DOLAR 32,5055 -0.12%
EURO 34,7782 -0.5%
ALTIN 2.498,300,57
Ankara
20°

PARÇALI BULUTLU

Yeni Sinema Kolektifi bağımsız filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor

Yeni Sinema Kolektifi bağımsız filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor

Yeni Sinema Kolektifi, sinema salonlarında gösterim imkanı bulamayan filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor. . Batman’da kültür sanat çalışmalarıyla bilinen Yeni Sinema Kolektifi, sinema günleri etkinliklerini sürdürüyor. Kolektif kurucularından Roni Bulut ve etkinliklerin takipçisi Ruken Duygun ile Batman’daki sinema kitlesini ve düzenledikleri sinema günlerini konuştuk.

ABONE OL
2 Nisan 2022 00:00
Yeni Sinema Kolektifi bağımsız filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Batman-Yeni Sinema Kolektifi, sinema salonlarında gösterim imkanı bulamayan filmleri sinemaseverlerle buluşturuyor. Film sonrası içeriğe ilişkin tartışmalar da yürüten kolektifin kurucularından Roni Bulut, şehrin sanatsal, kültürel çalışmalarını yaygınlaştırmak adına çalışmalar yaptıklarını belirterek, izleyicilerin etkinliklere yoğun ilgi gösterdiğini vurguladı. 

Batman’da kültür sanat çalışmalarıyla bilinen Yeni Sinema Kolektifi, sinema günleri etkinliklerini sürdürüyor. Kentteki sinema salonlarında gösterim imkanı bulamayan filmleri sinemaseverlerle buluşturan Yeni Sinema Kolektifi, film sonrası söyleşi ve tartışmalar da gerçekleştiriyor. Kolektif, etkinlik kapsamında Fikret Reyhan’ın Çatlak filmi, Altan Sancar ve Serhat Temel’in Saklı Haç belgeseli ve Ferit Karol’un Kumbara filmini izleyici ile buluşturdu. 

Kolektif kurucularından Roni Bulut ve etkinliklerin takipçisi Ruken Duygun ile Batman’daki sinema kitlesini ve düzenledikleri sinema günlerini konuştuk.   

Yeni Sinema Kolektifi fikirlerinin ortaya çıkışını anlatan Roni Bulut, kentin alternatif/bağımsız filmlerinin sadece Yılmaz Güney Sineması’nda gösterildiğini bu sinemanın da 2016 yılında yandığını belirterek bu imkânın da yok edildiğini söyledi. Bulut, “Yılmaz Güney Sineması’nda endüstrileşmiş sinema filmleri dışından sanatsal ve bağımsız filmler de gösterilmekteydi. Hatta 2010 yılından itibaren Yılmaz Güney Kürt Kısa Film Yarışması düzenlenmişti. Festival, 2015 yılına kadar her yıl düzenli olarak devam etmiş, birçok yönetmen ve yazar katılmış, söyleşiler, film gösterimleri kısa film atölyeleri düzenlenmiştir. Fakat, 2016 yılında Batman Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından sinemanın ‘tadilat’a alınacağı söylenerek sinema salonu kapatılmış ve sonrasında ‘elektrik kontağından’ kaynaklanan bir nedenle yangının çıktığı iddia edilmiş ve sinema kül olmuştu. Daha sonrasında yerine yenisinin yapılacağı vaadiyle Yılmaz Güney Sineması’nın kalan kısımları da yıkılarak düz bir alana çevrilmiştir” dedi.Kolektif kurucularından Roni Bulut ile Batman’daki sinema kitlesini ve düzenledikleri sinema günlerini konuştuk.

‘Kentte sadece AVM’lerde sinema salonları bulunuyor’

Yılmaz Güney Sineması’ndan sonra Batman’da alternatif/bağımsız sinemaya dair pek bir imkân ve alanın kalmadığının altını çizen Bulut, Yeni Sinema Kolektifi fikrinin bu doğrultuda ortaya çıktığını vurguladı. Kolektifin, şehrin sanatsal, kültürel çalışmalarını yaygınlaştırmak adına çalışmalar yürüttüğüne dikkat çeken Bulut, şunları söyledi: 

“Batman gibi taşra şehirlerde sanatsal-kültürel çalışmalar yürütmek emek isteyen bir çabadır. Bu proje kapsamında sinemayı seven, sektörün zorunlu dayatmalarının dışında sinemayı sanat olarak gören kişilerin faydalanacağı bir etkinlik olmasını temenni etmiştik ki süreç şu anda öyle ilerliyor. İnsanlar endüstrileşmiş sinema sektörünün kalıplarının dışına çıkmak istiyor. Batman’da sadece AVM’lerde sinema salonları bulunmaktadır. Bundan dolayı da bağımsız yapımlar Batman’da vizyona girme fırsatı bulamamaktadır. AVM’lerde vizyona giren filmler genellikle sinema endüstrisinin fabrikası haline gelmiş, hak odaklı içerikten yoksun, birbirinin kopyası halini almış filmler oluyor.”

