Songül Karadeniz
Bodrum’da çevre bilincini ve deniz ekosistemini sanat yoluyla korumayı amaçlayan Blue Exile Art Project (BEAP) Su Altı Parkı’nın ikinci etabı da açıldı. Görecek Adası’nda düzenlenen etkinlikte; Bodrum Deniz Müzesi, Mavi Ege Denizi Rotary Kulübü’nün iş birliğiyle “Tırhandiller ve Batıklar” temalı eserler su altında sergilendi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ve yerel protokol katıldı. Proje, Posidonia çayırlarının korunmasını amaçlayarak, teknelerin demir atmasını engelleme ve dalış turizmine katkı sağlama hedefiyle dikkat çekiyor.
Etkinliğe dışarıdan katılan Burcu Gündoğ, projenin paydaşlarının övgüyü son derece hak ettiğini belirterek şunları söyledi:
“Mavi Sürgün sanat projesinin 2. etabına eşlik etmek heyecan vericiydi. Bodrum’a çok yakışmış ve ilerleyen etaplarında da çok daha fazla kişide heyecan uyandıracak, dikkat çekecek bir proje. Böylesi projelerinin çoğalması en büyük dileğim.”
Bir başka katılımcı Osman Alp Bayraktar da “Bodrum’a hem çevre bilinci hem de sanat adına önemli bir katkı koymuştur” dedi.
Fransız Kültür, Fransa’nın Türkiye Büyükelçiliği ve Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) desteğiyle hayata geçirilen BEAP Sualtı Parkı’nın ikinci etabı, sanatı deniz ekosistemiyle buluşturdu. Bülent Çınar, Ege Kolcu, Genco Gülan ve İrfan Aydın’ın heykelleri ile Ağanlar Tersanesi’nin yaptığı tirhandil (su damlası) su altı sergisine dahil edildi.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de dalış yaparak, açılışı su altında yaptı. Kapalı devre dalış sistemiyle kaydedilen eserlerin suya indirilme anları, katılımcılara dalış platformunda canlı olarak gösterildi. Su altı seremonisinin ardından, protokol üyeleri projenin detaylarını anlattı.
BEAP Sualtı Parkı projesinin ilk etabını “Oksijen” temasıyla Haziran 2024’te açtıklarını belirten Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Canbazoğlu, “Asıl hedeflerimizden bir tanesi Bodrum’daki, özellikle Akvaryum Koyu’na yakın bu alandaki tekne kapasitelerini belirlemek ve ileride teknelerin demir atmamalarını sağlamak. Posidonia çayırlarının zarar görmemesini sağlamak ve sanatın gücüyle ekosistem konusunda çevre ve deniz koruma konularında farkındalık oluşturmak istiyoruz. Tabii ki ilerleyen zamanlarda bu projenin dalış turizmine ve bölgenin turizmine de katkı sağlayacağına inanıyoruz” ifadesinde bulundu.
Akdeniz’in en önemli canlısının Posidonia deniz çayırları olduğunu vurgulayan projenin bilim danışmanı Dr. Mert Gökalp, “Bu deniz çayırlarını korumak, kıyıları korumak en önemli görevimiz olmalı. Eğer deniz çayırları sağlıklıysa caretta carettalar da sağlıklı, deniz atları da sağlıklı, Akdeniz foku ve Bodrum da sağlıklı demektir” dedi.
Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise projeyle ilgili şöyle konuştu:
“Dalış ekibi olarak çok güzel bir törenle Ege’nin mavi sularında, Bodrum’un o güzel sularında kurdelemizi kestik, ikinci etabı açtık. Buranın bir su altı parkı olması için bu ikinci etabı da tamamladık, artık sıra üçüncü ve dördüncü etaplarda.”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras da “Akdeniz bizim ortak kültürümüz, ortak mirasımızdır. Akdeniz’i korumamız gerekiyor. Burada yapılan projeyi Fransa’da da gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
Akdeniz için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirten Fransa Büyükelçisi Isabelle Dumont da “Bu proje, Fransa Kalkınma Ajansı’nın Mettis başlıklı bir projesine dahil edildi. BM’nin Okyanus Konferansı için yalnızca on üç proje seçilmişti ve bu da onlardan bir tanesiydi” sözleriyle bilgi verdi.