DOLAR 34,7013 0.26%
EURO 36,7364 0.27%
ALTIN 2.966,391,09
Ankara

KAPALI

“YKS’de tarih değişikliği öğrencilerde stresi artırmış olabilir”
  • 9.Köy
  • Eğitim
  • “YKS’de tarih değişikliği öğrencilerde stresi artırmış olabilir”

“YKS’de tarih değişikliği öğrencilerde stresi artırmış olabilir”

ERG Politika Analisti Yeliz Düşkün, LGS’nin sadece birinci dönem derslerini kapsayacak olmasının önemli olduğunu YKS tarih değişikliğinin ise öğrencilerde strese neden olabileceğini söyledi

ABONE OL
10 Haziran 2020 00:00
“YKS’de tarih değişikliği öğrencilerde stresi artırmış olabilir”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eğitim alanında faaliyet gösteren bağımsız, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Politika Analisti Yeliz Düşkün pandemi sürecindeki uzaktan eğitim uygulamaları ve sınav tarihlerindeki değişiklikleri 24 Saat gazetesine değerlendirdi.

ERG’nin amacının çocuğun ve toplumun gelişimi için eğitimde yapısal dönüşüme nitelikli veri, yapıcı diyalog ve farklı görüşlerden ortak akıl oluşturarak katkı yapmak olduğunu söyleyen Düşkün, “İçinden geçtiğimiz süreç Türkiye’de örgün eğitimdeki 16,5 milyon öğrenci ile ailelerini ve bir milyonun üzerinde öğretmeni etkiledi. Genel bir değerlendirme yapacak olursak, Türkiye’de uzaktan eğitime hızlı bir geçiş yapılması, bir hafta gibi kısa bir sürede altyapı çalışmalarının en azından uzaktan eğitime başlanabilecek bir düzeye getirilmesi önemli bir başarıydı. MEB, pek çok ülkede olduğu gibi televizyon ve interneti aynı anda kullanıma soktu. Buna karşın elbette geliştirilmesi gereken alanlar bulunuyor” diye konuştu.

“LGS’NİN SADECE BİRİNCİ DÖNEMİ KAPSAMASI OLUMLU”

Politika Analisti Düşkün, sürecin eğitime erişim ve eğitimin niteliği bağlamında hâlihazırda var olan sorunları nasıl etkilediğinin önemine dikkat çekerek, erişim konusunun çocukların evde sahip oldukları olanaklarla doğrudan ilişkili olduğuna ve çocuğun evde önceliklendirilmesi gibi durumlardan da etkilendiğine vurgu yaptı. Pek çok çocuğun ev içinde ev işleri, kardeş bakımını gibi sorumluluklarının olduğunu hatırlatan Düşkün şunları söyledi: “Uzaktan eğitimin başarısının toplumda hâlihazırda var olan eşitsizliklerden etkilendiğini söylemek mümkün. Elbette bu süreç hala içinden geçmekte olduğumuz ve etki değerlendirmesi henüz yapılmamış bir süreç. Pek çok çocuğu ve aileyi ilgilendiren önemli kararlardan biri, Liselere Geçiş Sınavı’nın (LGS) yalnızca birinci dönemde işlenen öğretim programını kapsaması. Bu kararı olumlu buluyoruz; çünkü ikinci dönem uzaktan eğitime erişimde yaşanan eşitsizlikler adil olmayan bir sonuç yaratabilirdi. Bu süreçte alınan önemli bir karar okullarda örgün eğitime bu eğitim-öğretim yılı için dönülmemesi. Kapsamlı bir araştırma yapmış olmasak da görüştüğümüz velilerden ve öğretmenlerden aldığımız izlenim, bu süreçte okullarda örgün eğitime başlanmamasının doğru bir karar olduğu yönünde. Dönem sonuna yaklaşılmış olması, okullarda özellikle tuvaletlerdeki hijyen, kalabalık okulların varlığı, okulların yanı sıra okula ulaşımın yaratacağı riskler dikkate alınırsa bu kararın doğru olduğu anlaşılıyor.”

SINAV TARİHİNİN ÖNE ÇEKİLMESİ STRESİ ARTIRIR

LGS ve YKS ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Düşkün, şunları belirtti: “LGS’nin 20 Haziran’a ötelenmesi, sağlık risklerinin zaman içerisinde azalacağı beklentisi dikkate alınırsa olumlu görülüyor. YKS tarihinin Temmuz sonundan Haziran sonuna alınmasının ise öğrencilerde bir hayal kırıklığı yaratmış ve öğrencilerin üzerindeki stresi artırmış olma ihtimali yüksek” dedi. Düşkün öte yandan bu öne çekme sayesinde tercih ve yerleştirme takviminin sıkışmasının önlenebileceğini ifade etti.

“BU SÜREÇ, PSİKOSOSYAL DESTEĞİ DAHA DA ÖNEMLİ HALE GETİRİYOR”
Örgün eğitime dönüş başladığında özellikle sosyoekonomik açıdan risk altında bulunan çocukların eğitime erişimine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Düşkün, “Çünkü okuldan ayrı kalınan süre uzadıkça risk altındaki çocukların okula dönüşünde azalma olduğunu gösteren geçmiş deneyimler bulunuyor” dedi. Örgün eğitime geçildiğinde okullardaki hijyen standartlarının yükseltilmesi gerektiğine dikkat çeken Düşkün, bir diğer önemli konunun ise öğrencilerin ihtiyaç duyacakları psikososyal desteklerin sağlanması olduğunu belirtti.

Düşkün, “Öğrencilerin okuldan, arkadaşlarından, öğretmenlerinden, hatta sokaklardan ayrı kaldıkları ve salgına ilişkin haberlere ve konuşmalara, belki etraflarındaki kişilerin kaygılarına tanıklık ettikleri bu süreç, psikososyal desteği daha da önemli hale getiriyor. Okullarda yeterli psikolojik danışman ve rehber olması yönünde adımlar atılmalı” şeklinde konuştu.

“ÖĞRETMENLERİN İHTİYAÇ DUYDUKLARI ALAN DESTEKLENMELİ”

Düşkün sözlerini şöyle tamamladı: “ERG’nin yürütücüsü olduğu Öğretmen Ağı ile deneyimlerini paylaşan öğretmenler, bu süreçte meslektaşlar arası dayanışmanın öneminin arttığına dikkat çektiler. Ayrıca bu süreçte dijital araçların kullanımı konusunda güçlenme ihtiyacı duyduğunu belirten öğretmenler de oldu. Eğitimin niteliği için kilit role sahip olan öğretmenlerin ihtiyaç duydukları alanlarda güçlenmeleri için gerekli desteklerin sağlanması önemli görünüyor.”

HABER : YUSUF ÖZGÜR BÜLBÜL

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.