İstanbul Üniversitesi Turizm bölümü öğrencisi Mehmet Çetin, okulun yanısıra, bir internet sitesi için part time çalıştığını, sigortasının olmadığını, asgari ücretin altında para kazandığını söyledi. Tüm çabasının “hayatta kalmak” olduğunu belirten Çetin, mezuniyet sonrasında iyi bir işte çalışacağına dair bir inancının olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“İlkokuldan beri çalışıyorum. Üniversiteye gelirken de benim için değişen bir şey olmadı. Yoksul bir ailenin çocuğu olduğum için fırsat eşitliğinden yararlanamadım. Kimisi çalışmak zorunda değildir belki ama ben çalışmak zorundayım. Yurtta kalmama rağmen temel ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Bir sinemaya, tiyatroya ya da arkadaş gruplarıyla yapılan toplu etkinliklere gidemiyorum. Bunun için param yok. Kazandığım ücret ancak okul masraflarıma ve yemek yemeye yetiyor. Çalıştığım yerde yemek ücreti 40 tl veriliyor. Bu para ile ne yiyebilirim?”
Fırsatını bulduğunda yurtdışına gitmek istediğini belirten Çetin, “Burada benim için bir hayatın olduğuna inanmıyorum. Çünkü burada emeğin karşılığı yok. Kültürel alanda kendimi geliştiremiyorum. Birileri senin elinden tutmalı, başka türlü hep sömürülürsün. Ben kendi geleceğimi göremiyorum” diye konuştu.
“Birçok kurumda gönüllü olarak çalışmama rağmen, mesleğimi hayatımı idame ettirecek seviyeye getiremedim. Her zaman gönüllü çalışamazdım. Yaşamak için paraya ihtiyacım var sonuçta. Ben de alanında eğitim gördüğüm yerden umudumu keserek, iş aramaya koyuldum. Onlarca işte çalıştım. Çalıştığım her yerde gençleri, bizleri sömürdüler. Şu anda da değişen bir şey yok. Günde 12 saat çalışmama rağmen, çalıştığım yerde yemek yiyemiyorum. Yemek şirketinde çalışana yemek yok, düşünebiliyor musunuz? Yemek için bize ayrılan ufak bir ücret var. Bu ücretle bir öğün bile karnımızı doyuramıyoruz. İşten çıkmak gibi bir lüksüm de yok. Evin kirası, faturalar var. Sosyal hayatım ise zaten sıfır. En son bir arkadaşımla dışarıda çay içtiğimi bile hatırlamıyorum. Eğitim sürecinde gençliğim, iş hayatında emeğim çalındı hep. Ölmemek için yaşıyorum.”
Haldun Özdemir ise, üniversite mezunu ablası ve abisinin yıllarca işsiz kalmasına şahit olduğundan dolayı lisede eğitimini yarıda bıraktığını söyledi. Hayalleri olmasına rağmen bu yolu tercih ettiğini ifade eden Özdemir, halen bir mağazada çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:
Hukuk Fakültesi üçüncü sınıf öğrencisi Bahar Kaya da, okul harçlığını çıkartmak için bir mağazada part time çalıştığını anlattı. Ailesinden maddi destek alamadığını söyleyen Kaya, şöyle konuştu:
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.