Dilek Atlı / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
Bursa’nın içme suyu ihtiyacının karşılandığı Doğancı ve Nilüfer Barajı’nın su oranı kritik seviyelere ulaştı. İki barajın toplam doluluk oranı yüzde 20’ye kadar düştü. Nilüfer Barajı kuruma riskiyle karşı karşıya kalırken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, barajların doluluk iklim kriziyle birlikte giderek azaldığına dikkat çekti.
Diğer taraftan, kentin önemli ve söz sahibi bileşenlerinden biri olan Bursa Su Kolektifi (BSK), ses yükselterek suyun tasarruflu kullanılması yönünde uyarılarda bulundu. Bursa Su Kolektifi üyesi Caner Gökbayrak, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalara dikkat çekerek, “Şu anda su kesintisi uygulanmıyor. Nilüfer ve Doğancı barajları Bursa’ya içme suyu sağlıyor. Ancak İki hafta kadar önce Doğancı Barajına yaptığımız izinli ziyarette baraj zeminine kadar indik. Suyun baraj kapaklarının 200 metre kadar gerisine çekildiğini gördük. Barajda bulunduğumuz zeminin üstünde, Büyükşehir verilerine göre yüzde 96 dolulukta olduğu Nisan ayında onlarca metre yükseklikte su bulunmaktaydı. BBB internet sitesinde günümüzde su miktarının yüzde 16,5’a düştüğü belirtilmektedir. Uzmanlar barajlarda yüzde 15 altını içme suyu açısından tehlikeli bulmakta” diye konuştu.
Gökbayrak, sanayi teşviklerinin su kıtlığının en temel nedenlerinden birini oluşturduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu:
“Sanayi yatırımları arttıkça Bursa’ya iç göç de artıyor. Sanayi yatırımcıları istedikleri ucuz işgücünü kötü tarım politikaları nedeniyle köyünü bırakıp kente göçenler aracılığıyla sağlandı. 2024 yılına damgasını vuran ürününü zararına satmak ya da tarlada bırakmak zorunda kalan köylü eylemleri, bu politikaların en son örneğidir. Böylelikle kentler büyüdü ve su sorunu gibi daha pek çok sorunu beraberinde getirdi. Birçok fabrikanın bir yasal su kuyusuna karşılık 3-5 tane kaçak su kuyusu var, yeraltı suyunu tüketiyor. Son 4 ayda Bursa’da derelerimizi kirletenleri inceledik. Uludağ’dan sızıntı su bile gelmediği halde Nilüfer Çayı’nın dere yatağını dolduracak miktarda sanayi atık suları maalesef ortada. Bu da sanayini gerçekte ne kadar büyük miktarda su kullandığının açık kanıtıdır.“
Bursa Su Kolektifi Üyesi Caner Gökbayrak, iklim krizinin etkisiyle yağışların azaldığını, nüfusun artmasıyla su ihtiyacının arttığını ve Bursa’nın su ihtiyacının karşılanması için planlanan Çınarcık Barajı için bir an önce harekete geçilmesi yönünde çağrıda da bulunarak şunları söyledi:
“DSİ’den edindiğimiz bilgilere göre Çınarcık Barajından Bursa’ya ayrılan 145 milyon m3 suyun yalnızca 75 milyon m3 içme suyu, geri kalan 70 milyon m3 sanayi için planlanması endişe vericidir. Sanayi için teşvik anlamına gelen bu su miktarı yeni sanayi yatırımlarla birlikte kent nüfusunu arttıracak su kıtlığına davetiye çıkarmaktadır. İleride daha derin susuzluk yaşanabileceği düşünülerek 145 milyon m3 suyun tamamı içme suyu olarak kullanılmalıdır. Öte yandan tarımda su kullanımı bilinçli olarak yüksek gösteriliyor. Fabrikaların kaçak yeraltı suyu kullanımını görmezden gelen DSİ, tarlasını sulamak isteyen çiftçiye su kuyusu açmasına izin vermiyor. Bununla birlikte su en çok tarım için tüketiliyor olsa da tarımın insan yaşamının temeli olması açısından insani kullanım olarak değerlendiriyoruz.”
İklim krizinin henüz başında olduğumuza vurgu yapan Gökbayrak, yetkilileri ve ilgilileri “Daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Duş alamayacağımız, çamaşırımızı yıkayamadığımız sorunlar ortaya çıkacak. Kanunlara göre, suyun insani kullanımı diğer tüm nedenlerin üstünde tutulur. Bursa’da yağışlar olmazsa daha kötü günlerimiz olacak. Sadece yaz aylarında değil tüm yılı etkileyen bir kuraklığa doğru gideceğiz” sözleriyle uyardı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.