DOLAR 35,4507 -0.04%
EURO 36,5373 -0.07%
ALTIN 3.083,940,32
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Zirveyi gördü, tırmanmak “engel” tanımıyor: Dağlara göz değil, yürek tırmanır
  • 9.Köy
  • Genel
  • Zirveyi gördü, tırmanmak “engel” tanımıyor: Dağlara göz değil, yürek tırmanır

Zirveyi gördü, tırmanmak “engel” tanımıyor: Dağlara göz değil, yürek tırmanır

Türkiye'nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, Bursa’dan dünyaya açılan spor yaşamını, "Beş Kıtada, Beş Maraton, Beş Zirve" projesiyle taçlandırdı. Engelli bireylere yaşam mücadelesi ve başarılarıyla ilham olmuş görme engelli biri olarak, kendisi "Hayata dair yürek sıcaklığımı hem korudum, hem de ilerlemek istediğim yoldan hiç vazgeçmedim. Engeller aşılmak, sorunlar çözülmek içindir" sözleriyle ifade etti. Gazeteci Dilek Atlı, 9. Köy için görme engelli dağcı Necdet Turhan’la konuştu.

ABONE OL
11 Aralık 2024 15:02
Zirveyi gördü, tırmanmak “engel” tanımıyor: Dağlara göz değil, yürek tırmanır
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dilek Atlı

Türkiye’nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, hayata karşı motivasyonunu kaybetmeyerek, dağcılık ve uzun mesafe koşuları gibi görme yetisi gerektiren zorlu spor dallarında ulusal ve uluslararası platformlarda onlarca başarıya imza attı. İşte Türkiye’nin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan’ın ilham veren öyküsü.

1957 yılında Balıkesir’de dünyaya gelen Necdet Turhan’ın hayatının dönüm noktası 23 yaşında yaşadığı kornea hastalığı sebebiyle görme yetisini kaybetmesi oldu. Yaşadığı hastalık nedeniyle zor günler geçiren Turhan, genç yaşına rağmen pes etmeyerek fiziksel ve zihinsel dayanıklılığını geliştirmek için daha çok çalıştı.

Bursa’da yaşayan ve Nilüfer Belediyesi’nden emekli olan görme engelli Necdet Turhan, motivasyonunu “Zorluklar yaşadım. Bu süreçte mücadeleden hiç vazgeçmedim. Ömrüm boyunca yaşama karşı yüreğimi hiç soğutmadım, hep sıcak tuttum. İnsanları ikna etmeye hiç çalışmadım. İkna olmayanlardan uzak durdum ama yoluma devam ettim, hedeflerim doğrultusunda kulvarımı asla terk etmedim. Bir sloganım var; engeller aşılmak, sorunlar çözülmek içindir. Yaşamı sevmek için yürek, başarmak için de emek gerek. Bunu unutmamalı” sözleriyle anlattı.

“Engelliler, Türkiye’de daha çok çalışmalı”

İlk, orta ve lise eğitimlerini Bursa’da tamamlayan Turhan, 1994 yılında ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden şeref öğrencisi statüsüyle mezun oldu. Spor yaşamına üniversite yıllarında ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları kolunda başlayan engelli sporcu, Türkiye ve yurt dışında maratonlar koştu, tırmanışlar gerçekleştirdi. Uluslararası platformda bir ilke imza atan Turhan, “Beş Kıta Projesi” kapsamında “Beş Kıtada, Beş Maraton, Beş Zirve” adını verdiği hedefini, 2017 yılında Avustralya Kosciuszko tırmanışıyla tamamladı.

“Beş Kıta, Beş Maraton, Beş Zirve” projesi kapsamında dünyanın farklı kıtalarında hem maraton koştu hem de zirve tırmanışları gerçekleştirdi. Bu proje kapsamında 2002 yılında New York Maratonu’nu, 2004’te Atina Maratonu’nu, 2005’te Japonya Dünya Körler Maratonu’nu, 2006’da Sidney Maratonu’nu ve 2007’de Mısır Luxor Maratonu’nu koştu.

