DOLAR 39,3989 0.46%
EURO 45,6539 0.84%
ALTIN 4.331,510,08
Ankara
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

Adana’da bit pazarı sorunu: Mahalle arasında yasaklandı, esnaf tepkili
  • 9.Köy
  • Genel
  • Adana’da bit pazarı sorunu: Mahalle arasında yasaklandı, esnaf tepkili

Adana’da bit pazarı sorunu: Mahalle arasında yasaklandı, esnaf tepkili

Adana'da 50 yıldan fazla bir süredir her pazar kurulan Kocavezir, Mirzaçelebi ve Yeşilyuva mahallelerindeki bit pazarı, 2019'dan bu yana vali yasağıyla karşı karşıya. Esnaf, yasağa rağmen mahalle aralarına girerek tezgahlarını kurmaya devam ediyor. Ancak bu durum hem iş yapabilmeleri hem de mahallenin asayişi açısından sıkıntılar yaratıyor.

ABONE OL
12 Mayıs 2025 11:18
Adana’da bit pazarı sorunu: Mahalle arasında yasaklandı, esnaf tepkili
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Nisa Nur Ballı

Adana’nın en eski alışveriş noktalarından biri olan ve yaklaşık 50 yıllık geçmişe sahip olan Kocavezir, Mirzaçelebi ve Yeşilyuva mahallelerindeki bit pazarı, yıllardır her pazar kurulan tezgahlarıyla hem esnafın hem de vatandaşın ekmek kapısı oldu. Ancak 2019’dan itibaren Adana Valiliği tarafından uygulanan yasaklarla, bu pazara yönelik sıkı denetimler artmış durumda. Yasaklara rağmen mahalle aralarına dağılarak tezgahlarını kurmaya devam eden esnaf, kendilerine şehir içinde müşterilerin kolayca erişebileceği pazar yeri gösterilmesini istiyor.

Adana’nın bu köklü pazarının geleceği belirsizliğini koruyor. Esnaf, yıllardır burada çalışıyor ve daha uygun, şehre yakın bir pazar yeri talep ediyor. Ancak, belediyenin ve valiliğin belirlediği yeni alanlar, esnaf için hem ulaşım hem de müşteri kitlesi açısından büyük bir engel teşkil ediyor. Pazar, yıllardır ekmek kazanan ve geçimini sağlayan binlerce insan için önemli bir yaşam alanı olmaya devam ediyor.

İsmet Özbek

Yıllardır bu pazarda esnaflık yapan İsmet Özbek, “Ben yılların esnafıyım burada. Belediye geliyor topluyor kaldırımlardan, izin
vermiyorlar. Eskiden de vardı ama son zamanlarda çoğaldı. Esnaf mağdur, burada binlerce insan ekmek yiyor. Fakir fukara geliyor buradan ikinci el kıyafet alıyor, eşya alıyor” diyor.

Özbek, pazarın tarihi hakkında da önemli bilgiler veriyor: “Eskiden pazar için burada barakalar vardı, onları yıktılar başka
yerleşkeler yaptılar bize vermediler. Sonra orada boş bir alan vardı, oraya yerleştirdiler, sonra oralara da binalar yapıldı. Artık sokaklara, mahalle aralarına dağılarak millet tezgahını açmaya başladı.”

Esnaf, yıllardır bu pazarda çalışıyor ve bu durumun hayatlarının bir parçası haline geldiğini belirtiyor. Şehir içinde bir pazar yeri gösterilmesini istediklerini belirten Özbek, “Bizi buradan kaldırsalar biz bu kadar yıldan sonra ne iş yaparız? Bize bir yer gösterdiler ama şehre çok uzak, oraya kimse gelmez” görüşünü dile getiriyor.

Şimdiye kadar kendilerine talep ettikleri pazar yerinin tahsis edilmediğini, şehir dışında bir yer gösterildiğini belirten Özbek; “Zabıta yıllardır uğraşıyor ama kaldıramadılar burayı. Kaldırımın kapanmasına çok müsaade etmek istemiyorlar. Yeni gösterdikleri yerdağ başı. Bir de sabahın 4’ünde 5’inde saatini kurmaya başlıyor insanlar, otobüs bile olmaz o saatte, nasıl gidilsin o kadar uzak yere?” sözleriyle tepki gösteriyor.

“Mahalleliden şikâyet yok, burada alan da razı veren de”

Özbek, pazarda alıcı ve satıcı arasında herhangi bir şikâyetin olmadığını, aksine herkesin birbirinin ekmeğini paylaştığını belirtiyor: “Şikâyet falan da gelmiyor mahalleliden yana. Kim şikâyet edecek ki? Herkes ekmeğinin derdinde, burada veren de razı alan da razı.”

Pazarın, Adana’nın civar bölgelerinden gelen büyük aşiretler tarafından desteklendiğini de anlatan Özbek, “Bu malları Antep bölgesinden aşiretler getirir. Aşiretler de bu civarda oturduğu için pazarını buraya kurmak istiyor” diyor.

“Bizi buradan kaldırırlarsa nasıl geçineceğiz?”

Safiye K., 50’li yaşlarının başında, 5 çocuk annesi bir esnaf. Yıllardır Kocavezir Mahallesi’ndeki bit pazarında tezgâh açarak ailesini geçindirmeye çalışan Safiye K., mevcut durumdan duyduğu mağduriyeti dile getiriyor: “Çocuklarımı tek başıma büyüttüm, burada ekmeğimi kazanıyorum. Bizi buradan kaldırırlarsa ne yapacağım, nasıl geçineceğiz? Bu pazara gelerek geçimimi sağlıyorum, başka bir işim yok. Şehre uzak gösterilen yeni yerlere kimse gelmez.”

Safiye K., mahalleliyle birlikte yıllardır bu pazarda varlık gösterdiklerini ve burada yaşayan herkesin ekmek paralarını buradan kazandığını belirtiyor.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.