DOLAR 35,6878 0.13%
EURO 37,4911 0.7%
ALTIN 3.178,670,76
Ankara

KAPALI

Havayolu yolcuları; haklarınızı biliyor musunuz?
  • 9.Köy
  • Genel
  • Havayolu yolcuları; haklarınızı biliyor musunuz?

Havayolu yolcuları; haklarınızı biliyor musunuz?

Son zamanlarda havayolu şirketlerinin hemen her uçuşunda gerçekleşen gecikmeler yolcuları mağdur ediyor. 9. Köy gecikme, teknik arıza ya da belge eksikliği gibi nedenle havayolu şirketleriyle sorun yaşayan yolcuların haklarını nasıl arayacaklarını Tüketici Hakları Uzmanı Avukat Bilge Coşkun ile görüştü.

ABONE OL
25 Ekim 2024 11:39
Havayolu yolcuları; haklarınızı biliyor musunuz?
0

BEĞENDİM

ABONE OL
Rana Önder
 
Türkiye’deki havayolu şirketlerinden başta gecikmeler olmak üzere, şikayetler son dönemde artıyor ancak yolcular şirketler karşısında hangi haklara sahip olduklarını tam olarak bilmedikleri için mağdur oluyorlar. 9. Köy, havayolları şirketlerine karşı yolcuların hangi haklara sahip olduklarını, tüketici hakları uzmanı Avukat Bilge Coşkun’la görüştü.
 
Coşkun, yolcuların havayolu şirketlerine karşı haklarını “Havayolu İle Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Daire Yönetmelik’in 7. maddesine” göre arayabileceklerini belirtti. Uçağın rötar yapması sebebiyle yolcunun varma zamanı gecikmişse ya da bağlantılı uçuşlardan birinin rötar yapması sonucu devam seferi kaçırılmışsa yolcunun mağduriyetinin havayolu şirketi tarafından giderilmesi gerektiğini anlatan Coşkun, yolcu haklarını şöyle sıraladı:
 
Havayolu şirketinin sorumluluğunun doğması için bir uçuşun planlanan hareket saatinden itibaren; 
1500 km ve daha kısa ve iç hatlardaki uçuşlar için 2 saat veya daha fazla,
1500 ile 3500 km arası uçuşlar için 3 saat veya daha fazla,
3500 km’den daha uzun uçuşlar için 4 saat veya daha fazla gecikmiş olması gerekir. Gecikme süresi hesaplanmasında planlanan hareket saati ile uçağın kalktığı an dikkate alınmalıdır.
 
Yönetmelik kapsamında belirtilen sürelerin altında olan bir rötar durumunun gecikme sayılmayacağını da vurgulayan Coşkun, bu durumda yolcuların havayolu şirketinden herhangi bir hak talebinde bulunamayacaklarını ifade etti. Coşkun, rötar durumunda yolcuların sahip oldukları diğer hakları da şöyle sıraladı:
  • Hizmet verme yükümlülüğü kapsamında havayolu şirketi rötar halinde yolculara bekleme süresine uygun olarak sıcak ve soğuk içecekler, günün saatine göre yemek ve yine süreye bağlı olarak gerekli durumlarda ara yemek hizmeti ile süre sınır olmamak kaydıyla iki telefon görüşmesi, faks mesajı veya e-posta hizmeti vermelidir.
  • Hareket saatinin sonraki gün veya günler içerisinde olması durumunda uygun bir konaklama tesisinde konaklama imkanı sunulmalı, konaklama yerine ulaşım sağlanmalıdır.
  • Uçuşun ertelenmesi/rötar halinde yolcunun güzergâh değişikliği talep etme imkanı bulunmamakta ancak uçuştan vazgeçme hakkı bulunmaktadır. Buna göre, seyahatin tamamlanmasının bir önemi kalmamış ise yani uçuştan vazgeçilmişse, bilet ücreti 7 gün içinde iade edilir. Bilet ücretinin geri ödenmesi için gecikme süresi en az 5 saat olmalıdır.

“Şirket mağduriyeti gidermezse Sivil Havacılık Kurumu’na başvurun”

Av. Bilge Coşkun, havayolu şirketinin yolcu haklarına uygun hareket etmemesi halinde ise yolcunun Sivil Havacılık Kurumu’na başvurabileceğini belirterek, yolcuların ne yapmaları gerektiğini ise şöyle sıraladı:
  1. Öncelikle Harcamalara ilişkin faturalar saklanmalı, Havayolu şirketine geri bildirim yapılarak gecikme sırasında yapılan masraflar ve “uçuş tazminatı” talep edilmelidir.
  2. 10 gün içinde geri dönüş olmazsa sivil havacılık genel müdürlüğüne başvurulmalıdır.
  3. İlk iki yoldan sonuç alınamazsa yargı yoluna gidilmelidir.

Yolcular şikayetçi; talep etmezseniz hiçbir hakkınızı kullanamıyorsunuz 

Yolcu haklarının bu kadar net olmasına rağmen, havayolu şirketlerinin hala yolcuların mağduriyetini gidermediği durumlar da yaşanıyor. 
 
AJet’in 31.05.2024 tarihinde 15:25’de Londra Stansted Havalimanı-Ankara Esenboğa havaalanı seferini yapacak olan uçağının kalkışının 24 saatten fazla geciktiğini anlatan uçak yolcularından Emre G., sadece otele gidiş ve otel ücretlerinin karşılandığını, 8 euro tutarında bir çek verildiğini, bunların dışında havalimanında bulunulan süre için su, yemek gibi hiçbir ikramda bulunulmadığını  anlattı.
 
24 saati aşan mağduriyet durumuna ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını söyleyen Emre G., şöyle konuştu; “Euro olarak ödemeyi aldım. Türkiye’deki euro hesabımı göstermiştim. Transfer ücreti kesildikten sonra 380 € civarında bir tutar elime geçti. Havalimanında ödediğimiz yemek ücretlerine ilişkin faturaları iletmem halinde bana ödeneceği söylendi ama bu durumu
bilmediğim için faturaları muhafaza etmemiştim.
 
Geri bildirimde bulunan bir diğer yolcu Ali C. ise kendilerine “Bekleme süresinde yaptığınız harcamaya ait faturanızı geri bildirim sayfamızdan bizimle paylaşmanızı rica ederiz. Faturanız inceleyip değerlendirmelerimizi tamamladıktan sonra sizlere yardımcı olacağız” şeklinde bir mesaj aldığını ifade etti.
 
24 saati aşan bekleme süresinde 8 euro olarak verilen yemek çekinin yetersiz olduğunu kaydeden Ali C., uçuş tazminatı için ise iki defa talepte bulunduğunu ancak ikinci başvurunun ardından havayolu şirketinin “Geri bildiriminizde yer alan talebiniz doğrultusunda uçuş aksaklığı nedeniyle tarafınıza 13,908.40 tl tazminat çeki düzenlenmiştir” yanıtı verdiğini anlattı.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.