DOLAR 32,5417 0.16%
EURO 34,9589 -0.06%
ALTIN 2.456,400,84
Ankara
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

Kadınların soyadı mücadelesi devam ediyor
  • 9.Köy
  • Genel
  • Kadınların soyadı mücadelesi devam ediyor

Kadınların soyadı mücadelesi devam ediyor

Anayasa Mahkemesi'nin kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanmasına olanak tanıyan kararına rağmen, bu alandaki mücadele bitmedi. 28 Nisan 2023’te kadının, erkeğin soyadını almasını zorunlu kılan Medeni Kanun hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi, TBMM'ye kanundaki boşluğu dolduracak bir düzenleme yapılması için 9 ay süre vermişti. Süre bitti ancak düzenleme yapılmadı. Kadın dernekleri ayakta.

ABONE OL
20 Şubat 2024 12:05
Kadınların soyadı mücadelesi devam ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Ece Deniz
Anayasa Mahkemesi kararı bile, kadınların evlenmeden önceki soyadlarını kullanmak için yürüttükleri mücadeleyi bitiremedi. 28 Nisan 2023’te kadının, erkeğin soyadını almasını zorunlu kılan Medeni Kanun hükmünü iptal eden Anayasa Mahkemesi, TBMM’ye  kanundaki boşluğu dolduracak bir düzenleme yapılması için 9 ay süre vermişti. Süre 28 Ocak 2024’te bitmesine rağmen gerekli düzenleme yapılmadığı için, kadınlar hala evlenmeden önceki soyadlarını kullanamıyorlar. AYM’nin ortaya koyduğu sürenin bitmesinin ertesi günü, 29 Ocak’ta Avukat Sema Yurtbilir ve Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü Süheyla Doğan, evlilik öncesi soyadlarını kullanabilmek için nüfus dairelerine başvurdu. Ancak nüfus müdürlükleri bilgilendirilmedikleri için bu başvurular sonuçsuz kaldı. Avukat Sema Yurtbilir ve EŞİK gönüllüsü Süheyla Doğan, yaşadıkları süreci 9. Köy’e anlattı.

“Karardan kimsenin haberi yok”

Avukat Yurtbilir, 29 Ocak günü Nevşehir’de eşinin soyadı yerine kendi soyadını kullanabilmek için nüfus müdürlüğüne başvurduğunu ancak burada “kimsenin düzenlemeden haberi olmadığını” belirtti; “Önce memurlara anlattıktan sonra müdürün yanına geçip AYM kararının bağlayıcılığını anlattım. Genelge gelmediği için kimse durumu bilmiyor. Ne yapacaklarını bilemediler. Tam anlamıyla kapı duvardı. Ben başvurumu yapıp evrak kayıt numaramı aldım, şimdi yazılı bir cevap bekliyorum. Elbette ‘kimliğin hazır’ deyip elime vermeyeceklerini biliyordum. Ama öğüt verme pozisyonundalardı. ‘Çocuğunuz var mı’ sorusunu bile sordular. Avukat olduğumu söylemesem kim bilir başka ne sorular sorulacaktı.”

Avukat Sema Yurtbilir

“Meclis düzenlemesi gerekli mi, değil mi?” 

Avukat Sema Yurtbilir’e göre; TBMM’nin, 187 sayılı kanunun ilgili soyadı maddesi için düzenleme yapması ve yapmaması gerektiği konusunda hukukçular ikiye ayrıldı. Buna göre, bazı hukukçular TBMM’nin düzenleme yapmasının “gerekli olduğunu” savunurken, Yurtbilir ortaya çıkan bu kanuni belirsizlikte, milletlerarası antlaşmaların hükümlerinin geçerli kabul edilebileceğini fikrini gündeme getirdi. Anayasa’nın 90.maddesinde uluslararası antlaşmaların kanun hükmünde olduğuna dair ifadelerin açık ve net olduğunu vurgulayan Yurtbilir, Türkiye’nin taraf olduğu Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Beyannamesi’nin 16. maddesinde, soyadı konusunda kadınlarla erkeklerin eşit haklara sahip görüldüğüne dikkat çekti. Yurtbilir, “Böyle bir sözleşme varsa boşluk var diyemezsin” dedi.
Devletin “AYM kararlarına uymuyorum” deme lüksünün olmadığını ancak Türkiye’de AYM kararının yerine getirilmediği örneklerin de bulunduğuna dikkat çeken Yurtbilir, “Biz AYM kararlarına uymuyoruz derlerse bir karanlık söz konusu. Sadece kadınlar için değil, herkes için bu durum bir hukuk faciası olur. Kafalar karışık olsa da hükümler net. AYM kararlarına ve uluslararası sözleşmelere uymak zorundayız” dedi.

EŞİK gönüllüsü Süheyla Doğan

“Yeni kimlik versek bile eşinizin soyadı ile veririz”

EŞİK gönüllüsü Süheyla Doğan ise 29 Ocak’ta Çanakkale Ayvacık Nüfus Müdürlüğü’ne soyadını değiştirmek için başvuruda bulunduğunu belirterek, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: “Evlilik öncesi soyadımı kullanmak istiyorum dedim. Şaşkınlıkla yüzüme baktılar. ‘Yeni kimlik versek bile eşinizin soyadıyla veririz’ dediler. AYM kararından haberleri yok.”
29 Ocak’ta yaptığı soyadı değişikliği başvurusu sonrası yerel ve ulusal medyaya mailler attığını belirten Doğan, bir erkek gazeteci tarafından “Soyadını almayacaksan niye evleniyorsun” şeklinde hakaretlere maruz kaldığını açıkladı. Doğan, ilgili kişiler hakkında da 2 Şubat’ta suç duyurusunda bulundu. Ataerkil yapının her alanda kadına hükmetmeye çalıştığını belirten Süheyla Doğan, kadınlara “Soyadı hakkımıza sahip çıkalım” çağrısı yaptı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.