DOLAR 34,1993 -0.08%
EURO 37,5511 0.18%
ALTIN 2.877,950,30
Ankara
23°

KAPALI

Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yeterlik Sınavı uluslararası onay aldı
  • 9.Köy
  • Eğitim
  • Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yeterlik Sınavı uluslararası onay aldı

Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yeterlik Sınavı uluslararası onay aldı

Yunus Emre Enstitüsü’nün geliştirdiği Türkçe Yeterlik Sınavı, uluslararası geçerlilik kazanan ilk Türkçe sınavı oldu. Enstitünün Türkçe’yi ikinci dil olarak öğrenenlere uyguladığı sınav, dünyada dil becerilerinin ölçülmesi ve değerlendirilmesinde standartları belirleyen çatı kuruluş ALTE tarafından onaylandı ve kalite nişanına layık görüldü. Enstitü başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, “Bu gelişme, bizim gibi kültür ve dil ile uğraşan insanlar açısından G20’ye girmek kadar önemli” dedi.

ABONE OL
30 Aralık 2021 00:00
Yunus Emre Enstitüsü’nün Türkçe Yeterlik Sınavı uluslararası onay aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ANKARA- Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) geliştirdiği Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), uluslararası geçerliliğe sahip ilk Türkçe dil sınavı oldu. Avrupa Dil Testi Geliştiricileri Birliği (ALTE) tarafından “ALTE Kalite Nişanı” verilen sınav, 2013 yılından bu yana Türkçe’yi yabancı dil olarak öğrenenlere uygulanıyordu. YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, üç yıl süren raporlama, denetim ve değerlendirmeler sonucunda tam üyelik statüsüne sahip bir enstitü olarak geliştirdikleri TYS’nin tescillenmesi için “G20’ye girmek kadar önemli” dedi.

Enstitünün ulaştığı aşama Ankara’da düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. YEE Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, üç yıl süren zorlu değerlendirmelerin ardından TYS’nin aldığı onay nedeniyle enstitü çalışanlarını kutladı. ALTE tarafından bugüne kadar 19 dil sınavına akreditasyon verildiğine ve bunlardan altısının İngilizce dil sınavı olduğuna dikkat çeken Ateş, uluslararası geçerliliğe sahip olunması açısından akreditasyon sürecinin önemine değindi. Ateş, “Çok şükür ki bugün Türkçe öğrenenlerin öğrendiklerini nasıl belgeleyeceğiz sorununu, artık uluslararası geçerliliği olan bir belgeyle çözüyoruz” dedi.

“Yunus Emre ve Türkçe Yılı’nda çifte mutluluk”

Prof. Dr. Ateş, dilin ifade aracı olarak öneminin, diğer diller arasındaki yeri ve ölçülebilirliği ile ilişkisine vurgu yaptı. Ateş, “Bunu sadece çok az sayıda dil başarabilmiştir. Bugün itibarıyla bu dillerden biri de artık Türkçedir. Bu gelişme, bizim gibi kültür ve dil ile uğraşan insanlar açısından G20’ye girmek kadar önemlidir” dedi.

2021 yılı, Yunus Emre’nin vefatının 700. yıl dönümü olması nedeniyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıldönümleri arasına alınmıştı. Ateş, TYS’nin ölçme ve değerlendirme standartlarında kalitesinin tescillenmesinin “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilen 2021’in son günlerine denk gelmesinden duydukları mutluluğu da dile getirdi. Ateş şunları söyledi: “Son üç yıldır yoğunlaştığımız bu sürecin Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen 2021 Yunus Emre ve Türkçe yılına denk gelmesi özellikle mutluluğumuzu artırdı. Bu yılın son günlerinde elde ettiğimiz bu belge, Türkçeyi konuşan Türkçeyi yaşayan her bir bireye armağan olsun.”

HABER : Haber: Melis Yıldırım

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.