DOLAR 28,9389 0.19%
EURO 31,6426 0.09%
ALTIN 1.867,760,53
Ankara

PARÇALI BULUTLU

Yerel yönetimlerin engelli politikaları sınıfta kaldı

Yerel yönetimlerin engelli politikaları sınıfta kaldı

Son zamanlarda artan toplumsal farkındalık programları ile gündeme gelen engelli yurttaşlar, yaşadıkları sorunlar için dönemsel değil kalıcı çözümler bulunmasını talep ediyor. Bu çözümlerin ise ancak doğru bir temsiliyet ile mümkün olacağı konusunda herkes hemfikir.

ABONE OL
24 Mayıs 2023 15:03
Yerel yönetimlerin engelli politikaları sınıfta kaldı
2

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Furkan Tunçdemir – Van

Yaklaşık 23 yıldır engelliler ile ilgili faaliyet yürüten STK’larda çalışan Van Bedensel Engelliler Spor Kulübü Başkanı Hanefi Baykara, Van’da 70 bini aşkın engelli bireyin yaşadığını belirterek sorunlara ciddi yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Nadir de olsa yapılan iyi işler olduğunu belirten Baykara, siyasi partilerin engelli yurttaşlar için kalıcı çözümler getirememesini eleştirdi. Baykara’ya göre, kalıcı çözümler üretilememesinin sebebi, engellilerin söz sahibi olmaları gereken yerlerde görev alamamaları.

Yerel yönetimlerin hizmetlerine en fazla ihtiyaç duyan kesimin engelliler olduğunu belirten Baykara, sorunlarının çözümünün ancak gerçek bir temsiliyet ile mümkün olabileceğini düşünüyor. Bu konuda siyasi partileri eleştiren Baykara, “Kamu ve özel sektörde engelli istihdam kotaları var, yerel yönetimlerde de olması gerekiyor. Van’da 13 tane belediye var en az bir tanesine engelli bir yurttaşın başkanlık etmesi veya başkan yardımcılığı görevinde bulunması gerekirdi.  Bu, siyasi partilerin engelliye verdiği değeri gösterir ancak siyasi partiler böylesi talepleri pek dikkate almıyor öncelikle bunu çözmemiz lazım’’ dedi. 

Temsil yoksa sorun çözülmez

Hanefi Baykara

Çoğu siyasi parti temsilcisinin seçimden seçime kapılarını çaldığını söyleyen Baykara, bu durumdan duydukları rahatsızlığı şu sözlerle anlattı: 

Siyasiler, her yıl 3 Aralık’ta Dünya Engelliler Günü için gelir fotoğraf çeker ve giderler. Benzer şekilde sırf görüntü olsun diye engellilere bazı konumlarda yer verilir ancak söz hakları dahi bulunmaz. Engelli bireyleri, görüntü objesi olarak görmekten vazgeçsinler. Temsil edilmediğimiz yerde sorunlarımız çözülmez’’

Kentte yaşayan engelli bireyler ve aileleri hesaba katıldığında çok büyük bir oy potansiyelinin oluştuğunu hatırlatan Baykara’ya göre, sorunların çözümü ancak engelli bireylerin siyasette, yerel yönetimlerde kendi kimlikleriyle yer alması ile mümkün ve siyasi partilerin bu konuda duyarlı olmaları gerekiyor.

Yaşanan sorunları ve eksiklikleri ancak alanı bilen bireylerin giderebileceğini ifade eden Baykara, sözlerini şu şekilde açıkladı: 

“Örneğin, kaldırımların engelli bireylere uygun şekilde inşa edilip edilmediğini engelli bireylerden başka kimse önemsemez. Aynı şekilde kimi esnaflar kaldırımları o kadar yoğun bir şekilde işgal eder ki bırakın engelli bireyleri, bebekli anneler, yaşlı ve bastonlu insanlar bile yürümekte zorlanır. Şimdi bunu bir engellinin gözünden görmeden çözebilmek pek mümkün değil.”

Yerel yönetimlere büyük iş düştüğünü belirten Baykara belediyelere, “Belirli aralıklarla engelli bireyler ile bir araya gelerek sorunlarını dinleyin, ilgili STK’lar ile koordineli bir şekilde çalışın, alana hâkim çok değerli arkadaşlarımız var seslerine kulak verin” çağrısında bulundu.

