DOLAR 34,2865 0.31%
EURO 37,4844 -0.13%
ALTIN 2.903,330,50
Ankara
23°

PARÇALI BULUTLU

Şırnak’ın kadim mesleği: Arıcılık
  • 9.Köy
  • Genel
  • Şırnak’ın kadim mesleği: Arıcılık

Şırnak’ın kadim mesleği: Arıcılık

Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden biri olan Şırnak’ta arı üreticileri yağışlar ve aşırı sıcaklıklar nedeniyle zorluklar yaşasalar da asırlık mesleği devam ettiriyor. Kayıtlı 80 bin kovanla yıllık 600 – 700 ton civarında bal üreten Şırnak’ta bu yıl verimin düşmesinden endişe ediliyor.  Yüzlerce binlerce kovan, hava durumuna, mevsime göre hassas bir trafikle Uludere, Beytüşşebap, Cizre arasında gezdiriliyor. Arı kovanlarının hikayesini ve Şırnak’ta arıcılığın arka planını Mervan Sak 9. Köy için yazdı.

ABONE OL
19 Temmuz 2023 11:37
Şırnak’ın kadim mesleği: Arıcılık
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Mervan Sak

Şırnak’ta bu yıl etkili olan yağışlar arıcılığı olumsuz etkilese de arı üreticileri durmuyor; her şartta kadim mesleği devam ettiriyor. Yıllık 600 – 700 ton civarında bal üreten Şırnak’ta bu yıl verimin düşmesinden endişe ediliyor. Yüzlerce binlerce kovan, hava durumuna, mevsime göre hassas bir trafikle Uludere, Beytüşşebap, Cizre arasında gezdiriliyor. Arıların aşırı sıcaklardan da soğuklardan da etkilenmemesi için üretici büyük çaba harcıyor.

 Yıllardır arıcılık mesleği ile uğraşan Hazım Sak mevsimin başındaki gözlemlerine bakarak bu yıl için tehlike sinyalleri çaldığını söyledi. Sak, “Burada her yıl tonlarca bal üretiliyor. Bu yıl bal üretiminde düşüş olabilir çünkü arılar geçen yıllara göre daha az bal yapıyor” dedi.

“Arılarımızı kışın Cizre’de, yazın Uludere dağlarında tutuyoruz”

Hazım Sak

Mevsim koşulları göz önünde bulundurarak hareket ettiklerini dile getiren Sak, “Arıcılık mesleği, kolay bir meslek değil. Her meslekte zorluklar vardır elbet. Ama bu meslekte daha da dikkatli olmanız gerekiyor. En önemlisi de bu meslekten anlamak gerekiyor. Her gelen arıcılık mesleğini yapamaz. Çünkü arılar çok hassas ve zamanında gerekeni yapmak gerekir. Mesela kışın Uludere ve Beytüşşebap tarafı soğuk olduğundan ve baharı geç geldiğinden arılarımızı Cizre’ye götürüyoruz. Orası daha sıcak ve baharı daha erken geliyor. Orada sıcaklıklar artınca ve Uludere ile Beytüşşebap’ta bahar gelince arılarımızı şu an ki gibi geri getiriyoruz. Burası arı beslemek için çok elverişli. Buranın yayları yeşilliklerle çeşit çeşit çiçeklerle dolu. Bu da arılar için önemli bir nokta oluşturuyor” dedi.

“Bu yıl bal üretimi düşük olabilir”

Bu yıl bal üretiminde düşüş olabileceğini ifade eden Sak, “Mevsimsel koşulların etkisi veya bazı sağlık problemlerinden dolayı bu yıl bal üretiminde düşüş olabilir. Peteklerin bazılarında bal olsa da bazılarında ise hemen hemen hiç bal yok diyebilirim. Her zaman olduğu gibi ilaçlama işlerini de zamanında yaptım, hala da yapıyorum. Sürekli de kontrol ediyorum. Bakalım umarım önümüzdeki günlerde bir canlılık gelir” şeklinde konuştu.

