Malika Nurlanova
Yurt dışından satın alınan telefonlara uygulanan yüksek IMEI kayıt harcı, Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencileri vurdu. 2014 yılında 119.5 TL olan IMEI kayıt harcı, 10 yılda 270 kat artarak, 2024 yılında 32 bin 692 TL’ye ulaştı.Kendi ülkelerinde aldıkları telefonları Türkiye’de kullanabilmek için çok yüksek harç ödemekle karşı karşıya kalan yabancı öğrenciler, buna karşı “alternatif çözüm” peşine düştü.
9. Köy’e konuşan Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrencilerden Nurhan Toiçubekov, harç ödememek için ülkesinden 2 ayrı telefon getirdiğini söyledi. Toiçubekov, “Bence kısa bir süre için gelen öğrencilerden vergi almak normal değil. Ben bu vergiyi ödemek istemediğim için 2 tane cep telefonu kullanıyorum. Harç ödemeden telefonu kullanma sürem dolunca, yine yeni bir telefon alacağım ve onu kullanmaya devam edeceğim” dedi.
Yine Türkiye’ye eğitim için gelmiş olan öğrenci Elvina Amirbekova da IMEI harcı çok pahalı olduğu için, telefonunu ancak yurtta internete bağlanarak kullanabildiğini anlattı.
Bir başka yabancı öğrenci harç ödememek için her 3 ayda bir ülkesine gidip geldiğini belirterek, “Ben şahsen bunun çözümünü 3 ayda bir ülkeme dönmekte görüyorum. Bu yolla telefonum her zaman aktif oluyor hem de IMEI ücreti ödemekten daha ucuz oluyor” dedi.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt harcı ödenmeden kullanım süresi, geçen Aralık ayında 120 günden 180 güne çıkarıldı. Yurt dışından alınan telefonu kullanmak isteyen yabancılar ancak 180 gün kullanabiliyor.Özellikle Türk vatandaşı olmayan ve Türkiye’ye eğitim ya da iş için kısa süreliğine gelmiş kişilerin yaşadığı sorun nedeniyle, çeşitli dolandırıcılık unsurları da ortaya çıkmaya başladı. Bunların başında, internette “ucuz IMEI kaydı” vaadeden siteler geliyor. Ayrıca sosyal medyada bazı hesaplardan IMEI kaydı yapılmadığı için otomatik olarak kapanan telefonların nasıl açılabileceğini gösteren videolar da yayınlanıyor.