DOLAR 34,7529 0.1%
EURO 36,6248 0.37%
ALTIN 2.962,790,67
Ankara

KAPALI

5 cumhurbaşkanı, 9 başbakan, 19 hükümet eskiten baraj hala tamamlanmadı
  • 9.Köy
  • Çevre
  • 5 cumhurbaşkanı, 9 başbakan, 19 hükümet eskiten baraj hala tamamlanmadı

5 cumhurbaşkanı, 9 başbakan, 19 hükümet eskiten baraj hala tamamlanmadı

Elazığ'da 1987 yılında projesi yapılan ve 1993 yılında yapımına başlanan "Kuzova Sulama Projesi" yıllardır tamamlanmayı bekliyor. Başladığı günden itibaren 5 cumhurbaşkanı, 9 başbakan ve 19 hükümet değişmesine rağmen hala tamamlanamayan Kuzova Sulama Projesi'nin şimdi de DSİ tarafından yapımının iptal edildiği iddiası ortaya çıktı. DSİ bu iddiayı yalanladı.

ABONE OL
19 Kasım 2024 13:03
5 cumhurbaşkanı, 9 başbakan, 19 hükümet eskiten baraj hala tamamlanmadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Serra Taylan 
 
Elazığ’ın en verimli ovalarından Kuzova bölgesinde yaklaşık 29 bin hektarlık bir araziyi suya kavuşturmak amacı ile 1987 yılında projesi yapılan ve 1993 yılında yapımına başlanan “Kuzova Sulama” projesi bir türlü tamamlanamadı. Başladığı günden beri tüm siyasilerin seçim vaatleri arasında olan ve 3 etaptan oluşan projenin aradan geçen yıllara rağmen sadece birinci etabı inşa edilebildi.
 
Projenin her üç etabı da tamamlandığında, Elazığ’ın tarımsal üretiminin yaklaşık 10 misli artacağı hesap ediliyor. Elazığ Kuzovalılar Derneği Başkanı Erol Aslan 9. Köy’e yaptığı açıklamada, yıllardır suya kavuşmayı bekleyen Kuzova köylerinin bu yıl da büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, projenin bir an önce tamamlanmasını istediklerini söyledi.
 

Erol Aslan

Çiftçilerin yıllardır tamamlanmayan proje yüzünden mağdur olduklarını da dile getiren Aslan, şöyle konuştu:
 
Bizim bölgemiz çok güzel. Tarım arazileri olan, bilgili, donanımlı, alet ekipmana sahip olan çiftçisi olan bir bölge. Burada 200-300 bin dönüm arazi sulanırsa çiftçi yılda 2-3 ürün alabilir. Proje tamamlanırsa köylümüz zengin olacak. Yüz binlerce ton pancar, kavun, karpuz üretilebilecek. Çünkü bizim arazilerimiz çok kuvvetli. Suladığımız zaman muazzam bir gelir kaynağı. Çiftçinin geliri 10 kat artıyor. Bu Tarım Bakan Yardımcısı’nın tespitidir. Ama sulama olmayınca kuru tarımla çiftçiyi zarara sokmuşlar. Biz Kuzova Sulama Projesi’ne yönelik bir kamuoyu oluşturduk. Şu anda 1. etabın hemen hemen yarısından fazlası sulanıyor. Fakat kalan bölgenin sulanması için ikinci ve üçüncü etabın tamamlanması lazım. Şu anda Kozova Sulama Projesi’nin yapılacak kısmı, boru döşeme yaparak ovaları suya kavuşturmak.”

Başka projeye mi öncelik veriliyor?

Elazığ’ın en kıymetli ovalarından biri olan Kuzova’da yer alan 48 köy ve 28 mezranın sulama sorununun 30 yıldır sürdüğünü belirten Aslan, DSİ’nin projeyi tamamlamaktan kaçındığını iddia ederek, daha çok bütçe isteyen yeni bir projeye öncelik verdiğine ilişkin duyumlar aldıklarını anlattı.
 
Aslan, “DSİ bölge müdürü macera mı arıyor? Projeyi yapmak mı istemiyor? Bilmiyoruz. Bir türlü bu projeyi tamamlamadılar. En son ‘Biz Tağar Çayı’ndan su getireceğiz’ dediler. Tağar Çayı’nda bir baraj yapılacak. Ama oranın halkı bu baraj yapımına karşı. Barajın yapıldığını düşünelim; bu baraj yapıldıktan sonra 100 – 200 kilometre hat döşenecek. Ondan sonra bu hattın bir kısmı Keban Barajı’nın altına döşenecek. Yani hazır pompa istasyonundan 20-30 kilometre boru döşeyip suyu getirmek yerine, ‘Yeni bir barajı yapacağım’ diyorlar. ‘200-300 kilometre hat döşeyeceğim’ diyor. Bu suyun Elazığ’a getirilmesi için çok büyük bir zaman ve çok büyük bir maliyet lazım. Bunun Türkçesi; ‘Ben bu Kuzova projesini yapmam’ demektir. Siyasilerimiz bize destek veriyor. Ama DSİ dikkate almıyor. Siyasilerimizi yanıltıyor. Tağar’dan su getirmek 30-40 yıl sürer” diye konuştu.
 

