Gizem Azboy
İstanbul başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde uygulamaya konulan kentsel dönüşüm projeleri tartışmaları de beraberinde getiriyor. Tartışılan illerden biri de Kastamonu. Son yıllarda kentsel dönüşüm projeleri artan Kastamonu’da da kimileri bunun “rantsal dönüşüm” olduğunu öne sürerken kimilerine göre kentsel dönüşüm, daha güvenli ve konforlu yaşam alanlarına kavuşmak demek…
Kastamonu’daki kentsel dönüşümü yorumlayan harita mühendisi Nurbanu Mor, “Bu projelerin şehrin modernizasyonuna ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağladığı vurgulanırken, yerel halkı ekonomik olarak zor duruma düşürebileceği ve şehrin kültürel mirasını tehlikeye atabileceği eleştirileri de yapılıyor” dedi.
“Kentsel dönüşüm projelerinin planlanması ve uygulanması sürecinde çevresel etkilerin dikkate alınması, yeşil alanların korunması ve şehir dokusunun gözetilmesi önem taşır” açıklamasını yapan Mor, bu projelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi, gelecek kuşakların ihtiyaçlarına da cevap verebilecek nitelikte olması gerektiği konusunda bir fikir birliğinin bulunduğunu ileri sürdü.
Farklı görüşlerin de değerlendirilmesi gerektiğini belirten Mor şöyle konuştu: “Her ne kadar bazı kesimler kentsel dönüşümün şehirdeki yaşamı iyileştirebileceğine inansa da projelerin yerel halkın günlük yaşamını nasıl etkilediği ve mülkiyet hakları üzerindeki etkileri hassas bir şekilde değerlendirilmelidir. Bu süreçte şeffaflık ve katılımcılık ilkelerine bağlı kalınması, toplumsal kabul açısından önem arz etmektedir. Sonuç olarak Kastamonu’da kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili olarak farklı görüşler mevcut olup her bir projenin özenle değerlendirilmesi ve şehir sakinlerinin geniş katılımıyla şekillendirilmesi gerekmektedir. Bu yaklaşım hem şehrin modernizasyonunu sağlamak hem de toplumsal uzlaşmayı desteklemek açısından önemli bir adım olacaktır.”
Kuzeykent Mahallesi’nde gerçekleştirilen dönüşüme ilişkin konuşan şehir plancısı Eren Özben Sarıkaya, bu değişimin bölgeye ekonomik canlılık kazandırdığını savunarak, “Son 10 yılda müstakil binaların yerini modern ve konforlu, çok katlı siteler aldı. Bu değişim bölge sakinlerine daha güvenli ve iyi yaşam koşulları sunduğu gibi ekonomik canlılığı da önemli ölçüde artırdı” dedi.
Tarihi bir şehir olan Kastamonu’nun geleneksel mimarinin korunmasının önemli olduğunu da vurgulayan Sarıkaya, “Modern yapılar inşa edilirken tarihsel ve kültürel kimliğin korunması şart” diye ekledi. Yeşil alanların korunması ve artırılmasının da sürdürülebilir bir çevre için kritik önemde olduğunun altını çizen Sarıkaya şunları söyledi, “Yeşil alanlar insanların ruhsal sağlığını iyileştirir, temiz hava sağlar ve sosyalleşme imkânı sunar. Bu yüzden kentsel dönüşüm projelerinde yeşil alanların korunması ve yeni yeşil alanların planlanması büyük önem taşıyor.”
Kentsel dönüşümün ulaşım altyapısını güçlendirme ve düzenleme fırsatı sunduğunu fakat artan nüfus ve araç sayısının trafik sıkışıklığını da beraberinde getirebileceğini belirten ,Sarıkaya, bu projeler planlanırken ulaşım altyapısı ve trafik akışının ön planda tutulması gerektiğini ifade etti.
Yerel halkın katılımının önemine dikkat çeken Sarıkaya sözlerini şöyle sürdürdü; “Kentsel dönüşüm projelerinde halkın görüşlerinin dikkate alınması, sürecin sağlıklı ilerlemesini sağlar. Anketler ve yerel taleplerin toplanması, şeffaf ve katılımcı bir planlama sürecinin temelidir. Bu süreçte halkın ihtiyaçları ön planda tutulmalıdır. Etkili iletişim, yeterli finansman ve teknik uzmanlık, bu zorlukların üstesinden gelmek için kritik öneme sahiptir. Gelecekteki projelerde daha iyi bir kent yaşamı ve sürdürülebilir çevre sağlamak için yeşil alanların korunması ve artırılması, kültürel ve tarihi mirasın korunması, sosyal alanların oluşturulması ve ulaşımın iyileştirilmesi gibi önlemler alınmalı.”
Çevre ve kent sakinleri ise kentsel dönüşüm projelerine farklı bir perspektiften bakıyor. Kent sakinlerinden Berat Öksüz, “Kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle daha konforlu ve dolayısıyla daha pahalı yapılar ortaya çıkıyor. Bu durum yoksul kesimi kent merkezinden uzaklaştırarak dış mahallelere itiyor” dedi. Kentsel dönüşüme karşı çıkan kesimin görüşünü yansıtan Öksüz şunları ifade etti; “Yüksek gayrimenkul fiyatları, bölge halkının yerinden edilme riskini artırıyor. Gecekondularda yaşayan insanları birden sitelere yerleştirmek hem onlar için hem de yenilenmiş bölgeye gelen yeni komşular için çatışmalara yol açabilir, bu da kentsel dönüşümden öte rantsal dönüşüm haline dönüşüp büyük sorunlar ortaya çıkarır. O yüzden eski binaları yıkmadan, kent tarihi ve kültürel kimliğin kaybolmaması yönünde değişiklikler kabul edilebilir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.