Serkan Talan / Fotoğraflar: Ali Murtaza Doğan
Osmaniye merkeze 15 kilometre uzaklıktaki “Kırmıtlı Kuş Cenneti” bölgedeki yangın nedeniyle büyük zarar görürken, önemli bir kuş gözlem merkezi olan Kuş Cenneti’nin korunması ve turizme kazandırılması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor.
250’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan ve üç farklı yalıçapkını türünü barındıran bu doğa harikası geçtiğimiz günlerde çıkan yangın sonucu adeta cehenneme döndü. Yangında yaklaşık 500 dönümlük alan zarar görürken, itfaiye ekipleri gece gündüz süren müdahaleler sonucunda yangını ancak kontrol altına alabildi.
Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin korunması için büyük çaba harcayan doğa fotoğrafçısı ve aktivist Ali Murtaza Doğan, yangınların doğal sebeplerle çıkmadığını ve alan açmak amacıyla bilinçli olarak çıkartıldığını öne sürdü. Doğan, yangın sonrası kuşların yuvalarının bozulduğunu ve yasak olmasına rağmen İl Özel İdaresi ekiplerinin bölgeden kum ve çakıl aldığını belirterek duruma tepki gösterdi.
Doğan, “Yangın nedeniyle ağaç katliamı yaşandı. İtfaiyenin ulaşamadığı alanlarda zaiyat daha büyük. Birçok kuş ortadan kayboldu. Üreme dönemine denk gelmesi zararı daha da artırdı. Ördekler ve birçok tür artık burada yok.” ifadelerini kullandı.
Kırmıtlı Kuş Cenneti, Türkiye’nin önemli kuş gözlem alanları arasında bulunuyor. Özellikle gece balıkçılı, yalıçapkını, alaca yalıçapkını ve İzmir yalıçapkını gibi türler bölgenin biyolojik çeşitliliğini oluşturuyor. Ancak, yangınlar ve kum-çakıl çıkarımı nedeniyle bu ekosistem her geçen gün daha fazla tehdit altına giriyor.
Kırmıtlı Kuş Cenneti’ndeki yangınların bölgede yer açmak için hayvancılık ve çiftçilik yapanlar tarafından bilinçli çıkarıldığını ileri süren Doğan sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu da yetmezmiş gibi il özel idarenin araçları yasak olmasına rağmen bölgeden kum alıyor. Üstelik buradan kuşların yuvalarına zarar vererek geçtiler. Görmezlikten gelemiyorum. Burası yasak bölge. Köylü buradan bir tane kuru odun alsa başı belaya giriyor. İki gün önce yangın oldu. Şimdi özel idare kuş yuvalarını bozarak kum alıyor.”
Osmaniye Dağ ve Doğa Sporları Kulübü (ODAK) Başkanı Avukat Muhammed Doğan, Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde meydana gelen yangınla ilgili yaptığı açıklamada doğal yaşamın korunmasının hayati bir sorumluluk olduğunu vurguluyor. Doğan şunları belirtiyor:
“Doğal yaşamın korunması dünyamız ve şehrimiz için çok önemli. Yeryüzünde biz insanlar dışında binlerce canlı yaşamakta. Bu canlıların yaşamasından ve nesillerin devamından bizler sorumluyuz. Dünyamızın yaşanabilir bir dünya olarak kalması ve gelecek nesillere aktarılması için doğanın dengelerini korumak zorundayız. Bu nedenle Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde meydana gelen yangın olayı bizleri çok üzdü. Elbette gerekli soruşturma yapılacak ve sorumlular cezalandırılacaktır. Ancak bizler farkındalık oluşturmaya ve doğanın korunması için mücadele etmeye devam edeceğiz.”
Çevre aktivisti İsmail Okan Güney de yangınların şüpheli olduğunu belirterek, “Burası 250’den fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Böyle değerli alanlar dünyanın birçok yerinde korunur. Ama biz burayı koruyamıyoruz. Yetkililerin ve halkın bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor.” diyor.
Güney, vatandaşlara da çağrıda bulunarak, “Sigara izmaritlerimizi gelişigüzel atmayalım, ateş yakıyorsak söndüğünden emin olalım. Burası sadece bizim değil, gelecek nesillerin de mirası. Eğer yer açmak için bilinçli olarak yakılıyorsa, bunun kimseye faydası olmaz, sadece doğaya zarar veririz.” ifadelerini kullandı.
Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sayfasında Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin korunması ve turizme kazandırılması için çalışmaların sürdüğü belirtiliyor. Ancak doğa severler, uzun zamandır bölgede somut bir adım atılmadığını ve yangınların bölgeyi giderek daha fazla tehdit ettiğini vurguluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.