Kuraklık ve yanlış su politikaları, Türkiye’nin en yeşil kentlerinden birini tehdit ediyor; Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) verilerine göre, Bursa’nın içme suyunun en önemli kısmını karşılayan, yıllık 60 milyon metreküp su kapasiteli Nilüfer Barajı’nda su seviyesi yüzde 5’e, 40 milyon metreküp kapasiteli Doğancı Barajı’ndaki doluluk ise yüzde 31’e düştü. Uzmanlara göre, yağış olmazsa Bursa’nın sadece 60 günlük suyu kaldı.
Bursa’da şu an için suların kesilmesinin gündemde olmadığını belirten BUSKİ Genel Müdürü Güngör Güleç, barajlara yeraltı kuyularından çekilen sular ile takviye yapıldığını belirtti.
İklim krizinde kapı eşiği aşıldı
Bursa’nın kurak ve karsız bir kış geçirdiğini belirten Bursa Su Kolektifi gönüllüsü Caner Gökbayrak, 9. Köy’e yaptığı açıklamada kentin derelerini ve su rezervlerini besleyen Uludağ’da da henüz kar yağmadığına vurgu yaptı.
Hava tahminlerinde kar yağışının gözlenmediğini de aktaran Gökbayrak, iklim krizinde kapı eşiğinin aşıldığını belirterek Bursa’yı 2023’de susuz bir yaz beklediğini söyledi.
Susuzluk durumlarında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin başvurduğu kuyu sularının temizliği konusunda kuşkularının olduğunu ifade eden Gökbayrak, “Bursa’da yoğunlaşan tekstil fabrikaları ve beraberinde denetimsiz çalışan boyahaneler de yeraltı suyu kullanıyor. Denetimsizlik nedeniyle her boyahanenin bir resmi ruhsatlı su kuyusu bulunduğunu var sayarsak en az 3 tane de kaçak su kuyuları mevcut. Boyahaneler aynı zamanda kirlettikleri suyu yeraltına basarak yeraltı suyunu da kirletiyorlar” dedi.
Yanlış politikalar su kaynaklarını kurutuyor
Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Dr. Fevzi Çakmak da, yerel ve genel yönetimlerin iklim krizini dikkate almayarak, uygun yatırımlar yapmamasından kaynaklı barajlarda suların tükenme noktasına geldiğini söyledi.
Barajlardaki su kapasitelerinin tükenmesinde yağış azlığı kadar suyun aşırı ve yanlış kullanımının da ön plana çıktığını belirten Dr. Çakmak, Bursa’daki günlük su tüketiminin yüzde 77’sinin tarımsal sulama kaynaklı olduğunu belirterek, şu uyarıyı yaptı;
“Tarımsal sulamadan yapılacak tasarruf evsel kullanımdan yapılan tasarruftan çok daha fazla olacaktır. Buna dönük yatırımlar yapılmalı. Bütün tarımsal sulama sisteminin kapalı ve basınçlı sulama sistemine dönüştürülmesi gerekiyor. Bu sulama sistemi ile kayıp kaçak oranı düşürülecek ve verimlilik artacak. Bilim ışığında yapılan sulama programları ile yüzde 50 su tasarrufu sağlanabilir. İçme suyunda ve tarımsal sulama mutlak vaziyette yatırıma ihtiyaç var.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.