Saha çalışmaları yetersiz

Ümit Türkan

2016 yılından beri bölgede bedensel engelli bir birey olarak yaşamını sürdüren 24 yaşındaki Ümit Türkan, yerel yönetimlerden engelli yurttaşlar için pozitif bir ayrıcalık görmediğini belirtti. Uzunca bir süredir belediyelerin bu alanda sınıfta kaldığını söyleyen Türkan, “Maalesef söylemden öteye gidilmiyor. Şu ana kadar yerel yönetimlerden herhangi bir destek görmedik, çalışmaları varsa da bize denk gelmedi. Bu durum da saha çalışmalarının yetersiz olduğunu gösterir” dedi.

Yaşadığı en büyük sorunun, hastaneye ulaşım sorunu olduğuna dikkat çeken Türkan, hastaneye gitmesi gerektiği zamanlarda çok zor durumda kaldığını belirtti. Öte yandan engelli bireylerin çoğunlukla, aile veya çevredeki insanların çabalarıyla geçinebildiklerini hatırlatan Türkan, konu ile ilgili ideal belediye politikalarını şu sözlerle anlattı:

 “Öncelikle belediyeler saha çalışmaları yapmalılar, ihtiyaçlar nelerdir neler yapılmalıdır gibi sorulara cevap aramalılar. Örneğin hastanelere gidiş gelişler için araç tahsisi yapılabilir, medikal harcamalar karşılanabilir, sosyal yardımlar yapılabilir. Eğitim için altyapı hazırlanabilir. Psikolojik destek olanakları yaratılabilir. Bunlar benim gördüklerim, saha çalışması ile çok daha fazlası ortaya çıkacaktır”

Siyasi partilerin engelli politikaları oy sebebi

Kente bugüne kadar gelen siyasi partilerin yerel yönetim anlayışlarının engelli politikaları konusunda yetersiz olduğunu dile getiren Türkan, bugün aynı yetersizliğin istikrarlı bir şekilde devam ettiğini belirtti. 2024 yılında yapılması beklenen yerel seçimler için şimdiden siyasi partilere, “Engelli bireyler için güçlü politikalar oluşturun” çağrısı yapan Türkan, “Hangi siyasi parti olursa olsun engelli bireyleri gözeten güçlü politikalar üretmeleri, oy vermemiz için tercih sebebi olacaktır. Kim hakkımı gözetirse, beni tanırsa ona oy veririm” dedi.

Kayrılmak değil, sosyal hayata erişim

Sinan Taşdemir

Van İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Sinan Taşdemir, engellilere ilişkin yasal hükümleri ve sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirme konusunda belediyelerin en önemli kurumlar olduğunu belirtti.

Engelli bireylerin sosyal hayata karışmakta yaşadıkları zorluklara değinen Taşdemir, Bu zorlukları ortadan kaldırmanın, yerel yönetimlerin görevleri arasında olduğunu söyledi. 

Mevcut yerel yönetim politikalarının engelliler açısından yetersiz olduğuna dikkat çeken Taşdemir, durumu şu örneklerle açıkladı: 

“Kaldırımlarda bulunması gereken kılavuz yollar çoğunlukla deforme haldedir, kaldırım işgalleri de engelli bireylerin ulaşımını zorlaştırıyor. Diğer yandan toplu ulaşım araçlarının engelli bireylerin kullanımına uygun hale getirilmesi ve bunun sürekli denetlenmesi gereklidir. Görme engelli bireyler için trafikte sesli ışık sisteminin oluşturulması ve yaygınlaştırılması diğer bir önemli husustur.”

Engelli bireylerin maruz kaldıkları toplumsal baskının haricinde bir de sosyal hayata dahil olamama, ikinci sınıf insan muamelesi görme ve temel insani haklardan mahrum edilme gibi sorunlarla da mücadele etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Taşdemir, “Engelli bireylerin yerel yönetimlerden beklentisi sosyal ve eşitlikçi devlet ilkelerine uygun hareket edilmesidir. Kayrılmak değil aksine sosyal hayata erişimde eşitlik talebidir” dedi.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.