DOLAR 35,4362 -0.1%
EURO 36,6542 0.22%
ALTIN 3.093,150,62
Ankara

AÇIK

Karaman’ın altın değerindeki hazinesi: Domalan mantarı
  • 9.Köy
  • Çevre
  • Karaman’ın altın değerindeki hazinesi: Domalan mantarı

Karaman’ın altın değerindeki hazinesi: Domalan mantarı

Karaman’ın verimli topraklarında özellikle Ağızboğaz köyünde yetişen domalan mantarı, hem lezzeti hem de nadir bulunur olmasıyla dikkat çekiyor. Yöre halkı için büyük değer taşıyan bu mantarın kilosu bin TL'yi bulabiliyor. Peki, bu özel mantarı toplamak ve sofralara taşımak nasıl bir süreç gerektiriyor? İsmail Civcik, dedelerinden öğrendiği domalan mantarına ilişkin geleneksel bilgileri 9. Köy ile paylaştı.

ABONE OL
5 Temmuz 2024 13:29
Karaman’ın altın değerindeki hazinesi: Domalan mantarı
3

BEĞENDİM

ABONE OL

Kader Kaplan

Karaman’da yetişen nadir domalan mantarının kilosu bin TL’ye kadar ulaştı. Özellikle Ağızboğaz köyünde yetişen domalan mantarının yöre halkı için önemi büyük. Ağızboğaz köyünden İsmail Civcik, domalan mantarının nasıl toplanacağı ve nerelerde kullanılacağına ilişkin dedelerinden gelen bilgileri, 9. Köy’le paylaştı.
 
Domalan mantarını toplamayı dedesinden öğrendiğini ve dedesinin de bu geleneği kendi babası ve dedesinden devraldığını belirten Civcik, bu mantarın uzun yıllardır toplandığını ve nesilden nesile aktarılan bir bilgiyle bugüne geldiğini ifade ediyor.

Toplama teknikleri ve araçları

Civcik’in verdiği bilgiye göre domalan mantarı toplamak özel teknikler ve araçlar gerektiriyor. Toprağın kabarıp çatlaması mantarın yerini belli eden en önemli işaretlerden biri. Civcik, toprağa eğilip tornavida gibi bir cisimle vurulduğunda çıkan sesin, mantarın bulunduğu yerin normal zeminden farklı olduğunu, ayrıca domalan mantarının bulunduğu bölgede zeminin yumuşak olduğunu ve yaylandığını söyledi. Toplama işlemi sırasında ucu sivri demir değnekler kullanıldığını ifade eden Civcik, bu değneklerin baston gibi tutma yerleri ve ucuna doğru ayakla basmayı kolaylaştıran bir demir parçası bulunduğunu da anlattı. Civcik’e göre bazı kişiler mantarı topraktan çıkarmak için bıçak veya tornavida da kullanıyor ancak bu yöntem eğilmeyi gerektirdiği için yorucu oluyor.

Toplama işleminin zorlukları

Civcik’in verdiği bilgilere göre, domalan mantarı toplamanın bazı zorlukları da var; Örneğin, bölgede koyun otlatma yapıldıysa, koyunlar tüm bölgeye ayaklarıyla bastıkları için toprağın kabarma ve çatlama belirtileri kapanıyor ve mantarı bulmak zorlaşıyor. Civcik, mantarın her bölgede çıkmadığını, dağların güneş alan ve almayan ceplerinde bile durumun değiştiğini belirterek, koyunların gezdiği bölgelerde mantar bulmanın sıkıntılı hale geldiğini belirtti.

Saklama ve tüketim yöntemleri

Toplanan domalan mantarlarının dışarıda muhafaza edildiğini kaydeden Civcik, dış toprağının temizlenmesinin mantarın daha iyi saklanmasını sağladığını da söyledi. Mantar, uzun süre saklamak için dilimlenip buzluğa konulabiliyor ve yıl içinde tüketilebiliyor.

Domalan mantarının lezzeti ve sağlık faydaları

Domalan mantarının benzersiz bir tadı olduğunu kaydeden Civcik, mantarın ayrıca kolesterolü dengelediğini ve bolca protein içerdiğini, dolayısıyla sağlıklı bir besin olduğunu da ifade etti. Mantar, sulu yemeklerden böreğe, fırın yemeklerinden çorbalara kadar birçok tarifte kullanılabiliyor. Civcik’e göre, domalan mantarı tuzlanıp pişirildiğinde lezzeti de artıyor.

Yerel ticareti ve fiyatlandırma

Domalan mantarı, toplandığı dönemde köyde satışı ve ticareti yapılan bir ürün. Köylüler, köyün orta noktalarında arabaları ve tartıları ile bekleyerek mantarı topluca alıp başka şehirlere veya pazarlara satıyorlar.
Ancak nadir bulunduğu için mantarın değeri de diğer mantar türlerine göre oldukça yüksek. Civcik, geçen sezonda domalan mantarının kilosunun yaklaşık 1000 TL olduğunu ifade etti.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
Tüm Yorumlar (2)


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.