Dünyada sadece Hatay ve İsrail'de yaşayan ve nesli tükenmekte olan Gazella Gazella türü dağ ceylanlarının sayısı, 2019'dan bu yana ilan edilen koruma sayesinde arttı. Türkiye'de yaşayan 150 ceylanın sayısı, 2019'dan bu yana Hatay'daki koruma alanı sayesinde 1384'e ulaştı.
Dünyada sadece Hatay ve İsrail’de yaşayan bulunan gazella gazella türü dağ ceylanlarının türü yok olma tehlikesi altındaydı. 2019’da “Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” ilan edilen Kırıkhan ve Kumlu ilçelerini kapsayan 13 bin hektarlık alanda koruma altına alınan Gazella Gazella ceylanlarının sayısı kısa sürede arttı.
Kırıkhan’da yapılan ilk sayımda 150 civarında oldukları belirlenen ve koruma tedbirleriyle popülasyonu 1384’e kadar ulaşan dağ ceylanları, nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekiplerince yakından takip ediliyor.
Ceylanların korunmasından sorumlu ekipler bir yandan av yasağına uyulmasını sağlayarak, diğer yandan neslin devamlılığı için çeşitli bilgilendirici çalışmalar da yürütüyorlar. Ceylanların sağlık durumu ve olası bir müdahale gerekliliğinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nca 2014’te kurulan Hatay Dağ Ceylanı Üretim Merkezi kullanılıyor.
Hasan Dinler
Dağ Ceylanı Üretim Merkezinde görevli olan Hasan Dinler 9. Köy’e yaptığı açıklamada, Gazella Gazella türündeki dağ ceylanının sadece İsrail ve Türkiye’nin Hatay ilinde yaşadığını vurguladı. Dünyada ender rastlanan bir tür olan dağ ceylanlarıyla ilgilenmenin kendisine huzur verdiğine dikkat çeken Dinler, ziyaretçilerin de tesisten büyük memnuniyetle ayrıldığını belirtti. Dinler, “Ceylanları en çok da bölgedeki depremzedeler görmeye geliyor. Kendilerine iyi geldiklerini söylüyorlar” diye konuştu.
Dinler, Hatay’da 1331 doğal ortamda, ceylan sahası içerisinde ise 53 adet ceylanın bulunduğunu söyleyerek, şu bilgileri verdi;
“Tesiste ceylan sahasını 24 saat güvenlik kameralarıyla izliyoruz. Ceylanların doğumlarını ise sahayı gezerek takip ediyoruz. Ceylanların yemlerini, ihtiyaç varsa sütlerini veriyoruz. Bazen de doğal ortamda çobanların bulduğu yavru ya da yaralı ceylanlar oluyor, onları da tesisimize getirerek ilgili tedaviyi uyguluyoruz. Şu anda 3 tane yavrumuz var, çobanlar bulup getirdi. Onları besleyip büyütüyoruz, hazır olduklarında büyük sahaya bırakacağız. Yabani bir hayvanla ilgilenmek, onların güzelliğine tanıklık etmek ve onların neslinin devamına katkıda bulunmak çok güzel bir duygu. Burada çalıştığım için ayrıca şanslıyım.”
Dağ ceylanları aynı zamanda bölge sakinleri tarafından da korunuyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri de 24 saat esasına göre ceylanları yakından takip ediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.