DOLAR 34,2663 -0.02%
EURO 37,4570 -0.15%
ALTIN 2.915,82-0,41
Ankara
20°

KAPALI

Kadın muhtarlar anlatıyor: “Kadınlar figüran olarak görülüyor”
  • 9.Köy
  • Genel
  • Kadın muhtarlar anlatıyor: “Kadınlar figüran olarak görülüyor”

Kadın muhtarlar anlatıyor: “Kadınlar figüran olarak görülüyor”

Son yerel seçimlerde kadın muhtar oranı yüzde yüz arttı. Ancak çok yüksekmiş gibi görünen bu oran, başlangıç rakamı çok az olduğu için kadınların mahalle muhtarlığında hala oldukça azınlıkta kaldıkları gerçeğini değiştirmiyor. Üstelik büyük zorluklarla seçilen kadın muhtarlar, "figüran gibi görülmekten" de şikayetçi.

ABONE OL
10 Eylül 2024 12:46
Kadın muhtarlar anlatıyor: “Kadınlar figüran olarak görülüyor”
1

BEĞENDİM

ABONE OL
Kenan Özgür Sevimli
 
Mart 2024 seçimlerinde kadın muhtar sayısı yüzde yüze yakın arttı. 2019 seçimlerinde bin 34 olan kadın muhtar sayısı, 2024’te 2 bin 150’e ulaştı. Ancak tüm Türkiye’deki muhtar sayısının 50 binden fazla olduğu düşünüldüğünde, kadın muhtarlar hala azınlıkta kalıyorlar.
 
9 ilçesi bulunan Gaziantep’te de kadın muhtarlar konusunda durum farklı değil; Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde toplam 7 kadın mahalle muhtarı var. Gaziantep’teki kadın muhtarlar, 9. Köy’e aday olma süreçleri ve karşılaştıkların zorlukları anlattılar.
Gaziantep Yeşilyurt Mahallesi Muhtarı Yeşim Aylin Köroğlu, yerel seçimlerden sonra yeni kurulan mahalle için bir muhtar ihtiyacı doğduğunu, seçime 4 gün kala komşularının da desteğiyle mahallesinde seçime girdiğini söyledi. Mahalle sakinlerinden büyük ilgi gördüğünü dile getiren Köroğlu, kendisinin dışında 9 adayın daha seçime girdiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
 
Diğer adaylar da çok iyi insanlardı, hep birlikte ev gezmesi yaptık o süreçte. Ancak aralarında sorun yaşadığım kişiler de vardı, o adayın çevresiyle de sorunlar yaşadım. Seçim günü üzerime yürüdüler, çok çirkin söylemlerle karşılaştım. Siyasi çekişmenin ötesine geçerek kişisel olarak çok kötü tutumlara maruz kaldım. Onların kötü davranışlarını gören başka bir erkek adayımız da adaylıktan çekilerek beni destekleme kararı aldı.
 

Yeşim Aylin Köroğlu

“Kadın kadının yurdu olmalıdır”

Seçim sürecinde en çok kadınlardan destek gördüğünü de anlatan Köroğlu, “Erkeklerin koyduğu kurallar içerisinde sıkışıp kalmış bir avuç farkındalığı olan kadınlarız. Onların dünyasında var olmanın savaşını verirken, bir de gelip kadınların denizinde boğuluyoruz. Kadın kadının kurdu değil yurdu olmalıdır” dedi.
 
Türkiye’de siyasetçilerin çektirdikleri zaman karede kadınların yer almadığına da dikkat çeken Köroğlu, “Erkekler benimle rekabet içerisine girerken, kadınlarımızdan çok destek gördüm. Siyasiler toplu fotoğraflar çektiriyorlar, o karede tek kadın göremiyorum. Kadınlar birer figüran olarak görülüyor, ilçelerde de figüran olarak göstermelik bir kadın aday çıkarıyorlar ama yine seçmiyorlar. Güçlü kadınlara yer vermek istemiyorlar, çünkü erkeklerin kurduğu bir düzen içerisinde ‘bu bana ayak bağı olur’ düşüncesi hakim” dedi.

