DOLAR 28,9606 0.05%
EURO 31,8574 0.26%
ALTIN 1.903,760,14
Ankara
11°

HAFİF YAĞMUR

Zeka ve güç satranç boksunda birleşiyor
  • 9.Köy
  • Spor
  • Zeka ve güç satranç boksunda birleşiyor

Zeka ve güç satranç boksunda birleşiyor

Satranç boksu, “icat edildiği” 2003 yılından bu yana dünya çapında takipçi sayısını artırıyor. İçinde hem satranç hem boks barındırarak zekayı ve gücü aynı anda kullanmaya zorlayan bu spor, Türkiye’de de yavaş yavaş tanınıyor. Satranç boksu antrenörü Furkan Derbazlar, bu sporun ülkemizdeki durumunu ve geleceğini 9. Köy’e değerlendirdi.

ABONE OL
11 Eylül 2023 12:31
Zeka ve güç satranç boksunda birleşiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Ahmetcan Uzlaşık

Lepe Rubingh tarafından 2003 yılında “bir araya getirilen” satranç boksunun, Türkiye’deki ilk turnuvası 2019’da gerçekleştirildi. Korona virüs kısıtlamaları sebebiyle müsabakalarına ara verilen bu spor dalı, 2022’nin sonlarında Antalya’da gerçekleştirilen uluslararası turnuva ile tekrar adını duyurmaya başladı. İkinci ulusal turnuvasını ise 10 Mart 2023’te Niğde’de gerçekleştirmenin hazırlıklarını yapan federasyon, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından turnuvayı süresiz ertelediğini açıkladı.

Nasıl oynanıyor?

İki sporun temelde birleşimi olan satranç boksu, 11 rauntluk bir sistemden oluşuyor. Rakip eşleşmesi ise boks usullerine göre yapılıyor ve aynı kilodan insanlar eşleşiyor. Daha profesyonel turnuvalarda ise aynı satranç puanına yakın insanlar birbirleriyle eşleşiyorlar. Satranç boksu, 6 raunt satranç ve 5 raunt boks ile toplamda 11 raunttan oluşuyor. Birbiri ardına gelen her raunt 3’er dakika sürüyor. Önce satrançta karşı karşıya gelen rakipler, 3 dakikanın bitmesiyle eldivenlerini giyiyor. Boks raundunun ardından tekrar satrançta kozlar paylaşılıyor ve oyun bu şekilde sürüyor. Oyunun satranç kısmında da boks kısmında da kazanmak mümkün.  Müsabakalar nakavt veya şah-mat ile sonuçlanırken, satranç raundunda oyuncunun süresinin bitmesi de oyunun kaybedilmesi anlamına geliyor. Eğer herhangi bir kategoride beraberlik olursa diğer kategoride fazladan bir raunt daha yapılıyor.

“Türkiye’ye 2019 yılında geldi” 

Satranç boksu antrenörü Furkan Derbazlar, bu sporun Türkiye’ye gelişini 9.Köy’e şu şekilde anlatıyor:

“2019 yılının şubat ayında Köksal Arıkan hocamıza bu teklif geliyor, satranç boksunun fikir mimarı olan Lepe Rubingh tarafından. Ardından bu yeni branşı Köksal hocamız kulüplere iletti. Bizim de arasında olduğumuz farklı şehirlerden 40’a yakın kulüp Antalya’da bir tanıtım seminerine katıldı. Bu seminerde bize tüm kurallar ve sporun dünyadaki durumu aktarıldı. Bu seminere gelmiş kulüplerin yarısı bu zor sürece girmek istemedi ve geri çekildi. Fakat bu spor bize tanıtıldıktan sonra özellikle benim çok ilgimi çekti. Aynı kulüpten 4-5 antrenör gittik fakat bir tek ben devam ettim.”

“En çok sporcu çıkaran kulüp biziz”

Devam eden süreçte ekibiyle bu spora ağırlık verdiklerini söyleyen Derbazlar, bugün İstanbul’daki kulüplerinin “en başarılı ve en çok sporcu çıkaran” kulüp olduğunu aktardı. Hazırlık sürecinin ardından Türkiye’yi temsil ettikleri dünya şampiyonasına 18 sporcularının katıldığını ve turnuvada 18 madalya kazandıklarını da ekledi.

“İzleyiciler kendini sanat galerisinde hissediyor”

2019 yılında Niğde’de yapılan turnuvanın bir ilk olduğunu belirten Derbazlar, bunun tanıtım için yapıldığını belirtti. İnsanların ilgisini çektiklerini ve turnuvanın verimli geçtiğini aktaran antrenör, sözlerine şöyle devam etti:

“Sadece şöyle bir şey oluşabiliyor, boks severler bu müsabakayı izlediği zaman satrancın hemen hızlı geçmesini istiyorlar satranç hakkında bilgileri olmadığı için; ama satranç severler iki tarafı da çok ilgiyle seyrediyor. Bu durum aslında bir elitlik yaratıyor ve izleyiciler bir boks maçındaki gerginlikten ziyade kendini bir sanat galerisinde hissediyor.”

Satranç boksunun Türkiye’ye gelmesinin ardından yakaladığı ivmeden de bahseden Furkan Derbazlar, bunda yeni bir branş olduğu için milli olmanın ve madalya kazanmanın daha kolay olduğunu ve bu vesileyle yurt dışına gitmenin cazibesinin de etkili olduğunu aktardı.

“Pandemi satranç boksunu çok etkiledi”

Furkan Derbazlar, satranç boksunun Türkiye’deki hikayesine şu şekilde devam ediyor, “2019 yılında yakaladığımız ivme 2020 ve 2021 yıllarında bozuldu. Pandemi her alanda olduğu gibi satranç boksunu da etkiledi, hiçbir turnuva gerçekleştirilemedi ve dolayısıyla ilgi azaldı. Pandeminin ne zaman biteceği de belli olmadığı için sporcular motive olamadı ve kendilerine hedef koyamadılar. 2021 yılının sonunda bir turnuva ile geri dönmek istedik fakat hem katılım sağlayamadık hem de bütçe sıkıntıları yaşadık. 2022 yılında Antalya’da ikinci uluslararası turnuvamızı yapabildik. Şimdi gözümüz Niğde’de gerçekleşecek ulusal turnuvamızda.”

“Bu sporun Türkiye’de ilerlemesi çok zorlu bir süreç olacak”

Furkan Derbazlar Türkiye’de satranç boksunun geleceği üzerine 9.Köy’e şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tüm samimiyetle söylüyorum, bu sporun ilerlemesi çok zor, kolay bir süreç değil. Fakat ben şunu gördüm, yurt dışına çıkma ihtimali bile olmayan çocukların bu spor sayesinde bazı hayallerini gerçekleştirebildiklerini ve imkansızlıkların içinden dünya şampiyonasında kürsüye çıktıklarını gördüm. Bunlardan sonra benim çok ümidim var açıkçası. Kolay bir süreç olmayacak ama işin ucundan tuttuktan sonra olacağına inanıyorum” dedi.

Dünya şampiyonu: “Satranç bilmek boksumu da olumlu etkiliyor”

2022 Kasım’da Antalya’da gerçekleşen dünya şampiyonasının kazananı olan Ozan Önder Güzel, boksa 7 yaşında başladığını ve 10 senedir yaptığı söyledi. Satranç boksuyla Furkan Derbazlar sayesinde tanıştığını aktaran Güzel, “Satranç oynamayı biliyordum ama daha çok geliştirdim. Ayrıca boksta da çok etkili. İnsanın zihni açılıyor ve rakibini daha iyi analiz edebiliyorsun” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.