Haber: Deniz Güngör / Kapak Fotoğrafı: Depophotos
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda seçim öncesi alınan son kararlardan olan Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, uzmanların tepkisini çekti. Kabul edilen değişikliğe göre, terk edilmiş maden sahalarına inşaat molozlarının dökülmesi işi belediyelerden alınarak özel şirketlere devredilecek. 3 hektardan küçük olan bazı özel ormanların ise orman vasfı kaldırılarak yapılaşmaya açılmasına neden olacak.
6831 sayılı Orman Kanunu’nda yapılacak olan değişikliklerin rantın önünü açacağını aktaran Avukat Arif Ali Cangı, 9. Köy’e yaptığı açıklamada, “Bu kanun değişikliğinin amacı ormanları korumak değildir, ormanları ve özel ormanları hiçbir sınırlama olmadan madenciliğe açmaktır” dedi.
“Yapılaşmaya yol açabilir”
Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen kanun teklifinin ormanları korumayacağını belirten Avukat Arif Ali Cangı, “Madde düzenlemesinde 2010 değişikliğinden çok farklı bir yan yok, sadece, ‘Madencilik faaliyetleri sonuçlandıktan sonra rehabilitasyon işi, Bakanlıkça uygun görülmesi halinde ihale mevzuatına göre gerçek ve tüzel kişilere yaptırılabilir’ eklenmiş. Dolayısıyla yeni değişiklikle eski düzenlemeyi iyileştiren ormanları koruyacak bir yan yok” dedi.
Ek Madde 20 ile 3 hektardan küçük olan ormanların orman sayılmayacağına dikkat çeken Cangı, “Bu düzenleme ile 3 hektardan küçük olan parseller orman sayılmayan yer kabul edilecek. Sanırım özel ormanların imara açılması bu madde düzenlemesine ilişkin. Gerçekten 3 hektardan küçük özel ormanlar, orman olmaktan çıkacak bu da yapılaşmaya açılmasına yol açabilir” diye konuştu.
Yasa değişikliği ile ormanların madenciliğe açılmasının gündeme geleceğini vurgulayan Cangı, “Genel gerekçesinde ‘madencilik faaliyetlerine izin verilirken aynı zamanda verimli orman alanlarının azami olarak korunabilmesi ve geliştirilebilmesinin sağlanması’ deniyor ama bu yasal düzenlemelerle orman alanları korunamaz, madencilik adı altında talana açılır” diye konuştu.
“Amaç ormanları korumak değil”
Yasa değişikliğinde yer alan, “Terk edilmiş maden sahalarının rehabilite edilme işinin belediyelerden alınarak özel şirketlere devredilecek oluşunu” da değerlendiren Cangı, şöyle konuştu;
“Madde gerekçesinde ‘Bu işlemlerin özel sektöre yaptırılabilme imkânı getirilerek rehabilite işlemlerinin daha hızlı yürütülmesi sağlanacak’ denmiş ancak bunu da anlamak mümkün değil. Özel şirketlere iş sağlanıyor.”
“Bu kanun değişikliğinin amacı ormanları korumak değildir” diye konuşan Cangı şunları aktardı:
“Bu kanun ormanları ve özel ormanları hiçbir sınırlama olmadan madenciliğe açmaktır, madencilik faaliyetleri sonucunda rehabilitasyon adı altında inşaat atıklarına alan yaratılıyor, ayrıca maden sahasının yeniden orman hale gelmesi mümkün olmasa da bu ad altında birtakım şirketlere iş sahası açılıyor. 3 hektardan küçük özel ormanı olanlar kimler acaba? Kocaeli İli, Kartepe İlçesi, Nusretiye Mahallesi’nde içinde ve kenarında kimlerin arazileri var? Bunlar ortaya çıkartılabilse ne iyi olur. Aslında orman alanlarını koruyacak ve genişlemesini sağlayacak yasal düzenlemeler getirilmeliydi, zira iklim krizini durduracak en önemli doğal alanlar ormanlardır. Ormanların yok olmasıyla mahrum kalınacak hava, su, toprak, içinde yaşayan binlerce tür canlı madenciliğe ya da başka bir faaliyete heba edilmemelidir.”