Nimet Ölmez
Van Büyükşehir Belediyesi, 2025-2029 Kadın Stratejik Planlama Çalıştayı’nı kentteki farklı siyasi parti, STK ve esnaf kadının katılımıyla 20 Temmuz’da gerçekleştirdi. Çalıştayda konuşan kadınlar, yoksulluğun önüne geçmek için kentin karar alma süreçlerinde her kesimden kadının yer alması ve kadınların üretime katılmasının sağlanması gerektiğine işaret etti. Çalıştaya katılan kadınlarla 9. Köy için görüştük. Çeşitli meslek gruplarından kadınlar çalıştayın önemini vurguladı.
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Neslihan Şedal çalıştayda, “Katılımcı, toplumsal cinsiyete duyarlı ve ekolojik bütçe modelleri yaratmamız gerekiyor. Güçlü yerel demokrasi için toplumcu ekonomiyi esas almalıyız. Tüm belediyelerimizde engellilere, yaşı ilerlemiş bireylere, çocuklara, kadınlara, yoksullara, mültecilere ve diğer dezavantajlı bırakılan gruplara öncelik vermeliyiz. Bunları başarmak elbette ki kolay olmayacaktır” demişti.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve genç bir kadın olan Öznur Değer, “Çalıştay ile kentte yaşayan tüm kadınların belediyenin 5 yıllık stratejik planlamasında yer almasını hedefledik. Bu kentte yaşayan kadınların belediyeden nasıl bir beklentisi olduğunu kadınlar olarak nasıl projeler beklediklerini anlamak ve bu beklentileri karşılamak amaçlı yapılan bir çalıştaydı” açıklamasını yaptı.
Değer, Van’da yoksulluğun kadınların başlıca sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu, “Özellikle anne olan bir kadının iş bulması daha da zorlaşıyor. Bu amaçla çalışan ve çalışmayı düşünen annelere yönelik kreşler açma projelerimiz var. Aynı zamanda belediye bünyesinde birçok kurs vb. projelerle kadınlara belli mesleki dallarda kurslar vermeyi amaçlıyoruz. Tabii ki belediye olarak kadın istihdam alanları açma düşüncelerimiz de mevcut. Ekonomik bağımsızlığı olan bir kadın her anlamda daha rahat ve daha aktif olabiliyor. Sosyokültürel faaliyetleri daha fazla oluyor.”
Büyükşehir Belediyesi Encümeni Leyla Çelik de kadınların ekonominin içinde yer alması gerektiğine dikkat çekti. Belediye olarak bunun önündeki engelleri kaldırma hedefinde olduklarını söyleyen Çelik, “Büyükşehir belediyesi olarak 5 yıllık yol haritamızı belirlerken kadının eliyle ruhuyla dokuyabileceğimiz, özgürleştirmek istediğimiz kentlerimizin planlamasını yaptık. Kadının her alanda etkin olduğu çağdan geldik. Ancak geldiğimiz noktada Van özelinde bahsetmek gerekirse kadının sadece dört duvar arasında hapsedildiğini görüyoruz. Seçim sürecinde kadınların ruhundaki yorgunluğu hissettik. Çalıştay öncesi yaptığımız çalışmalarda Büyükşehir Belediyesi Kadın Meclisi olarak tüm paydaşlarımızı ziyaret ettik. Kentimizde var olan sorunları onlardan dinledik. Çalıştayda en çok vurgulanan konu, kadınların yeniden üretime yönlendirilmesi bunun için desteklenip cesaretlendirilmesi oldu. Kadın yoksulluğunun önüne geçmek için istihdamın ve üretimin teşvik edilmesi ile bu sorunun üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Her bir mahallemizde, köyümüzde ve ilçelerimizde, oranın dinamikleriyle birlikte üretim kooperatifleri, atölyeler oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
İş insanı Sakine Turan ise birçok projede danışmanlık yaptığı için Van’daki yatırım olanaklarını gözlemleme imkanı bulduğunu söyledi. Turan, yerel ekonomide kadınların yer alabilmesi için kırsal turizmi ve tarımı güçlendirmek gerektiğini belirtti. Özellikle koyun sütü üreticiliğinde Van’ın Türkiye’nin sayılı kentleri arasında yer aldığını belirten Turan sözlerini şöyle sürdürdü, “Otlu peynir, özellikle Başkale, Gürpınar ve Gevaş ilçelerinde kadın emeğiyle üretiliyor. Bu nedenle kırsal ekonomiye katkı sunacaksa otlu peynir üzerinde çalışmalar yapılabilir. Geleneksel yöntemlerle yapılmalı. Çünkü otlu peynirin aroması, kalitesi bunun üzerinden şekillenmektedir. Bunun dışında Erçiş, Çaldıran Özalp, Saray hattında jeotermal kaynaklarımız mevcut ve bu kaynaklarla jeotermal seracılığı artırabiliriz. Yine jeotermal otellerle turizme katkı sunabiliriz. Bunlar güçlü kaynaklar isteyen projeler ama ekonomiyi de makro düzeyde canlandıracak çalışmalar. Kadınları ekonomiye, hayatın her alanına dahil edeceksek öncelikle kadınların karar alma süreçlerinde yer alması gerekir.”
KHK ile ihraç edilen sağlık emekçisi Ruken Ece, kadınların iş yaşamından çıkarılmasının onların yaşamdan verim almasını da engellediği söyledi. Ece, “Böyle olunca mutsuz ve atıl bir birey olarak hissediyorsun. Ben bu süreci ihraç olduğum, çocuk büyüttüğüm dönemde yaşadım. Kendini ne kadar geliştirmiş bir kadın olsan da aktif bir şekilde üretimde, ekonomide yoksan kendini değersiz ve özgüvensiz görebiliyorsun. Van 8 yıldır kayyımlarla yönetilen bir kent olduğu için varlık mücadelesi de veriyor. İnsanlar hem iradelerine hem de belediyedeki çalışmalara sahip çıkmak için çabalıyor. Bu çalıştay 5 yıl boyunca kentimizi nasıl yönetmeliyiz sorusunun etrafında düzenlendi. Karar alma süreçlerine dahil olduğumuz bir kentte kadınların eliyle daha adil bir şekilde yönetebileceğimize inanıyorum” dedi.
Ziraat mühendisi Zeynep Özer, hayatın her aşamasında rol alan kadınların emeğinin görünür olmasının önemine dikkat çekti. Özellikle son yıllarda kadınların çalışma hayatından pasifize edilerek evlere kapatıldığını belirten Özer, “Burada yaptığımız çalıştayları, toplantıları, kadınları tekrar layık olduğu şekilde çalışma hayatına döndürmenin ilk adımları olarak görüyorum. Ekonomiden koparılan kadınlar gerçek potansiyellerini göremiyor, hayatlarının evden ibaret olduğunu düşünüyor. Oysa Van’da ciddi bir genç kadın potansiyeli var. Kaynakları itibariyle kadınları emeğiyle üretime katabileceğimiz çok şey var. Yapacağımız çalışmalarla bu kaynaklarımızı çalışma potansiyeli olan kadınlarımızla buluşturduğumuzda ortaya çok güzel bir üretim deseninin çıkacağına inanıyorum.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.