Gaziantep’in tarihi mesleklerinden biri olan bakırcılık can çekişiyor. Önceleri bakırcılıkla uğraşan her iş yerinde 4-5 çırak olduğunu belirten 67 yıllık bakırcı Ali Kıratlı, şimdi 1 çırağı bile zor bulduklarını ifade etti. Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık da "Mesleğe yeni eleman kazandıramıyoruz" dedi.
Gaziantep’in simge zanaatlarından olan hatta adına bir çarşı bulunan bakırcılık mesleği can çekişiyor. Ustalar, büyük uğraş ve emek isteyen bakırcılık mesleğinin yeni nesle cazip gelmediğini, yetiştirecek çırak bulamadıklarından şikayetçi. 9. Köy’e konuşan 67 yıllık bakırcı Ali Kıratlı, önceleri her bakırcı dükkanında 4-5 çırak olduğunu ancak şimdi 1 kişiyi bile zor bulduklarını söyledi.
Ali Kıratlı
7 yaşından beri bu mesleği icra ettiğini anlatan 74 yaşındaki Ali Kıratlı, bakırcılık mesleğinin “ölmek üzere olduğunu” belirterek, şöyle dedi:
“Yeni nesil bu işi yapmıyor. Biz son nesiliz, bizden sonra bu mesleği yapan kişi sayısı çok azalacak. Usta yetişmiyor. Küçüklükten itibaren yetiştirmek istiyoruz ama kimse çalışmak istemiyor. Farklı meslek dallarına yönelim var. Önceleri iş yerinde en az 4-5 tane çırak olurdu. Şimdi 1 tane bile yok. Aileler de böyle zanaatlara çocuklarını yönlendirmiyor. Meslek hakkıyla yapılsa çok zevkli ve güzel bir meslek. İncelikle dalıp gideceğiniz, el emeği isteyen bir işi dokuyoruz.”
İbrahim Halil Hür
Devlet çıraklık eğitimini desteklemeli
35 yıldır bakırcılık mesleğini yaptığını aktaran İbrahim Halil Hür ise, bakırcılık mesleğinin geleceğe taşınabilmesi için devletin çıraklık eğitimini desteklemesi gerektiğini vurguladı:
“Bakırcılar Çarşısı’nda büyüdüm. Bu iş benim hayatım oldu. Mesleğin her alanında bulundum. Bizim zamanımızda çıraklık zordu. Mesleğin en ince ayrıntısına kadar öğrenilirdi. Karın tokluğuna yapardık. Ama şu anda en ufak bir iş öğretmeye çalıştığımız çıraklar mesleği öğrenmek istemiyor. Bırakıp gidiyor. Biz günlük en az 12 saat ayakta duruyoruz. Şu an herkes kolay para kazanma peşinde, kimse işin zorluğuna kaçmıyor. Yeni nesil bu mesleği öğrenmek istemiyor. Bakırcılık mesleği tehlike altında. Çıraklık eğitimi verilmeli. Özellikle meslek liselerinde okutulmalı. Devlet desteği de verilmeli. Gaziantep’te bu 30 tane kalaycı olması gerekirken, 4 tane kalaycı var. Kalaycı yetişmiyor. 300 derecede kalay yapılıyor. Kolay değil bu meslek. Bu gibi zorluklardan ötürü gençler bu işe sıcak bakmıyor.”
Mesleği yaşatmak istiyoruz
Bakırcılar Odası Başkanı Celal Açık da, mesleğe yeni eleman kazandıramamaktan şikayetçi. 50 yıldır bu mesleğin içinde olduğunu aktaran Başkan Açık, oda olarak yaptıkları çalışmalara rağmen mesleğe eleman kazandırmakta zorluk yaşadıklarını belirtti:
“Kimse eskisi gibi temelden bir şey öğrenmek istemiyor. Emek verip iş yapmak gençlere zor geliyor. Biz bu mesleği yaşatmak istiyoruz ama bizim çabalarımıza rağmen bakırcılık elimizden kayıp gidiyor. Zor ve meşakkatli bir iş, biliyorum. Biz sabahları 6’da uyanır işe giderdik. Ama şimdiki nesli 9’da işe zor getiriyorsunuz. Gaziantep için tarihi bir değer olan bu meslekle ilgili teşvik ve destek sağlandığında gençlerin rağbet göstereceğini inanıyorum.“
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.