Türkiye’de bir şifa alanı: Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
Türkiye’de bir şifa alanı: Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Türkiye’nin ilk tıbbi bitkiler bahçesi. 2005 yılında kurulan ve yaklaşık 720 bitkinin üretildiği bahçe o günden bu yana şifa dağıtıyor.
İstanbul Zeytinburnu’ndaki Tıbbi Bitkiler Bahçesi, üretilen 720 bitki ile Türkiye’deki ilk tıbbi bitkiler bahçesi olarak şifa dağıtıyor.
Yaklaşık 720 bitkinin üretildiği bahçede kahve ağaçlarının yanı sıra, yara ve yanık izlerine iyi gelen aloe vera bitkisi, sivrisinek kovalayıcısı, doğal aromatik bitkiler, insan ruhuna ve bedenine iyi gelen, lavanta, limon, karanfil, kekik gibi bitkiler üretiliyor. Halka açık, tıp ve eczacılık gibi alanlarda çalışanların uğrak yeri olan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde üretilen bitkiler tohum olarak bankada muhafaza ediliyor. Resmi yazıyla talep edilmesi halinde bahçede üretilen bitkiler, ilgilisinin kullanımına sunuluyor.
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde 12 yıldır doktor biyolog olarak çalışan Tuğçe Sevencan 9. Köy’e yaptığı açıklamada, sebze veya gıdaya yönelik birçok bitkinin üretildiğini belirterek, “Bunlar şifa olarak da geçiyor. Kahve ağaçlarının yanı sıra, yara ve yanık izlerine iyi gelen aloe vera bitkisi, yaz aylarında rahatsız edici olan sivrisinek kovalayıcısı ve doğal aromatik bitkiler bu yaşam alanında üretilen bitkiler arasında bulunuyor. İnsan ruhuna ve bedenine iyi gelen, lavanta, limon, karanfil, kekik gibi bitkiler ise burada üretilen ürünlerden bazıları. Bunun dışında boyamacılıkta kullanılan geleneksel türler de var. Çivit, rubya, kök boya gibi. Serada tropikal bitkiler yetiştiriliyor. Daha çok yurtdışından ve Akdeniz iklimine uygun bölgelerden gelen bitkiler. Mobilyacılıkta, tıp ve eczacılıkta kullanılan bitkiler var. Şifa anlamında kullanılan birçok tür bu bahçede yetiştiriliyor” dedi.
Tuğçe Sevencan
Resmi yazı karşılığı materyal desteği sunuluyor
Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin amacının tıbbi bitkileri tanıtmak ve tıbbi bitkiler hakkında farkındalık yaratmak olduğunu ifade eden Sevencan, şöyle konuştu:
“Okul projeleri olabilir, mesleki deneyim olabilir, burada tıbbi bitkilerle ilgili her türlü çalışma yapılıyor. İsteyenlere buradaki bitki türleriyle ilgili özel grup eğitimleri veriyoruz. Tıp eczacılık öğrencileri, aktarlar eğitim alıyor. Öğrencilere burada pratik olarak iyi bir eğitim sunuluyor. Bitkilerin direkt toprakta nasıl yetiştiğini, çiçekleri nedir, nasıldır, tohumları nasıl oluşur, bunları inceleme ya da araştırma imkanı bulabiliyorlar. Öğrencilere, kamu kurum ve kuruluşlarına, bahçe kurmak isteyen okul veya herhangi bir eğitim kurumuna resmi yazı karşılığında materyal desteği sağlıyoruz. Tohum, fide, danışmanlık gibi birçok destek verebiliyoruz.”
Yetişkin ve çocuklara aylık eğitimler veriliyor
Bahçede bitki yetiştirme amaçlarının ürün satmak olmadığını dile getiren Sevencan, “Çok fazla ürün çıkmıyor. Çıkan ürünleri de kurutup doğru bir şekilde paketleyip, eğitimlerimizde kullanıyoruz. Çay eğitimi, ilk yardım, staj eğitimlerinde kullanma amaçlı paketleyip muhafaza ediyoruz. ‘Sağlık Çevre Okulu’ adında bir eğitim platformumuz var. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik aylık eğitimler düzenleniyor. Doğa ve çevre temalı birçok etkinlik yapılıyor” dedi.
Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nin bir botanik bahçesi gibi görülmemesi gerektiğine de vurgu yapan Sevencan, “Burası bir botanik bahçesi değil. Her mevsimde gelip çok renkli çiçekler, muhteşem bir bakım beklenmemesi gerekiyor. Buradaki bitkiler, özel türler olduğu için her dönemi farklı. Özellikle Sonbahar ve İlkbahar dönemi arasında bahçede çok fazla bitki türü olmayabiliyor. Bizim için aktif olan dönem mayıs ve ekim aylarının olduğu dönemdir. Bu aylar arasında da amacımız tohuma oluşmak. Bitkinin biyo çeşitliliğinin devam etmesini sağlamak. Bu sebeple bu amaçla gezilmesi, görülmesi gereken bir bahçe” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.