu’nun özel sektörde çalışan eğitimcilerin maaşının, kamuda görev yapan eğitimcilerin maaşından daha düşük olmamasını sağlayacak hükümler içerdiğini hatırlatarak, “Taban maaş hakkımızı istiyoruz” dedi. Önkol, 2014 yılında kaldırılan Özel Eğitim Kurumları Kanunu’ndan sonra, öğretmen maaşlarının patron insafına bırakıldığını vurguladı:
“Özel Eğitim Kurumları Kanunu kaldırılmadan önce özel sektör ve kamuda çalışan öğretmenlerin ücret ve çalışma koşulları aynıydı. 2014 yılında Kanunun kaldırılmasıyla özel sektör öğretmenleri asgari ücretin altında ve kötü çalışma koşullarında görev yapmak durumunda bırakıldı. Bugün Türkiye’de özel sektör öğretmenlerin hakkını, hukukunu, mesleki saygınlığını koruyacak bir yasa bulunmuyor. Özel sektörde öğretmenlerin emeği patronlar tarafından sömürülüp değersizleştiriliyor. Herhangi bir taban maaş uygulaması olmadığı için öğretmenlerin maaş ve çalışma koşulları patronların insafına bırakılmış durumda.”
Önkol, 29 Ocak’ta Meclis önünde gerçekleştirilecek eylem için katılım çağrısında da bulunarak, “29 Ocak’ta taban maaş ve özlük haklarımızın verilmesi için TBMM önünde eylem gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin dört bir yanında üyelerimiz, temsilcilerimiz, yönetim kurulu üyelerimiz, sendika başkanlarımızla Ankara’da Meclis önünde buluşarak öğretmenlerin sesi olacağız. Bütün öğretmenlere örgütlü mücadeleye katılmaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Patronlar öğretmenlerden daha örgütlü
Özel sektörde öğretmen olarak çalıştığını söyleyen D.Y. yaşadığı zorlukları 9. Köy’e anlattı:
“Tazminat hakkı talep etmememiz için bizi 10 aylık sözleşmelerle çalıştırıyorlar ve bu süreçte işi bırakmamamız için de bize senet imzalatıyorlar. Ben şu an asgari ücretin altında çalışmak zorunda kalıyorum. Yasalar gereği benim asgari ücret altında bir fiyatla çalışmamam gerekiyor. Patron ceza yememek için hesabıma asgari ücret yatırıyor, ‘sana fazladan yatan parayı muhasebeye teslim edersin’ diyor. Patronların yaklaşımları insani olmaktan uzak, öğretmenlere bütün angarya işler yaptırılıyor. Nöbet paraları, kırtasiye paraları verilmiyor. Özellikle kadınlar zayıf olarak görülüyor ve özel hayatın her alanına müdahale ediliyor. Farkındalığı olan bilinçli öğretmenler göze batmaya başlayınca, eğitim kurumu patronları kendi aralarında ağız birliği edip o öğretmenin iş bulmasını engelliyor. Patronlar öğretmenlerden daha örgütlü. Öğretmenlerin bu haksızlıkların önüne geçmek için topyekûn örgütlenmekten başka çaresi olmadığı aşikâr.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.