İlke Çıtır
Giresun Belediyesine ait Taşbaşı Parkı, “kültür mirası” denilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Sultan Selim Hanı Evvel Bin Bayezid Han-ı Sani Vakfına devredildi. Tartışma yaratan devir işlemini yargıya taşıyan Giresun Belediyesi, bölgede kültür mirası olarak gösterilecek hiçbir kanıt bulunmadığı ve tapu devrinin usulsüz olduğunu savundu.
Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 30 Aralık 2024 tarihinde Taşbaşı Parkı’nın da bulunduğu bölgede yer alan ve 1932 yılında yıkıldığı bilinen camiyi kültür varlığı olarak tescil etti. Bu karar üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi herhangi bir kalıntı olmamasına karşın bölgeye, kültür varlığı vasfı verdi. Müdürlük, yapının Sultan Selim Han-ı Evvel bin Bayezid Han-ı Sani Vakfı’na ait olduğunu belirterek Taşbaşı Parkı’nın tapusunu vakfa devretti. Tapu devrinde Giresun Belediyesi’nin itiraz süreci beklenilmedi.
“Restorasyon” gerekçesiyle tapunun teslim edildiği Sultan Selim Han- ı Evvel bin Bayezid Han-ı Sani Vakfı’nın, Osmanlı döneminde kurulmuş ancak şu an aktif olmayan ve sadece kayıtlarda bulunan “mazbut vakıf” statüsünde olduğu belirtiliyor.
Giresun Belediyesi süreci yargıya taşıdı. Belediyenin Giresun Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuru dilekçesinde şu görüşlere yer verildi: “Kurul tarafından kültür varlığı olarak kabul edilen Sultan Selim Camisi’nin, dava konusu taşınmaz üzerinde olup olmadığı bile belli değildir. Bazı kent tarihçileri ve uzmanlar tarafından caminin dava konusu taşınmazda yer alıp almadığının belirlenemeyeceği belirtilmiştir. Yapının yeniden inşasını sağlayacak rölövesi dahi bulunmamaktadır. Dolayısıyla rölövesi dahi bulunmayan, sadece birkaç fotoğrafı bulunan caminin yeniden aynıyla inşası mümkün değildir.”
Dilekçede ayrıca, dava konusu taşınmaz üzerinde yıllardır bulunmayan yapının Sultan Selim Hanı Evvel Bin Bayezid Han-ı Sani Vakfı tarafından inşa edildiğinin kesin olarak ortaya konulmadığı ve bu konuda davalının, kendi çıkardığı dergideki yazıyı dayanak olarak gösterdiği belirtildi.
Giresun Belediyesi Başkanı Fuat Köse, konu hakkında 9.Köy Haber Merkezi’ne yaptığı açıklamada, “Taşbaşı Parkı, Giresun ile özdeşleşmiş bir parktır. Buradaki amaç şehir ve cumhuriyet hafızasını yok etmektir” dedi.
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, konuyu 18 Mart Salı günü Genel Kurul’a taşıdı. Gezmiş, “Giresun’un tarihî ve kültürel hafızasının önemli bir parçası olan tarihi Taşbaşı Parkı 1930’lu yıllardan bu yana şehrin sosyal yaşamında önemli yer tutmaktadır. Kentimizin kültürel mirası olan bu değerli park, Giresun Belediyesi’nden alınarak vakfa devredilmiştir. Parkımızı geri alana dek mücadele devam edecek, haklı davamızdan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
Giresun Belediyesi’nin avukatı Selçuk Beyazyüz de şehirde geçmiş zamanda yer alan ancak şu an kalıntısı bulunmayan birçok yapı olduğunu, Taşbaşı Parkı’nda uygulanan yöntemin bu yerler için de uygulanması durumunda ciddi mülkiyet sorunları meydana geleceğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.