Ayşe Efe / Kapak Fotoğrafı: DepoPhotos
Bahar ve yaz aylarında tetiklenen alerjik reaksiyonlar, bazı hastalarda tüm yıl süren rahatsızlıklara dönüşebiliyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Point Hastanesi’nde görev yapan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Erdem Eren, tüm yıl boyunca alerjilerle mücadele eden hastalar için cerrahi müdahale seçeneğinin çözüm olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Eren 9.Köy’e yaptığı açıklamada, alerjilerin tedavisinde cerrahi yöntemlerin sınırlı olduğunu ancak bazı durumlarda etkili olabileceğini belirterek, “Vazomotor dediğimiz, ilaçlara yanıt vermeyen hastalarda, burundaki şikayetleri uyaran sinirin yakılması yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemle hapşırma, aksırma ve burun akıntısı gibi şikayetler azaltılabilir” dedi. Eren, bu yöntemin klasik yöntemlere göre daha az yan etkiye sahip olduğunu belirtti:
“Cerrahi tedavi yöntemi, ilaca yanıt vermeyen veya sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar için faydalı olabilir ve yaşam kalitesini artırabilir” diye konuşan Prof. Dr. Eren ancak bu yöntemin her hasta için uygun olmadığını ve cerrahi işlemin deneyim gerektirdiğini de söyledi. Sigara kullanımının cerrahi tedavinin başarısını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Eren, “Hastalar ameliyat öncesi ve sonrası sigara kullanımına dikkat etmelidir. Sigara bu tip cerrahilerin başarısını düşüren en önemli faktörlerden biridir” dedi.
“Daha steril ortamlar daha alerjik bireyler yaratıyor”
Daha steril ortamların daha alerjik bireyler ortaya çıkardığını da vurgulayan Prof. Dr. Eren, “Daha steril bir ortamda yaşamaya başlamamız, kullandığımız deterjanlar ve antimikrobiyal maddeler, bağışıklık sisteminin mikroorganizmalarla karşılaşmasını engelliyor. Bu da daha alerjik bireylerin oluşmasına neden oluyor” diye konuştu. Alerjilerin kronikleşmesinde çevresel faktörlerin ve genetik altyapının rol oynadığını vurgulayan Prof.Dr. Eren, “Bir yerden bir yere taşındığınızda, daha önce alerjik şikayetleriniz olmasa bile, yeni çevresel faktörlerle karşılaştığınızda bu şikayetler ortaya çıkabilir” ifadesini kullandı.
“Astım ve alerjik hastalıklar benzer patolojiler paylaşıyor”
Alerjilerin astıma dönüşme riskine de değinen Prof. Dr. Eren, şöyle konuştu; “Astım ve alerjik hastalıklar benzer patolojiler paylaşmaktadır. Solunum yolunu ilgilendiren alerjik reaksiyonlarda, alerjik riniti olan veya nazal polipi olan hastalarda astım olma ihtimali daha yüksektir.” Eren, burundaki alerjik şikayetlerin kontrol altına alınmasının, akciğerleri etkileyen astım gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.