“Irk farkı bal kalitesinde değişiklik yapabiliyor”

Dışardan bal kalitesiyle ilgili şikayetleri de aldıklarını söyleyen Sak, “Tabi bazı müşterilerimizde şikayetler olabiliyor. Özellikle şehir dışındaki müşterilimizin geçmiş yıllara göre bal kalitesinin düştüğünü dile getiriyor. Aslında biz arılara herhangi bir şeker veya katkı maddesi vermiyoruz. Bu ırk farkı bal kalitesinde değişiklik yapabiliyor. Eskiden bizim arılar Anadolu ırkındandı. Şimdikiler ise genellikle devlet destekli olan arılar Kafkas ırkından. Yani bu durum bal kalitesinde değişiklik yaratabiliyor” dedi.

Rakımın ve çiçek çeşitliliğin önemi

Şırnak’ta arıcılık mesleğinin tarihine değinen Sak, şunları kaydetti: “Arıcılık, bölgemizde eski bir tarihe dayanır. Atalarımız da arıcılık mesleğini yapmıştır. Biz de onlardan gördük ve elimizden geldiğince sürdürmeye de devam ediyoruz. Dikkat ve ustalık isteyen arıcılık özenle yapılması gereken bir iştir. Bölgemiz bal üretimi ve arıcılık konusunda en gelişmiş yerlerdendir. Çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde arılar daha verimli bir şekilde bal toplarlar. Eğer tüm çiçekler aynı anda açar aynı anda solarsa arılar ballarından yeteri kadar faydalanamaz. Bundan dolayı rakımı yüksek yerlerde arılar daha verimli bal toplarlar. 600 rakımlı bir yerden arıların topladığı bal verimliliği 1600 rakımlı yere göre oldukça düşüktür. Bu bölgelerdeki çiçekler değiştiği için bal üretiminde de değişiklikler olur. Rakım yükselince çiçek zenginliği artar ve bal üretiminden alınan verimde de yükselme meydana gelir. Eğer kaliteli bal üretmek istiyorsanız yüksek rakımlı üretim yerlerinin seçilmesi daha iyi olur.”

“Şırnak’ta yıllık bal üretimi ortalama 600-700 tondur”

Habip Aşan

Şırnak’ta her geçen gün arıcılık faaliyetlerinin hız kazandığını belirten Şırnak Arıcılar Birliği Başkanı Habip Aşan, İl genelinde binlerce arıcı için devletin birçok projeyi hayata geçirdiğini söyledi. İl genelinde yılda ortalama 600-700 ton bal üretimi yapıldığını ifade eden Aşan, “Şırnak ilinde faaliyet gösteren Şırnak İli Arı Yetiştiricileri Birliği ‘ne kayıtlı Bin 125 aktif Arıcı üyeye ait 80 bin arılı kovan mevcuttur. Yıllık bal üretimi de ortalama 600-700 tonu buluyor. İlimizde karakovan, petek ve süzme bal olarak 3 ayrı çeşit bal üretiliyor. Ballarımız iç piyasada toptan ve perakende satılmaktır. Ayrıca polen, propolis ve arı sütü de üretilmektedir” dedi.

Devlet bal paketleme fabrikasının yanı sıra ana arı üretim tesisleri projesini hayata geçirdi. Bu projeler ile her yıl binlerce arılı kovan dağıtımı yapılıyor. Bu yıl da il genelinde 5 bin arılı kovan dağıtımı yapılması planlanıyor. Bölge terörden temizlenince Beytüşşebap ve Uludere yaylalarına her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce arıcının ülke genelinden gelmesi bekleniyor.

“Devlet destekli birçok projemiz var”

İl genelinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile GAP’ın destekleriyle arılı kovan dağıtımı yaptıklarını belirten Aşan, “İl genelinde bu yıl 5 bin arılı kovan dağıtımı oldu. Bu hem mevcut birlik üyelerimizin sayısını artıracak, hem de aile bütçelerine katkı sağlayacak. 14 yıldır bu ve buna benzer birçok proje yürüttük. Her yıl devlet destekli projeler kapsamında yüzde 50 hibe desteği ile arıcılık malzemesi verilmektedir. Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle temel petek üretimi tesisi, üniversite iş birliğinde arı hastalıkları laboratuvarı, arı yemi üretim tesisi kuruyoruz. Bununla ilgili yine bal paketleme ve işleme tesisleri kuruyoruz. Ayrıca üyelerimize teknik danışmanlık hizmeti ve eğitim hizmetleri de verilmektedir. Bu da bölgemizdeki arıcıların ham madde teminini kolaylaştıracağı gibi iş imkanı da oluyor” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.