Burak Altınok
İstanbul Kadıköy’de kadınlar için defans atölyesi düzenlendi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği ve KIDA Krav Maga iş birliğiyle düzenlenen etkinliğin sloganı ise “Şiddete karşı kadınların yanındayız” oldu.
Farklı yaş gruplarından 15 kadının katılım gösterdiği atölyede,”Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olan 25 Kasım’a dikkat çekmek hedeflendi. Katılımcılar atölyeden “daha bilinçli” bir şekilde ayrıldıklarını belirtirken, eğitmen Elif Özcan toplumun defans eğitimlere olan talebine dikkat çekti.
Bir yakın dövüş tekniği olan Krav Maga eğitmeni Elif Özcan, Türkiye’de artan şiddet olaylarından dolayı toplumun defans atölyelerine ilgi gösterdiğini belirtti. Özcan, atölyelerde verilen eğitimin amacına ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Medyada sayısı her geçen gün artan şiddet haberlerinden insanlar, özellikle de kadınlar etkileniyor. Geçtiğimiz aylarda eğitmen arkadaşımız Gizem Aktürk ile beraber Kadıköy’de bulunan Rasimpaşa Muhtarlığının davetiyle 4 haftalık bir eğitim yaptık. Biz bu sosyal sorumluluk projeleriyle insanlarda farkındalık yaratmayı, fiziksel özellikleri ne olursa olsun kendilerini savunabileceklerini öğretmeyi hedefliyoruz.“
Elif Özcan, birbiri içine geçmiş iki sosyal sorumluluk projeleri olduğunu, katılımcıların ise bu projeler kapsamında gerçekleştirilen atölyelerden memnun ayrıldıklarını söyledi. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, her katılımcıdan özellikle ilkokul ve ortaokul seviyesinde öykü kitapları istediklerini anlmatan Özcan, “Bu kitapları da Anadolu’daki köy okullarına bağış yapan organizasyonlarla okullara bağışlıyoruz. 60 yaşından büyük insanlar da lise, üniversite yaşında gençler de atölyelerimize katılım gösteriyor. Katılımcılarımız eğitimlerden sonra mental ve fiziksel olarak özgüvenlerinin yükseldiğini söylüyorlar” diye konuştu.
Defans atölyesi de içeren güvenli yaşam konularının okul müfredatlarına eklenmesi gerektiğini vurgulayan Özcan, bu durumu şu sözlerle açıkladı:
“Boğaziçi Üniversitesi’nde son üç yıldır öz savunma dersleri kredili olarak veriliyor. Başka bir okulda var mı bilmiyorum ama öğrenciler bu durumdan çok memnun, çok da fayda sağlıyor. Dolayısıyla bu tarz eğitimlerin artması gerektiğini inanıyorum. Temel öz savunma dersleri, güvenli yaşam gibi konu başlıklarıyla bireylere, sosyal hayattakendi güvenlik koşullarını sağlamaya yönelik dersler verilmeli. Afet durumunda ne yapılması gerektiğinden başlayarak kendini savunma ve güvenli yaşam konularının ilk okuldan başlayarak müfredata eklense çok güzel olacağını düşünüyorum.“
Katıldıkları defans atölyesinden bilinçlenerek ayrıldıklarını açıklayan katılımcılar, eğitimden faydalandıklarını söylüyor.
Emekli öğretmen Birgül Süzen, eğitimin kendisine farklı bir bakış açısı kazandırdığını söyledi. Süzen, “Eğitim boyunca öğrendiklerimizi daha önce düşünmediğimi fark ettim. Kendimi nasıl savunmam gerekiyor? Şiddete karşı ne yapabilirim? sorularının yanıtlarını öğrendim. Eğitimin bana ve diğer katılımcılara çok faydalı olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bir diğer katılımcı Tülay Özdemir ise eğitimin kendisini bilinçlendirdiğini açıkladı. Özdemir, “Bir kadının yaşam mücadelesinde bugün öğrendiklerimizin önemli bir yer tuttuğunu gördüm. Eğitimin bizler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.