DOLAR 33,9945 0.15%
EURO 37,8103 -0.04%
ALTIN 2.752,910,25
Ankara
22°

AÇIK

Depremin ardından bir dayanışma örneği; Rimmen Kadın Kooperatifi
  • 9.Köy
  • Genel
  • Depremin ardından bir dayanışma örneği; Rimmen Kadın Kooperatifi

Depremin ardından bir dayanışma örneği; Rimmen Kadın Kooperatifi

Hatay'da kadınlar deprem sonrasında Hatay Deprem Dayanışması ve MARA El Sanatları Atölyesi çevresinde örgütlenerek, Rimmen Kadın Kooperatifi'ni kurdu. Adını bolluk ve bereketin simgesi kabul edilen narın Arapça karşılığından alan kooperatif, gıda ve tekstil ürünleri üretiyor. Nar ekşisi, salça, ceviz reçeli, zahter, kabak tatlısı, defne sabunu ve halı üreten kadınlar, ürünlerine Türkiye'nin diğer bölgelerinin ilgisini bekliyor.

ABONE OL
16 Ağustos 2024 11:29
Depremin ardından bir dayanışma örneği; Rimmen Kadın Kooperatifi
2

BEĞENDİM

ABONE OL
Esra Varhan
 
6 Şubat depremlerinin ardından Hatay, kadın dayanışmasının en güzel örneklerinden birini ortaya koydu; Rimmen Kadın Kooperatifi. Antakyalı kadınların kurduğu, adını bolluk ve bereketin simgesi olan narın Arapça karşılığından alan kooperatifte kadınlar, yöresel ürünlerden tekstile kadar pek çok ürün ortaya çıkarıp, bunu gelir kapısı haline getirdi.
 
Deprem öncesinde kurslarda bir araya gelen kadınlar, deprem sonrasında Mara El Sanatları Atölyesi çevresinde örgütlenip, kooperatif kurdu. Kooperatif, deprem dayanışması sayesinde kadınlara hem materyal temin etti hem de ürünlerini satma imkanı sağladı.
 
 
Kooperatifte yer alan Antakyalı kadınlar, Defne’deki atölyelerinde nar ekşisi, salça, ceviz reçeli, zahter, kabak tatlısı ve defne sabunu gibi yerel ürünler üretiyor. Kooperatife bağlı çalışan kadınlar, Samandağ’da ise tekstil ve halı dokumacılığı yapıyorlar.
 
Rimmen Kadın Kooperatifi, Evvel Temmuz Festivali kapsamında Samandağ’da düzenlenen etkinlikte ürünlerini satarken kooperatifin üyelerinden Naciye Özbek ve Yıldız Çelik faaliyetleri hakkında 9. Köy’e bilgi verdi.
 
 
Temmuz ayının 14’ünde Türkiye’de yaşayan Arap Alevilerin inanışlarına göre kutlanan Evvel Temmuz Festivali’ne katılan kooperatif üyelerinden Naciye Özbek, satışlardan memnun olduklarını ve Antakya halkıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirterek, “Evvel Temmuz’u karşılamak bizi mutlu etti. Satışlar güzeldi, beklediğimiz gibi destek vardı. Antakya halkı ile burada bir araya geldiğimiz için çok mutluyuz. Evlerde üretim yaparken şimdi bir araya geliyoruz, daha sonrasında bunları satıyoruz” dedi.
 
Deprem sonrası malzeme tedariki konusunda zorluk yaşadıklarını ifade eden Özbek, en çok tığ, şiş ve iplik gibi malzemelere ulaşmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. Hatay Deprem Dayanışması sayesinde malzeme sağladıklarını ancak ulaşım sorunlarının devam ettiğini de vurgulayan Özbek, şöyle konuştu; “Depremden sonra pazarımız, satacak kimsemiz kalmadı. Depremden sonra kimseden birşey istemek istemedik. Biz ne yapabiliriz diye bir araya geldik. Deprem dayanışması sayesinde hem materyal aldık hem de satışlarımızı yaptık.
 

“Burası benim memleketim”

Kooperatif üyelerinden Yıldız Çelik de deprem sonrası malzeme tedariki konusunda zorluk yaşadıklarını belirtti, kooperatif sayesinde bunların aşılabildiğini anlattı. Depremden sonra kurulan kooperatifin kuruluşunda da yer alan Yıldız Çelik, “Burası benim memleketim, burayı çok seviyoruz. İçimiz burkulmuş ama ayakta kalmaya çalışıyoruz. Rimmen dayanışma demek. Kadınlarla beraber olmak bu ortam bizi mutlu ediyor. Hep beraber yaptığımız çalışmalarla katkı sağlıyoruz, birbirimize destek oluyoruz” dedi.
 

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.