“DSİ’nin her şeyi var ama kuraklık olduğu zaman tarlanın başında ağlayanlar çiftçiler”

DSİ’nin projeyi tamamlayacak her imkana sahip olduğunu da belirten Aslan, ürün maliyet girdileri ve düşük rekolteler yüzünden insanların tarım üretimini bırakmak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
 
DSİ’nin kendi makamı var, mevkisi var lojmanı var, maaşı var. Dolayısı ile çiftçinin durumuna çok bakmıyorlar. Her şeyiniz var ama yağmur yağmadığı zaman tarlanın başında ağlayan çiftçiler. Sizin için tabii ki gereksiz ama benim için gerekli. Çiftçi için gerekli. Birçok çiftçi üretimden vazgeçiyor. Çünkü sulama olmazsa üründen istediği verimi alamıyor. Maliyetleri kurtaramıyor. DSİ’ye sitemde bulunmamın nedeni DSİ’nin sulama projelerine karşı olmasıdır.”

“1. etabı tamamlanan projenin 2. ve 3. etabı için planlama çalışmaları devam etmektedir”

9. Köy’ün konu ile ilgili olarak görüşüne başvurduğu Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü ise Aslan’ın iddialarının aksine Kuzova Projesi’nde durdurulmanın olmadığını ve 1. Etabı tamamlanan projenin 2. ve 3. kısım planlama çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi. Müdürlük tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
 
Elâzığ Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım işi 2017 yılında tamamlanmış, 2018 yılı itibari ile sulamaya açılmıştır. 2018 yılından günümüze dek sisteme su verilmiş ve tarım ile uğraşan çiftçilerimizin mağduriyet yaşaması önlenmiştir. Halihazırda bulunan güncel mevzuat hükümlerince yapımı tamamlanan sulama tesislerinin sulama birliklerine devredilmesi gerekmektedir. Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım işi 2018-2021 yılları arasında yüklenici firma tarafından, 2022 yılında da Kuzova Pompaj Sulama Birliği tarafından işletilmiştir. 
 
Elektrik girdi maliyetlerinin yüksek olması ve sulama ücretlerinin tahsilinde yaşanan zorluklardan dolayı sulama birliği, tesis işletmesini sonlandırmıştır. Vatandaşların mağduriyet yaşamaması, tarımsal ekonominin güçlenmesi, sürdürülebilir tarım politikasının geliştirilmesi ve kuraklıktan dolayı yaşanabilecek göçlerin engellenmesi adında 2023 ve 2024 yıllarında DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından işletilmiş, bakım ve onarım faaliyetleri tümüyle İdaremiz tarafından yapılmıştır. DSİ 9. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan inceleme ve vatandaşlar tarafından yapılan geri dönüşler doğrultusunda tesiste yaşanan tüm olumsuzluklar ivedilikle giderilmiş sulama sezonu başlangıcından sulama sezonu sonuna kadar her türlü tedbir alınmış ve tarım arazileri susuz bırakılmamıştır. Bahse konu tesis ile 2023 yılında toplam 6 bin 87 dekar, 2024 yılında ise 9 bin dekar tarım arazisi sulanmıştır. 
 
Kuzova Pompaj Sulaması 1. Kısım işinin enerji ihtiyacının karşılanması amacı ile 2 MW kurulu gücünde karasal GES tesisi ve 1 MW kurulu gücünde Ülkemizin ilk yüzer GES tesisi inşa edilerek işletmeye alınmıştır. 3 MW kurulu gücünde olacak yeni yüzer GES tesisinin yapılması için ihale çalışmalarına başlanılmış olup ihale sürecinin 2024 yılı Kasım ayı içerisinde tamamlanarak yapım aşamasına geçilmesi hedeflenmektedir. Sulama şebekesinin 13 bin dekarlık kısmına su iletimini ve 2025 yılı sulama sezonu öncesinde sulamaya açılmasını sağlamak amacı ile çalışmalarına başlanılmış %50 mertebesinde fiziki gerçekleşme sağlanmış ve tamamlama işi sürecine devam edilmektedir.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.