“Kadınlar kendilerine güvenerek bu yola çıksınlar”

Köroğlu, kadın muhtarlara ve aday olacaklara şu önerilerde bulundu; “Öncelikle kadınlar kendilerine güvenerek bu yola çıksınlar, sadece para odaklı düşünülmemeli. Bir hizmet aşkı, bir bilgi birikimi gerekiyor. İnsanların sorularına ikna edici bir biçimde açıklama yapabilmek, işleyişi ve mevzuatı da bilmek gerekiyor. Ek olarak son dönemlerde insanlar, ‘muhtarlıklar kaldırılsın!’ diyorlar. Muhtarlık bence de kalksın ama yeni kurulan mahallede ve köylerde muhtara çok ihtiyaç var. Burada günde onlarca insan kamu kurumlarındaki işleri için beni arıyor, çünkü prosedür biliyorsun ve işlerini çözme noktasında yardımcı oluyorsun. Bu yüzden muhtar lazım, özellikle yeni kurulan mahallelerde olmazsa olmaz.

“Kadınlara yeterince yer verilmiyor”

2 dönemdir muhtarlık yapan Pancarlı Mahallesi Muhtarı Didem Kalkan, mahallelerin birleşmesiyle beraber yeni dönemde tekrar muhtar seçildiğini söyledi. Çevresinin bu süreçte kendisine büyük destek verdiğini ifade eden Kalkan, “Kadın olmam seçilmemde avantaj olarak mı görüldü bilmiyorum. Ancak şunu söyleyebilirim; mahalle muhtarının kesinlikle bir kadın olması gerekiyor. Kadın ve erkek bakış açısı birbirinden çok farklı. Erkek egemen toplumda yaşıyoruz, ‘Kadından muhtar mı olurmuş?’ diye düşünen birçok insan var. Siyasette ve diğer alanlarda kadınlara yeterince yer verilmiyor. Kadınların, her alanda özellikle de siyasi alanda bulunması gerekiyor” diye konuştu.

Adaylık sürecinde ve sonrasında büyük zorluklarla karşılaşmadığını söyleyen Kalkan, mahallenin ekonomik ve kültürel seviyesinin yüksekliğinin, kadına bakış açısını da etkilediğini belirtti. Kalkan, “Buradaki insanlar ‘İyi ki kadın muhtar seçildi’ diyebiliyorlar. Farklı mahallelerde bu durum aynı değildir tabi, kadına bakış açısı daha farklıdır. Böyle bir mahallede muhtarlık yaptığım için çok şanslıyım. Diğer bölgelerde kadın muhtar olmak daha zordur çünkü oradaki bireylerin kadına karşı tutumları beklenen
düzeyde olmayabilir” dedi.

Zehra Nur Tahiroğlu Köşker

“Sokaklarda hiç afişimi barındırmadılar”

Gaziler Mahallesi Muhtarı Zehra Nur Tahiroğlu Köşker de iki dönemdir muhtarlık yaptığını söyleyerek, seçim sürecinde en çok erkek adayların zorluk çıkardığını belirtti. Pankartlarını asan insanlara ‘Kadının resmini evinize nasıl asıyorsunuz?’ şeklinde tepkiler geldiğini ve pankartlarının evlerden indirildiğini de ifade eden Köşker, “Sokaklarda hiç afişimi barındırmadılar. Hiçbir çekincem yoktu, ben kendimi tanıtmak için çıkmıştım, öyle de yaptım ve çok güzel geri dönüşler aldım. İnsanlar beni çok sıcak karşıladı, özellikle kadınlardan çok destek aldım. İlk dönem aday olduğumda afişler ile kendimi tanıtma konusunda gerçekten çok zorlandım. İkinci dönem ise kadın olduğum için çalışmamışım gibi göstermeye kalkanlar oldu. Ancak pandemi ve deprem gibi çok zorlu bir dönemden geçtik ve muhtar olarak her zaman sahadaydım, vatandaşımızın yanındayım. Onlar da bunu biliyordu” diye konuştu.
En büyük temennisinin kadın muhtar sayısının artması olduğunu ifade eden Köşker, şöyle dedi; “Mahallelerde yaşayan kadınlarımız, çocuklarımız var bunları en iyi anlayacak olan da yine bir kadındır. Kadın detaycıdır, es geçmez. Mahalledeki en ufak eksiğin üstüne gider. Gelecek dönemde vatandaşlarımızın desteği ile sayının artması temennimiz. Aday olmayı düşünen kadın muhtarlara tavsiyem mahallelerini iyi tanısınlar, sorunları bilerek bu sorunların çözümlerinin ne olduğuna iyi çalışsınlar. Gerçekçi vaatlerle sahaya çıksınlar, yapamayacakları işlerin sözünü vermesinler.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.