Hande Öztürk
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin artışı, somut olarak raporlara da yansıdı. Kadın örgütlerinin raporlarında, 2023 yılında cinayete kurban giden ya da şüpheli şekilde ölen kadınların sayısının bir önceki yıla göre büyük oranda arttığı belgelendi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun 2022 yılında yayınladığı raporda cinayete kurban giden kadın sayısı 381 olarak belirlenirken, bu sayı 2023’te 438’e çıktı. Raporda; cinayet faillerinin çoğunlukla kadınların aile içindeki erkek yakınları veya tanıdığı erkekler olduğu açıklanırken, öldürülen kadınların 196’sının ateşli silahla, 86’sının kesici aletle, 36’sının yüksekten düşmesiyle, 17’sinin boğularak ve 103’nün şüpheli bir şekilde öldürüldüğü bulgularına yer verildi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü 9. Köy’e yaptığı açıklamada; “Şüpheli ölüm dediğimiz yüksekten düşme ya da intihar diye tanımlanan bazı ölümlerin aslında şiddet geçmişi olması artık inceleniyor. Kolluk tarafından adli tıp raporu ve saha araştırması ile bu şüpheli ölümlerin çoğunda katilin planlayarak işlediği cinayetlerin artık üzeri örtülemiyor” dedi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından yapılan açıklamada da, cinsiyet eşitsizliği ve kadın cinayetlerinin nedenlerinin incelenmesinin gerekliliği üzerine vurgu yapıldı.
“Aile olmak adına hayatlarını birleştirenlerden birinin mağdur diğerinin katil olması sosyolojik olarak derinlemesine bir incelemeyi gerektiriyor. Bu cinayetlerin işlendiği mahallerde mağdurun ve failin kimliği üzerinden detay incelemesi yapılmasının önemi çok büyük. Erken yaş evliliği, eğitim durumu, yoksulluk, göç durumu ve yaş gibi konularda elde edilecek verilerin önleyici politika olarak iyi bir sonucu ortaya çıkaracağına inanıyoruz. Burada 2021 yılında tek imza ile yürürlükten kaldırılan İstanbul Sözleşmesi’nin aslında önleme, koruma, kovuşturma ve politika olarak dört ayak üzerine kurulu olduğunu hatırlatmak isteriz.”
Açıklamada, kadınlara yönelik şiddetin en büyük gerekçesinin toplumdaki cinsiyet eşitsizliği olduğuna da vurgu yapıldı.
“Kadını birey görmeyen zihniyetin yarattığı bu sürecin iyileşmesi en küçük yaştan itibaren eğitim ile mümkün. Müfredata doğru şekilde eklenecek eşitlik algısı doğru bir adım olacaktır. Kadınların yaşam haklarının güvencesi olmadığı bir ülke olarak görülmemize neden olan bu rakamlar, yargıdaki cezasızlık kararları ile destekleniyor. Mekanizmaların işleyişinden kaynaklanan eksikliğin giderilmesi ve önleyicilik adına bir seferberlik başlatılarak bu konuda en etkin korumanın yapılması gereklidir” denildi.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre ise bahanesi bilinen kadın cinayetlerinin yüzde 70’inin kadınların boşanma, ayrılma veya çalışmak istemeleri gibi kendi hayatlarına dair karar alma istekleri yüzünden gerçekleştiği belirtildi. Raporda yer alan verilere göre, 2023 yılında toplam 28 kadının haklarındaki mahkemece verilmiş koruma kararına rağmen öldürüldüğü vurgulandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.