DOLAR 36,6820 0.2%
EURO 39,8471 0.06%
ALTIN 3.536,900,54
Ankara
17°

PARÇALI BULUTLU

İşitme Engelliler Olimpiyatı‘nda milli takımın hedefi büyük
  • 9.Köy
  • Spor
  • İşitme Engelliler Olimpiyatı‘nda milli takımın hedefi büyük

İşitme Engelliler Olimpiyatı‘nda milli takımın hedefi büyük

Türkiye, Japonya’nın Tokyo şehrinde düzenlenecek olan 2025 İşitme Engelliler Yaz Olimpiyat Oyunları’nda 20 branşta mücadele edecek. Antrenörler motivasyon konuşmalarını ve taktikleri, tercümanlar aracılığıyla aktarıyor. Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Dursun Gözel, olimpiyatlarda sadece başarılı olanların anıldığın hatırlattı ve "Sadece şampiyonlar konuşulur. Bu yüzden hedefimiz zirve" dedi. 9. Köy Spor Muhabiri Tolga Çifci, antrenör ve sporcularla konuştu.

ABONE OL
11 Mart 2025 13:37
İşitme Engelliler Olimpiyatı‘nda milli takımın hedefi büyük
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tolga Çifci 

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Dursun Gözel, milli takımların olimpiyatlar için hazır olduğunu söyledi. 2025 yılında Japonya’nın Tokyo şehrinde düzenlenecek olan işitme engelliler olimpiyatları hakkında 9. Köy’e açıklamalarda bulunan Gözel, “Hedef şampiyonluk” dedi.

Olimpiyatların 15-26 Kasım 2025 tarihleri arasında gerçekleştirileceğini belirten Gözel, organizasyonun dünyanın en büyük üçüncü etkinliği olduğunu vurguladı. Olimpiyatlar, olimpik ve paralimpik oyunların ardından işitme engelliler için (Deaflympics) düzenlenen en büyük spor organizasyonu olarak dikkat çekiyor.

Dursun Gözel

Federasyon Başkanı Gözel, Türkiye’nin olimpiyatlara yönelik hedeflerinin çok yüksek olduğunu ifade etti. Geçen yıl Brezilya’da yapılan işitme engelliler olimpiyatında takım halinde 7. olduklarını belirten Gözel, bu kez hedeflerinin şampiyonluk olduğunu söyledi. Gözel, “Her zaman şampiyonlar konuşulur, bizim hedefimiz takım olarak olimpiyat şampiyonu olmak.” dedi.

Olimpiyat hazırlık sürecinin iyi gittiğini aktaran Gözel, mayıs ve haziran aylarında Türkiye şampiyonalarının düzenleneceğini ve ardından milli takım kamplarının başlayacağını açıkladı. Zorluklar da olsa, sporcuların ailelerinin de spor yapmaya teşvik edilmesi gerektiğini belirten Gözel, bu konuda farkındalık yaratmaya devam edeceklerini söyledi.

Gözel, işitme engelli bireylerle iletişimi artırmak için tercümanlarla çalıştıklarını ve dijital platformlarda daha fazla erişilebilirlik sağladıklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca, genç sporculara yönelik büyük fırsatlar sunduklarını belirterek, altyapı ve tesisleşme konusunda Türkiye’nin iyi bir konumda olduğunu vurguladı. Gözel, Çankırı ve Niğde’deki kamp merkezlerinin hazırlanmasıyla sporcuların en iyi şekilde yetiştirileceğini ifade etti.

Son olarak Başkan Gözel, camiadan tek beklentilerinin destek olduğunu söyledi: “Bu çocukların içinden biri olarak altyapı eksikliklerinin farkındayım, ancak bu eksiklikleri birlikte aşacağız.” diye konuştu.

Mesut Zehir

 

“Çocuklarımız dünya şampiyonu oluyor ama medyada yer bulamıyorlar”

Güreş Antrenörü Mesut Zehir, 20 yıldır işitme engellilerle güreş antrenmanları yapıyor. Zehir, bu branşta çalışmanın zorlukları ve avantajlarına değinirken, “Onlara yardımcı olabilmek, onların başarılarına katkı sağlamak çok keyifli.” dedi.

Zehir, olimpiyat hazırlık sürecinin Keçiören Belediyesi Spor Kulübü olarak devam ettiğini ve önümüzdeki Türkiye şampiyonasında 3-4 sporcuyu milli takıma göndermeyi hedeflediklerini belirtti. Ardından milli takımda yapılacak kamplarla olimpiyatlar için hazırlıkların başlayacağını söyledi.