Dağcılık kariyerinde ise, Ağrı Dağı (5.137 metre), Kilimanjaro (5.895 metre), Mont Blanc (4.808 metre), ve Sherman Dağı (4.280 metre) gibi önemli zirvelere tırmandı. 2017 yılında Avustralya’daki Kosciuszko Dağı’na (2.228 metre) tırmanarak projesini bitirdi.

Başarılı sporculuk yaşamını, “Dağa göz değil, yürek tırmanır” sözüyle özetleyen Turhan, engelli bireylerin Türkiye’de daha çok çalışmaları gerektiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

Başarılarımın arkasında çok büyük zorluklarla mücadeleler var. Beş Kıta Projesi, 15 yıl sürdü. Çünkü para bulamadım. Ama yüreğimi hep sıcak tuttum. Başaracağıma inandım. Maraton ve tırmanışlarımda 3 kıta hedefime ulaşmıştım. Geriye ABD ve Avusturalya kalmıştı. Ancak sponsor bulamadım. Süre uzasa da ben sabrettim. Sponsor aradım. Bulamadım. Ancak bir gün ABD’de yaşayan triatlon sporcusu Turgut Keskin, İzmir’deki Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı üzerinden bana ulaştı. Beni internette görmüş ve takdir etmiş. Ulaşmak istedi. Türkiye’ye aile ziyaretine geldiğinde beni de ziyaret etti. Onun girişimleriyle ‘Bridge to Türkiye Fund’ derneği bana Türkiye’deki eğitime katkı amaçlı sosyal eğitim projeleriyle birlikte sponsor oldu. Ben de ABD ve Avusturalya ayaklarını tamamladım. Buradaki sponsorlu spor başarılarımla da ODTÜ Burs Ofisi üzerinden engelli öğrencilere burs imkânı, Türkiye Görme Engelli Federasyonu için İngilizce öğrenim setleri ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı için de edebiyat kitapları seti sağlandı.

“Kadın engelliler çifte zorluk yaşıyor”

Aynı zamanda Toplum Gönüllüleri Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Turhan, engelli bireylere karşı Türkiye’de duyarlılığın son derece az olduğunu belirterek, engellileri ilgilendiren kamu kararlarında engelli bireylerin söz sahibi olması gerektiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

Örneğin hepimizin sokaklarda dolaşırken dikkatini çeken, görme engelli bireyler için tasarlanmış sarı takip bantları, genel olarak çok yetersiz ve hatalı imalat. Çoğu kırılmış ya da yerinden çıkmış ancak asıl sorun, bir görme engellinin bastonuyla yürürken varmak istediği rotada hatalı olması. Çünkü söz konusu sarı takip bantları, bir direk ya da bir ağacın önünde bitebiliyor. Bastonla takip edince bir yerde bitiveriyor. Ya da esnaflar tarafından üzerine eşya, masa, sandalye konabiliyor. Duyarlı olmak gerekiyor. Tüm bunlar, çoğu sarı takip bandının oraya konulmak için konulduğunu ve duyarsızlığı gösteriyor.”

Kadın görme engelli bireylerin engelli olmalarının yanı sıra, bir de kadın oldukları için toplumda zorluk çektiğini de sözlerine ekleyen Necdet Turhan, “Engele bir de kadın olmanın dezavantajı ekleniyor. Rahat hareket edemiyorlar. Engelli kadın arkadaşlar çifte zorluk yaşıyorlar” dedi. Engelli çocuklara ve engelli çocuk ailelerine gönüllü olarak danışmanlık hizmeti veren Necdet Turhan, şunları söyledi:

Görme engelli çocuğu olan aileler, çocukları için ne yapacaklarını bilemiyorlar. Ben de çocuklar ile görüşüp bilgisayar eğitimi veriyorum ya da yeteneklerine göre görme engelli çocuklar için neler yapılabileceği konusunda yaşam koçluğu veriyorum. Bu, benim boynumun borcu. Çünkü biz varız ve toplumun bir parçasıyız. Mücadele etmeliyiz.”

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.