DOLAR 34,7522 0.1%
EURO 36,5992 0.29%
ALTIN 2.961,190,61
Ankara

KAPALI

Yüzyıllar öncesinden bugüne taşınan sanat: Keçe kumaşından motifler

Yüzyıllar öncesinden bugüne taşınan sanat: Keçe kumaşından motifler

Keçe kumaşıyla eserler üreten sanatçı Necmiye Tekin, 8 yıldır tarihi bir sanat dalını Van, Ankara ve İstanbul’da yaşatıyor. Keçe sanatıyla hem yörenin kültürü yaşıyor hem de kadınlar el emeği karşılığında gelir elde ediyor.

ABONE OL
15 Kasım 2024 11:23
Yüzyıllar öncesinden bugüne taşınan sanat: Keçe kumaşından motifler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şehriban Abi

Van’da yaşayan keçe sanatçısı Necmiye Tekin, 8 yıldır keçe sanatını yaşatıyor. Gençlik yıllarında keçe sanatına merak duyan Tekin, Ankara ve İstanbul’da aldığı eğitimle bu sanatı Van’da gün yüzüne çıkartıyor.

Yaptığı tasarımla kaybolmaya yüz tutmuş keçe, Kürtçe ismiyle tatî/tahtî sanatını tekrardan canlandırmayı amaçlayan Tekin, yaptığı tasarımlarla keçenin birçok alanda ve farklı şekillerde değerlendirilebileceğini ortaya koyuyor. Keçeden şal, paspas, duvar için kilimler yapan Tekin, bu geleneğin bitmemesi için “Toranj” sanat galerisinde özellikle kadınlara keçe sanatı eğitimi veriyor. Tekin, aynı zamanda kadınların gelir elde etmesi için de üretenleri sanatseverlerle buluşturuyor.

Necmiye Tekin

“Amacım kaybolmaya yüz tutmuş sanatı yaşatmak”

Gençlik yıllarında gördüğü keçe sanatı örneklerinden etkilenen Tekin, “Yer yaygıları, yelek, çanta gibi ürünlerde özellikle keçenin doğal olan yünden elde edildiği ve yünü keçe kumaşına dönüştürüp istediğim ürünü elde etme fikri, beni bu sanata yönlendirdi. Ayrıca unutulmaya yüz tutmuş ata sanatımızı tekrar yöremde gün yüzüne çıkarmak isteği de beni bu sanata yönlendirdi. Yöremizde daha önce bu işi yapan ve gören kişilerden bilgi alarak Ankara ve İstanbul’da aldığım eğitimle öğrendim” diye konuştu.

Dünyanın en eski tekstil ürünü: Keçe

Keçe sanatından söz eden Tekin, “Tiftik keçisi, koyun, deve gibi hayvanların yünlerinin su, sabun ve ısı yardımı ile oluşturulan arkali bir ortamda geleneksel tepme işlemi ile liflerin birbirine kenetlenmesiyle elde edilen keçe kumaşı, atkısı- çözgüsü olmayan dünyanın en eski tekstil ürünüdür. İnsan sağlığı açısından önem arz ediyor. Yalıtım özelliğine sahip olan keçe; sıcağı sıcak, soğuğu soğuk tutar. Negatif enerjiyi ve radyasyonu emme özelliğine olan bir ürün. Ayrıca Keçe, kimyasal atığı olmayan insana ve doğaya dost, doğal bir ürün. Çadır, yaygı, şal, şapka, fular, ayakkabı, çorap ve akla gelebilecek istediğimiz her ürünü keçeden elde edebiliyoruz” dedi.

“Amacım bu yelpazeyi genişletmek”

Keçe sanatını gelecek nesillere de aktarılmasını isteyen Tekin, “Bu sanatı canlı tutmayı hedefliyorum. Yaşadığımız çağa ve mevsime uygun istediğimiz her türlü ürünü sanayi gerektirmeden elde edebiliyoruz, (yazlık ve kışlık kıyafetler, şal, şapka, fular, ayakkabı, yaygı, tablo, her türlü ev aksesuarları) bu ürünleri hem kendimiz üretip hem de kadınlar için bir gelir elde ediliyor. Genelde kadınlar keçe sanatı eğitimi alıyor ama benim amacım bu yelpazeyi genişletmek. Unutmaya yüz tutmuş kadim olan ata sanatımıza sahip çıkılmasını istiyorum. Ben bu konuda elimden geleni yapmaya hazırım” diyerek yetkili ve etkili çevrelere destek çağrısında bulundu.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.