DOLAR 34,3455 0%
EURO 37,4597 0.17%
ALTIN 3.030,040,25
Ankara

AZ BULUTLU

Teknoloji, okuru da değiştirdi

Teknoloji, okuru da değiştirdi

Değişen ve gelişen teknolojiler, okuma alışkanlıklarını da değiştirdi. Pandemi sonrasında artan online kitap alışverişleri, e-kitap ve sesli kitap uygulamaları, yayınevlerini de değişmeye zorladı. 

ABONE OL
18 Ocak 2023 00:00
Teknoloji, okuru da değiştirdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Teknolojik gelişme, okurları da, yayınevlerini de değiştirdi. Pandemi döneminde artan online kitap alışverişleri, e-kitap uygulamaları ve sesli kitapları, yayınevlerinin de okurla ilişkilerinde büyük değişime gitmelerinin önünü açtı. 
Bilgi Yayınevi Yayın Koordinatörü Mesut Örs 9. Köy’e yaptığı açıklamada, okuyucu ve yayınevlerindeki değişiminin “kırılma noktasının” pandemi olduğunu söyledi. Örs, “E-kitap çok fazla ilgi görmüyordu. Online söyleşiler, etkinlikler, yazar, yayınevi etkinlikleri başlamıştı ama çok fazla yoktu. Pandemi ile birlikte bu durum hızlandı. Pandemi ile hızlanan durum pandemi bittikten sonra alışkanlık haline geldi” dedi.

“Temel değişiklik sesli kitapların artması”

Örs, Türkiye’nin diğer ülkelere göre online kitapları daha az talep ettiğini, okuma alışkanlıkları kapsamında e-kitap yerine sesli kitabın daha çok talep gördüğünü söyledi.  
Abonelik sistemi ile çalışan platformların daha fazla ilgi gördüğünü anlatan Örs, durumu şöyle özetledi;
“Okura sunduğu ekonomik avantaj sayesinde bir kitaba para ödemektense abonelikle birden fazla kitaba ulaşım sağlıyor. Bu tarz abonelik sistemi sunan yerlerde daha hareketli oldu. Geri dönüşlerden anladığımız kadarıyla başka bir şey yaparken de dinleyebilme kolaylığından dolayı sesli kitaplar daha çok tercih ediyor. Temel değişikliği sesli kitapların artması olarak söyleyebiliriz.”
Gençlerin artık yalnızca okur olarak değil aynı zamanda üretime de geçerek süreçte var olmaya çalışmalarının da okuma alışkanlıklarını değiştirdiğini aktaran Örs, gençlerin pratik ve görsel ağırlıklı bir dünyaları olduğunu belirtti. Örs yaşanmakta olan değişikliği şöyle anlattı:
“Dönem dönem dünyada gerçek kişilikten uzak, uzaklaşma eğilimlerinin arttığı dönemler olur. Bu dönemde öyle bir dönem. Tüm dünyada fantastik korku, gerilim, polisiye gibi türler her zaman yüksek olmaz. Son yıllarda bunların yükseldiği bir dönem yaşıyoruz.”

“Teknoloji ve kitaplar entegre olacak”

Yakın gelecekte online dünya ile basılı kitapların daha çok bir arada olacağı projeler görüleceğini tahmininde bulunan ve bu yönde denemelerin başladığını belirten Örs, “Online dünyanın daha çok bir araya geleceği projelerin daha yaygın olacağını söyleyebiliriz. Dijital teknolojiyle basılı kitapların daha ortaklaşa projelerin ortaya çıkacağını söyleyebiliriz. Teknoloji ve kitaplar entegre olacak. Şu an denemeleri yapılıyor ama yakın gelecekte gerçekleşeceğini söyleyebiliriz” dedi.
Reklam platformu olarak dijital dünyanın kullanıldığı, görsel teknolojiyle kitapların daha çok birleştiğini de belirten Örs, okuyucularda değişen alışkanlıklardan birinin görsel ihtiyaç olduğunu söyledi. Görme ihtiyacının okuyucuda daha çok artmasıyla çizgi romanlarda da talebin arttığını anlatan Örs, “Okuma alışkanlıklarında değişen durumlardan biri görsel. Görme ihtiyacı oluyor okurlarda ve bu alana daha çok önem vermeye başladılar” diye konuştu. 

“Sosyal medya okuma alışkanlıklarını değiştirdi…”

Elma Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni İpek Arman da, sosyal medyanın okuma alışkanlıklarındaki değişimlerde etkili olduğunu belirtti. İnsanlığın hızlı bir tüketim çağına girdiğini anlatan Arman, “Okumak sabrı kalmadı gençlerde. Bir videoyu bile bir dakikadan fazla olduğu zaman izlenmiyor. Bu nedenle okumaktansa, sesli dinlemek daha cazip geliyor” diye konuştu.

“Klasik okur profili devam ediyor”

Her türlü değişime rağmen hem yetişkinlerde hem gençlerde klasik okur profilinin devam ettiğini belirten Arman, “Türkiye’de ve  dünyada daha çok e-kitap ve sesli kitap artışı var ama Türkiye’deki okur hala o klasik okur profilini  devam ettiriyor. Olanlar da diğer yolları tercih edenler de bu geneli çok etkilemiyor” dedi.

“Tercihler dönemler içerisinde her zaman değişiklik gösterir”

Özellikle gençlerin tercih ettiği konuların hayatları ve beğenileri ile ilgili olduğunu söyleyen Arman, bu durumu şöyle anlattı:
“Okuyucuları zararlı ve onları kötü etkileyecek şeyler olmadığı sürece istediklerini okumaları konusunda destekçiyiz. Tercihler, dönemler içerisinde her zaman değişiklik gösterir. Bizim kuşağımız klasikleri okurdu. Onları çok severdik. Hepimiz Rus klasiklerini okuyarak başladık. Böyle bir sistemden geliyoruz ama şartlar değişti.”
Çocukların kitap tercihlerinin öğretmenlerin önerdikleri kitaplar ve özellikle akranların söyledikleri kitaplar üzerinden olduğunu vurgulayan Arman, “Çocuk akranlarının söylediği kitabı okumayı tercih ediyor. Akranlarından görerek, kitaplar tercih eden çocuklar özenerek okumaya başlıyor ve bir kitap anında yayılıp çok okunmaya başlayabiliyor” diye konuştu.

HABER : Haber: İlknur Demirkapı

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.