DOLAR 34,2100 -0.06%
EURO 37,4566 -0.13%
ALTIN 2.878,800,33
Ankara
22°

KAPALI

Akıllı kavşak projesi tutmadı: “Eskisinden daha çok kaza oluyor”
  • 9.Köy
  • Genel
  • Akıllı kavşak projesi tutmadı: “Eskisinden daha çok kaza oluyor”

Akıllı kavşak projesi tutmadı: “Eskisinden daha çok kaza oluyor”

Bingöl Belediyesi’nin kentteki trafik yoğunluğunu azaltmak ve kaza sayısını düşürmek için tasarladığı Gündoğdu kavşağı Bingöllülere göre trafiği azaltmadı hatta kazaları arttırdı. 9. Köy'e konuşan TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ayettullah Keskin, "Bu proje akıllı kavşak değil. Yapıldığı alana uygunluğu dikkate alınmadan tasarlandı." dedi. Bingöllü sürücü Semra Kaçmaz ise “Bu projeyi bir türlü kafamda oturtamadım. Nereden giriliyor nereden çıkılıyor bir türlü anlayamadık” şeklinde konuştu.

ABONE OL
19 Haziran 2024 09:59
Akıllı kavşak projesi tutmadı: “Eskisinden daha çok kaza oluyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeynep Akat

Bingöl Belediyesi aralık ayında kentte trafik kazalarının en yoğun yaşandığı Gündoğdu Kavşağı’nda akıllı kavşak sistemini hayata geçirdi. Şehirdeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve trafik kazalarını önleme amacıyla uygulanan kavşak modeli, Bingöllülere göre tam tersi bir etkiye neden olarak trafik kazalarını arttırdı. Kentteki birçok sürücü akıllı kavşak sisteminin doğru olmadığını, planı nedeniyle kazalara alan açtığını düşünüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bingöl İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ayetullah Keskin ise uygulanan yeni modelin aslında bir akıllı kavşak olmadığını, caddenin yapısıyla uyumsuz bir sistem olduğunu ve kazaları arttırdığını 9.Köy’e anlattı.

“Geçiş mesafeleri kısa, hareket alanı dar”

Akıllı kavşağı araçların bir yönlendirmeye ihtiyacı olmaksızın kendi kendine yetebildiği, araç akışının düzenli olduğu ve yoğunlaşmaların yaşanmadığı kavşak sistemi olarak tanımlayan Keskin, Gündoğdu Kavşağı için bu tabirin doğru olmadığını belirterek, “Kavşak yapılırken en temel hedef araç yoğunluğunu azaltmaktı” dedi.

Kavşağın eski halinde çok ciddi bir trafik sorunu vardı. Özellikle mesai saatlerinde uzun araç kuyrukları oluşuyordu. Bingöl gibi küçük bir şehirde insanlar dakikalarca trafik ışıklarının yanmasını bekliyordu ve düzensiz bir trafik akışı vardı. Yeni kavşak tasarlanırken bu yoğunluğu azaltmak hedeflendi. Yapılan uygulamanın doğru kısımları var ama eksiklikleri de var. Çok daha geniş bir alanda tasarlansaydı belki uygun olabilirdi ama burada araçların geçiş mesafelerinin kısa olması ve hareket alanının dar olması en temel sorun. 

Bir diğer problem ise şerit sayısının değişmesi, 2 şeritken 3 şeride çıkması, 3 şeritken 2 şeride düşmesi. Alan dar olduğu için bu sorun olmuş ve araç geçişleri için büyük bir sıkıntı doğuruyor bu durum. Hareket alanı bırakılmamış, normalde geçişlerin rahat yapılması lazım yani sağa dönecekseniz yolun akışında anında dönmeniz lazım, sola dönecekseniz aynı şekilde akması lazım. Birine yol vermeye gerek kalmamalı. Akıllı kavşak dediğimiz kavşak türünün özelliği budur çünkü. Dönüşlerde kimseyi beklemeden direkt ilerlersiniz. Bir kavşak ışıklarla, tabelalarla yönlendiriliyorsa bu akıllı kavşak olmaz.

“Muş karayoluna bağlantı kısmının rahatlatılması gerekiyor”

Kavşağın sürücüler için kullanması zor bir yol olduğunu belirten Keskin, 3 aydır sürücülerin biraz alıştığını ancak özellikle kavşağı ilk kez kullananların zorlandığına dikkat çekti:

Kavşağın en büyük handikaplarından biri de özellikle Muş karayoluna bağlantı yolu ana bir artere çıkıyor olmasına rağmen tali bir yol gibi kalmış. Orada muhakkak bir düzenleme yapılması gerekiyor. Oradaki üst geçidin kaldırılıp daha geriden, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün oraya değil de Bingöl Devlet Hastanesi yoluna taşınması gerekir. Orası çok sıkışık bir yol, kesinlikle rahatlatılması gerekiyor.

“Battı çıktı modeli daha uygun olurdu”

Keskin, ‘akıllı kavşak’ modeli yerine ne yapılabilirdi sorularını şöyle yanıtladı:

Battı çıktı kavşak modeli dediğimiz proje bu alana çok daha uygun olurdu. Köprülü bir kavşak sistemi hem yoğunluğu azaltır hem de kazaların önüne geçilmesini sağlardı. Tabi biz burası yapılırken nasıl bir yol izlendi, nasıl karar alındı bu süreçlere hakim değiliz, proje uygulandıktan sonra gördük biz de.”

“Günü kurtarmak için yapılmış bir proje”

Kavşakta yaşanan trafik kazalarının en çok gece saatlerinde olduğuna dikkat çeken Keskin, sorunun kaynaklarından birinin henüz yapılmayan ışıklandırmalar olduğunu belirtti:

Kavşağın yapılmasının üzerinden 3 ay geçti ama ışıklandırmaları hala tamamlanmadı. Zaten kazaların çoğu gece oluyor, çünkü karanlık. Bu kavşağın ışıklandırmalar dahil her şeyi tamamlandıktan sonra hayata geçirilmesi gerekirdi ama öyle olmadı. O nedenle günü kurtarma amacıyla yapılmış bir proje olduğunu görüyoruz. Çünkü alan itibariyle uygulanabilir bir proje değil.”

“İyi ki arabamı satmışım”

Bingöllü sürücü S.K., akıllı kavşağa dair deneyimlerini anlattı. “Kavşağı kafamda bir türlü oturtamadım” diyen vatandaş şunları söyledi:

Bu projeyi ben bir türlü kafamda oturtamadım. Sadece ben değil, konuştuğum hiç kimse ne olduğunu anlayamadı. Nereden giriliyor nereden çıkılıyor gerçekten bir türlü anlayamadık. Önceki haline göre geçişleri çok uzun olmuş, yani yolun başındaki dönüşü kaçırırsanız kolay kolay çıkamıyorsunuz buradan. Yolun sonuna kadar gidip öyle dönebilirsiniz. Hem vakit hem yakıt kaybı demek bu.”

“Biz mi aptalız, proje mi hatalı”

18 yaşından beri araba kullandığını söyleyen bir diğer Bingöllü Y.D.’ye göre proje trafik yoğunluğunu da kazaları da azaltmadı. “Şu ana kadar bu kavşağı beğenen bir kişi bile duymadım Bingöl’de” diyen sürücü, şunları aktardı:

Akıllı kavşak dediler ama, akıllı kısmını çözemedik; biz mi çok aptalız yoksa proje mi hatalı bunu işin uzmanları söylesin. Ben 18 yaşından beri şoförüm, birçok farklı şehirde de araba kullandım, ilk kez Bingöl’de gördüm böyle bir şeyi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.