‘Sinemaya ilgi duyan kesimlere yönelik atölyeler gerçekleştireceğiz’

Yeni Sinema, kentte sinema etkinliği düzenliyor. Bağımsız sinemacılar tarafından çekilen alternatif filmleri Batman’da izleyicilerle buluşturan kolektiften Bulut çalışmalarını şöyle anlattı: 

 “Film festivallerinde gösterim şansı bulabilmiş veyahut bulamamış birçok film bir seçki haline getirilerek sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Bağımsız sinema yapma gayesi bulunduran sinemacılar, filmlerinde bireyi, kadını ve toplumsal uzamda eşitsiz pozisyonlarda duran ve eşitsiz pozisyonlarda bırakılmış grupları beyaz perdeye taşımaktadırlar. Ayrıca sinemaya dair atölye çalışmaları bulunuyor. Misal senaryo atölyesi ile ilgili olarak 3 ay sürecek bir senaryo yazım atölyesi düzenleyeceğiz. Mayıs ayı itibariyle de sonlandırmayı planlıyoruz. Senaryo atölyesinde; sinema akımları, temel senaryo kavramları, senaryo çeşitleri ve yazım kuralları, senaryo anlatı yapıları, senaryonun unsurları gibi çalışmalar yapılacak. Bu sayede sinemaya ilgi duyan kişiler sinema yapmak adına bir adım atmış olacaklar.”

‘İzleyiciler etkinliklerimize yoğun ilgi gösteriyor’

Bulut, kentteki insanların ilgisine de değindi. Batman’da önemli sinemasever potansiyelinin olduğunu kaydeden Bulut, bu potansiyel kitlenin hem alternatif sinema izleyicisi hem de alternatif film yapmak isteyen yönetmenlerden oluştuğunu belirtti. Bu bağlamda film gösterimlerine ve diğer çalışmaların önemli sayıda katılım gösterdiğini söyleyen Bulut, “Gelen başlıca yorumlarda ise piyasa filmleri dışında filmler izleme şansı bulmuş olmalarından kaynaklı bir memnuniyet söz konusu. İnsanlar farklı temaların işlendiği filmler izlemek istiyor aslında. Diğer taraftan bağımsız sinema yapma gayesi bulunduran sinemacılar, filmlerinde bireyi, kadını ve toplumsal uzamda eşitsiz pozisyonlarda duran ve eşitsiz pozisyonlarda bırakılmış grupları beyaz perdeye taşımaktadırlar. Yeni Sinema Kolektifi bu temalar kapsamında filmleri izleyicilerle buluşturmayı istiyor. İzleyicilerin de bu filmlere ilgisinin yoğun olduğunu görüyoruz. Toplumda eşit olmayan pozisyonlarda bulunan insanların varlığını duyuracak, hak odaklı, kadın hakları odaklı, ötekileştirilmiş kitleleri işleyen filmleri gösterimlere almaya gayret ediyoruz” dedi. 

‘İnsanlar ekmek, su gibi kültürel etkinliklere ihtiyaç duyuyor’ 

Yeni Sinema’nın etkinliklerini takip eden sinemasever Ruken Duygun ise kolektifin çalışmalarına sosyal medya üzerinden haberdar olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin Batman’da daha fazla düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Vakit buldukça etkinliklere katıldığını kaydeden Duygun, “Yeni Sinema etkinlikleri bağımsız sinema adına oldukça iyi bir girişim. Bu sayede piyasa filmleri dışında filmler izleme imkânı buluyoruz. Batman’da ne yazık ki bu tür etkinlikler pek olmuyor. Bu yönde etkinliklere çok fazla ihtiyaç duyuyoruz. Şahsen elimden geldiği kadar şehirdeki etkinliklere katılmayı düşünüyorum. Şehirde sinema adına neredeyse yok denilecek kadar az etkinlik ve film gösterimi oluyor. Bu yüzden daha fazla etkinlik yapılmasını temenni ediyoruz. İnsanlar ekmek, su gibi kültürel etkinliklere de ihtiyaç duyuyor. Bu anlamda umarım bu tür çalışmalar genişler” diye konuştu.

 

HABER : Haber: Bilal Seçkin

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. KVKK uyarıları ve detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.