DOLAR 32,3786 0.16%
EURO 34,9653 -0.34%
ALTIN 2.324,210,22
Ankara
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

Zincir özel hastanelere gün doğdu! Sağlıkta kartelleşme dönemi
  • 9.Köy
  • Sağlık
  • Zincir özel hastanelere gün doğdu! Sağlıkta kartelleşme dönemi

Zincir özel hastanelere gün doğdu! Sağlıkta kartelleşme dönemi

Sağlık Bakanlığının yayınladığı yeni yönetmelik, özel muayene hekimlerinin, ameliyatlar ve diğer tıbbi işlemler için özel hastaneleri kullanmasına kısıtlama getirdi. Türk Tabipleri Birliği durumu “sağlıkta kartelleşme dönemi” olarak nitelendirdi. Muayenehane hekimlerine getirilen kısıt, zincir özel hastanelere yarayacak. 

ABONE OL
6 Haziran 2023 15:22
Zincir özel hastanelere gün doğdu! Sağlıkta kartelleşme dönemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hastanelerde çalışan hekimlerin gerek hasta yakını saldırıları, gerekse zorlu çalışma koşulları ve düşük ücretler nedeniyle başlayan isyanına, şimdi de özel muayene hekimleri katıldı. Sağlık Bakanlığının çıkardığı yeni yönetmelik, özel muayene doktorlarının ameliyat ya da diğer tıbbi işlemler için özel hastaneleri kullanmalarına kısıtlama getirdi. 

6 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği’ndeki değişiklik ile, 7 bin serbest çalışan muayenehane hekimine, tedavi amaçlı yatırılan hasta için özel hastaneyle sözleşme yapma şartı getirildi. Ancak aynı yönetmelikte, özel hastanelerin mevcut kadrosunun sadece %15’i kadar muayenehane hekimiyle sözleşme yapabileceğine dair kısıtlama da getirildi. 

Muayenehaneler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, getirilen bu yeni kısıtlamanın, özel muayene hekimlerinin, hastalarını tedavi etmek için özel hastane bulmalarını neredeyse imkansız hale getireceğine dikkat çekti. 

Çakıcı yeni yönetmelikle ortaya çıkacak durumu şöyle anlattı;
“Şimdi bir özel hastanenin örneğin 3 kadın doğum uzmanı varsa bunun yüzde 15’i ne demek? Yani taş çatlasa bir doktor gelebilir o hastaneye. Eskiden hastaneye 30 doktor girebilirken, şimdi 29’u giremeyecek”.

“Yeni düzenleme, zincir hastanelerin menfaatine…”

Mevcut özel hastane sayısının getirilen bu yeni kısıtlama ile, özel muayene doktorlarının ihtiyaçlarını karşılayamayacak hale geleceklerini de vurgulayan Çakıcı, şöyle konuştu;
“Özel hastane sayısı çok yok. 10-15 tane vardır. İhtiyacı karşılayabilecek bir noktada değiliz. Şu an bana 5 aylık bir hamile hasta geldi, 3 ay sonra doğurtacağım. Ne olacak şimdi hasta ortada kaldı. Hasta şimdi istemediği bir doktora, istemediği bir hastaneye gidecek. Yani her şeyi allak bullak ettiler.”

Çakıcı, yeni düzenlemenin özellikle özel zincir hastanelerin menfaatine işleyeceğine kaydederek, “Sağlık Bakanlığı bunu niye yapıyor? Çünkü buradaki hastalar, özel muayene ve özel hastane istiyor. Bu özel hastane talebinin altından herkes kalkamıyor. Sadece çok küçük bir grup hastane grubu bu yasadan etkilenmiyor” diye konuştu. Çakıcı, yeni düzenlemenin özel muayene doktorlarının “haklarının ihlal edilmesi anlamına geldiğini” de vurguladı. 

Türk Tabipleri Birliği: “Sağlıkta kartelleşme dönemi”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut ise, Sağlık Bakanlığının yeni düzenlemesini “sağlığı kartelleştirme planı” olarak nitelendirdi. 

Sağlık Bakanlığını tüm düzenlemeleri özel sağlık sektörünün yararını düşünerek yapmakla eleştiren Bulut, toplum sağlığı ya da hekim haklarının ise görmezden gelindiğini söyledi. 

Yapılan son düzenleme ile, hastanın hekim seçim özgürlüğünün yok edildiğinin altını çizen Bulut, özel hastane altyapılarının birbirinden farklı olması nedeniyle, cerrahi hastalıklarda hekimlerin birden fazla hastanede çalıştığını hatırlatarak, yeni düzenleme ile bunun ortadan kaldırıldığını belirten Prof. Dr. Bulut şöyle konuştu;

 “Türkiye’de özel hastanede çalışan 32 bin hekim var. Bunun dışında 7 bin de muayenehane hekimi var. Bu 32 bin hekimin yüzde 15’i 4500 yapar. Bu durumda 2500 hekim sözleşme yapamayacak anlamına gelir.” TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut

Bundan sadece muayenehane hekimlerinin değil, hastaların da olumsuz etkileneceğine dikkat çeken Bulut, “Bu yönetmelik hem Türk Tabipleri Birliği ve hem de uzmanlık derneklerine danışılmadan, görüş alınmadan yapıldı. Muayenehane hekimleri derneğiyle de görüş alışverişi yapılmadı. Hatalarının nedeni o. Bu yönetmelik, hastanelerdeki kuyrukları eritmek için, hekimleri özel sektöre köle yapmak için kurgulanmış bir yanlış politika” dedi. 

“Yönetmelik iptali için Danıştay davası açılacak”

Danıştay davası açılacağını söyleyen Prof. Dr. Bulut, pek çok uzmanlık dernekleriyle hasta hakları derneğinin de dava açacağını ifade etti: “Çok sayıda müşteki davacı olacak, bu davanın sonucunda ben bu uygulamanın iptal edileceğini düşünüyorum.” 

HABER : Haber: Kaan Taşkın

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.