Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 şehirde binlerce can kaybına sebep oldu. Türkiye’ye dünyadan destek yağarken, Yunanistan da Türkiye’ye yardım ekipleri gönderdi. Yunan medyasında Türk halkının acılarının paylaşıldığına ilişkin yayınlar, depremzedelere yardım için halk kampanyalar başlattı.
Atina ile Ankara arasındaki gergin geçen son bir kaç yılın ardından, deprem sonrasında halklar arasındaki bu yakınlaşma, akıllara 1999’daki Gölcük depreminin ardından ortaya çıkan Türk-Yunan yakınlaşmasını getirdi.
12 Şubat günü Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Adana’ya indi. Bakan Çavuşoğlu Yunan mevkidaşını sarılarak karşıladı. Dendias’ın deprem bölgelerini ziyaret edeceği kaydedildi.Nikos Dendias
“Henüz erken”
Kahramanmaraş depreminin ardından ortaya çıkan atmosferin de yeni bir Türk-Yunan yakınlaşmasının önünü açıp açmayacağına ilişkin 9.Köy’e konuşan dış politika uzmanları, bu konuda pek umutlu değil. Sezer, yeni bir deprem diplomasisi için şartların uygun olmadığını belirtirken, Emekli Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpdoğan bu süreci konuşmak için “henüz erken” olduğunu belirtti.
Sezer, “1999 depreminde de, üstelik siyasi atmosfer bugüne göre çok daha elverişliyken devamı gelmedi. bu yardımlaşma sürecini, iki ülke halkı arasındaki dostluk ve empati yapabilme yeteneğiyle açıklamak mümkün. Siyasilere yansıması söz konusu değil, zira, her iki ülkenin siyasetçileri gerilimden besleniyor” dedi.
9.Köy’e konuşan Emekli Büyükelçi Mehmet Yiğit Alpdoğan da, 1999 depreminden sonra Türkiye ile Yunanistan arasında başlatılmış bulunan deprem diplomasisi benzeri bir etkinlik konusunda, “bugün şartların farklı olduğuna” dikkat çekti. Türkiye’nin ağır bir felaket yaşadığını vurgulayan Alpogan, Türkiye’nin bir süre bu sorunla doğal olarak meşgul olacağını, bu nedenle böyle bir süreç için önümüzü görmek açısından biraz beklenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Yunanistan’la başlayan yakınlaşma, Kıbrıslı Rumlar’la olmadı
Yunanistan’la, Kahramanmaraş depreminin ardından ilk adımları gelen deprem diplomasisi, Kıbrıs Rum Kesimi’ne ise yansımadı. Deprem sonrasında Kıbrıs Rum Kesimi de Türkiye’ye yardım teklif etti. Ancak Ankara, ilk etapta bu teklife sıcak baksa da, sonraki günlerde Rumlarla böyle bir iletişimin KKTC’de rahatsızlık yaratabileceğinden endişe edilerek, kapı kapatıldı.
Rum Kesimi Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada durumu şöyle özetledi;
“Yardım girişimlerine destek teklifimizi ilk başta kabul etmelerine rağmen Türkiye, arama-kurtarma ekibi gönderme teklifimizi ‘nazik bir şekilde’ reddetti.” Kıbrıslı Rumlar, deprem sonrasında bakanlık düzeyinde de bir taziye mesajı yayınlayarak, “Hayatını kaybedenlerin ailelere en içten dileklerimizle başsağlığı diliyoruz. Doğal afetler insan ve millet ayrımı yapmaz. Acı çeken herkes ile dayanışma içindeyiz. Uluslararası toplumun çabalarına katkıda bulunmak isteriz” ifadesini kullanmıştı.
GKRY lideri Nicos Anastasiadis ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’de yaşanan depremin ardından akıllarının ve dualarının kayıp Kıbrıslı Türk öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenlerde olduğunu belirtmişti.
Yunanistan yardım için seferber oldu
Kahramanmaraş depreminin ardından Yunanistan’da gerek devlet nezdinde, gerek halk arasında Türkiye’deki depremzedelere yardım için adet seferberlik ilan edildi. Yunan özel afet yönetim timi (EMAK ilk saatlerden itibaren Türkiye’ye gelerek enkaz kaldırma çalışmalarına başlayan gruplardan biri oldu. Ardından Yunanistan’dan başka arama-kurtarma ekipleri de Türkiye’ye gönderildi.
Yunanistan hükümeti, 5 uçak dolusu yardım göndereceğini de açıkladı.Yunan Başbakanı Miçotakis’in talimatı üzerine ilk iki uçak 9 Şubat Perşembe günü Adana’ya geldi. Yunanistan’ın yardımına İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Christos Stylianidis ve bakanlığın genel sekreteri eşlik etti. Stylianidis daha sonra üç uçuşun daha gönderilmesini koordine etmek için Yunanistan’a döndü.
Yunanistan ayrıca, Avrupa Sivil Koruma Mekanizması üzerinden, depremzede aileler için 7.500 battaniye, 1.500 yatak ve 500 çadır gibi sağlık ve tıbbi ekipman ve temel ihtiyaçlar da sağlanacağını açıkladı.
Yaşanan deprem felaketi Yunan medyasında da geniş yankı buldu. Yunan devlet kanalı ERT, “Bağlantılar” isimli programını “Ben Seni Sevduğumi” isimli Türkçe şarkıyla açtı. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini ise “Bugün hepimiz birer Türküz” yazan çizimi manşete taşıdı.
EFSYN gazetesinde ise “Yıkımla gelen dayanışma” ve “önce insanlık” gibi başlıklarda göze çarptı. Rizospatis Gazetesi ise depremi “Yıkıcı depremlerin yasını tutan Türkiye ve Suriye halklarının acısını tüm kalbimizle paylaşıyoruz” diyerek aktardı.
HABER : Haber: Ahmetcan Uzlaşık
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.