Tokyo’daki İşitme Engelliler Olimpiyatları için Türkiye’nin güreş branşında büyük bir beklenti içinde olduğunu vurgulayan Zehir, “En az 5-6 altın madalya hedefliyoruz. Bizim çocuklarımız dünya şampiyonu oluyor ama medyada yeterince yer bulamıyorlar. Daha fazla ilgi ve destek gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Sporun engelli bireyler için hayat kurtarıcı etkisi olduğunu söyleyen Zehir, devlet sporcusu maaşı ile sporcuların yaşamlarının iyileştiğini ve başarılarının arttığını belirtti.

İlhan Çıtak

“Cüzi bir yardım ile büyük başarılar elde edebiliriz”

İşitme Engelliler Güreş Antrenörü ve aynı zamanda öğretmen İlhan Çıtak, “Çocukların hareketli yapılarını sporla değerlendirerek başarılar elde etmelerini sağlıyoruz.” dedi.  Çıtak, devlet sporcusu ünvanı ve geliriyle bazı engelli sporcuların dakolaylıkla üniversite okuduklarını anlattı.

30 yıldır güreşin içinde olan Çıtak, işitme engellilerin Türkiye’de en güçlü branşlarından birisinin güreş olduğunu söyledi ve şu sözlerle destek çağrısı yaptı: “Olimpiyatlarda madalyalar bekliyoruz. Pandemi sonrası kulüp desteği konusunda çok eksiklikler yaşadık. Cüzi bir yardım ile büyük başarılar elde edebiliriz. Engelli bireylerin gelişimi, engelli sporcuların başarısı için destek şart. Çocuklar, kamu kurumlarından ve belediyelerden yardım bekliyor.”

Bayram Aksal

“Olimpiyat madalyasını eşime hediye edeceğim”

Oyunlara güreş branşında katılmayı hedefleyen Bayram Aksal, 2014 yılında Kırıkkale’den Ankara’ya gelerek Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Okulu’nda liseye başladı. Başlangıçta güreşe karşı mesafeli olan Aksal, takımı ve antrenörlerinin yaklaşımı sayesinde güreşi sevmeye başladı. Zamanla, kazandığı başarılarla dikkat çekti. Gürcistan’da Gençler Avrupa üçüncüsü, İran’da Dünya Şampiyonası’nda üçüncü, Belarus’ta büyüklerde Avrupa üçüncüsü oldu ve son olarak Kırgızistan’da Dünya Şampiyonası’nda A Milli takıma girdi.

Hedefi ise şimdi Tokyo Olimpiyatları’nda şampiyon olmak. Aksal, “Olimpiyat çok zor geçecek ama çok çalışıp sabırlı bir şekilde bu hedefe ulaşmak istiyorum.” dedi.

Olimpiyat hazırlıkları için federasyonun kendilerine 5 kamp imkanı verdiğini söyleyen Aksal, bu kamp sürelerini değerlendirerek hedeflerine ulaşabileceğini belirtti. Genç güreşçi Aksal, “Taekwondo braşında dünya ikincisi olan eşimle mayıs ayında düğün yapacağız ve sonrasında olimpiyatlara katılacağım. Şampiyonluk madalyasını eşime hediye edeceğim.” şeklinde konuştu.

 

İşitme Engelliler Olimpiyatları tarihçesi

İşitme Engelliler Olimpiyatları, 1924 yılında Paris’te ilk kez düzenlenerek, işitme engelli sporcuların uluslararası alanda yarışabildiği bir platform sunmuş oldu. Olimpiyatların ilk yılına 9 farklı ülkeden sporcular katıldı ve bu, dünya çapında büyük bir ilgi gördü.

O günden sonra, İşitme Engelliler Olimpiyatları her 4 yılda bir düzenlendi ve 1949 yılından sonra kurulan “İşitme Engelliler Spor Komitesi (CISS)” olimpiyatın organizasyonunu üstlendi. 1960’lara gelindiğinde, olimpiyatlar daha profesyonel bir yapıya kavuşarak  ve katılım dünya çapında arttı. Bugün, İşitme Engelliler Olimpiyatları 80’den fazla ülkeden binlerce sporcunun yer aldığı, sporun engel tanımayan evrensel gücünü simgeleyen bir etkinlik haline geldi.

Olimpiyatlarda yarışan atletlerin en az 55 db’lik bir duyma kaybına sahip olmaları gerekiyor. Kurallar, kulaklık, sesin duyulmasına yardımcı olabilecek herhangi bir cihazın kullanılmasını yasaklıyor. Bu düzenlemenin amacı, tüm atletlerin eşit bir seviyede olmasını sağlamak. İşitme Engelliler Yaz Olimpiyatları’nda, sesle yönlendirme yapılamadığı için, oyuna başlamak veya uyarılarla ilgili alternatif yöntemler kullanılmaktadır. Futbol hakemleri düdük çalmak yerine bayrak dalgalandırarak oyunu yönetir. Pistlerde yarışlar tabanca yerine ışık kullanılarak başlatılır. Seyirciler ise alkışlamak ya da tezahürat yapmak yerine dalgalanarak, vücutlarıyla destek verirler.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.